Kočí vytáhla příběh o Bártovi a výběru šéfa policie. Kubice šel do kolen

29.08.2011 19:31

AKTUALIZOVÁNO Bárta je guru a hlavní sponzor VV, Klasnová všechno věděla o sledování politiků, Peake je zaslepená Hujerka, Dobeš organizoval stranické psychotesty, Vysloužil se staral o praní špinavých peněz, Babák byl fiktivní sponzor, Paggio organizoval referenda včetně výsledků a John měl hrát roli osobnosti, je ale jen loutka. Tato slova padala na pondělní tiskové konferenci, kterou uspořádali Stanislav Huml, Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka, bývalí „Véčkaři", nyní všichni nezařazení.

Kočí vytáhla příběh o Bártovi a výběru šéfa policie. Kubice šel do kolen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalá poslankyně Kristýna Kočí

Kristýna Kočí na tiskové konferenci velice emotivně mluvila o tom, jak to za jejího působení v čele poslaneckého klubu VV chodilo ve straně, vyjádřila se mimo jiné i k aféře kolem úplatků a vše směřovala tvrdě proti nynějšímu šéfposlanci a neoficiálnímu lídru Věcí veřejných Vítu Bártovi.

Bártu obvinila z pravidelných schůzí, které měl pořádal s kandidáty na policejního prezidenta v době, kdy už bylo zřejmé, že Oldřich Martinů rezignuje na funkci.

"Premiér by měl spíše řešit to, že je na pozici policejního prezidenta Petr Lessy, jehož jméno jakožto nového policejního šéfa Věci veřejné znaly už den před tím, než proběhlo výběrové řízení," informovala Kočí. To byl ještě ministrem vnitra předseda VV Radek John. Zároveň napadla Bártu, že se scházel s ostatními kandidáty na policejního prezidenta, kteří svedli souboj, ať už přímý či nepřímý, s Petrem Lessym.

Ke své bývalé kolegyni se Bárta pro ParlamentníListy.cz vyjádřil velice stručně: "Kočí si jako vždy nevidí do úst a plete hrušky a jablka." 

Samotný Petr Lessy na dotazovací sms redakce, zda se setkal s Vítem Bártou před svým zvolením, nereagoval. Petr Nečas na pozdější tiskové konferenci na dotaz novinářky odvětil, že "slečna Kočí toho už namluvila".

Kubice se rozesmál

"Já osobně jsem byla u schůzky s panem Tomášem Kuželem ve Zlaté studni loni v létě. Kužel byl tehdy absolutně horkým kandidátem, s nímž si dokonce Vít Bárta tykal. Též jsem slyšela, že měl tehdy Vít Bárta jednat s panem Kubicem, který to měl odmítnout. Při hledání policejního prezidenta začátkem tohoto roku byl pak Bártovým maskovacím manévrem Viktor Čech," upřesnila v pondělí večer pro ParlamentníListy.cz nezařazená poslankyně Kristýna Kočí.

Policejní ředitel Jihomoravského kraje Tomáš Kužel redakci sdělil, že na tvrzení Kočí nemá co říct.

Nestranný ministr vnitra Jan Kubice se dotazem velmi pobavil. "Takový příběh se nikdy nestal," reagoval pro ParlamentníListy.cz.

Pro pořádek

ParlamentníListy.cz se pro úplnost ptaly i ostatních kandidátů na policejního prezidenta, ať už z prvního nebo druhého kola volby, zda se někdy potkali s Vítem Bártou.

"S panem Bártou jsem se nikdy nesešel," odpověděl redakci bývalý náměstek Oldřicha Martinů Ivan Bílek. Obdobně reagoval i náměstek pro trestní řízení Martin Červíček. "Ne, nikdy jsme se nesešli."

Psali jsme: Hlas policistů: Ať nás vede Langerův muž. Vyšlapal si to od chodníku


Škárka představil "divadlo" Věci veřejné a vyjmenoval "herce"

Kromě Kristýny Kočí ostře kritizoval svou bývalou stranu i Jaroslav Škárka. Na dotaz ParlamentníchListů.cz, co ho vedlo k tomu, aby vystoupil s takovými prohlášeními a hodnocením svých bývalých spolustraníků, odpověděl, že „by Věci veřejné měly konečně ukázat svou pravou tvář, kterou by lidé měli znát".

„Samozřejmě, že jsme o tom věděli už dřív, ale fungovali jsme v tom systému. Myslím, že většina mých kolegů má podepsané nějaké smlouvy, nějaké závazky." Škárka připomněl, že také musel podepsat směnku na 10 milionů jako podmínku pro umístění na kandidátku do komunálních voleb na Praze 1 v roce 2006. Tu směnku podepsal Josefu Dobešovi, ale podle něj ji měl celou dobu Vít Bárta. Posléze v srpnu ji dostal zpět.

Škárka jmenoval funkce a úkoly ve straně

Jaroslav Škárka poté představil ve svém světle jednotlivé členy Věcí veřejných. Podle Jaroslava Škárky je Vít Bárta superguru, zakladatel a hlavní sponzor strany. Kateřina Klasnová měla být od počátku tváří Věcí veřejných, symbol žen ve straně a věděla podle Škárky o veškerém sledování politiků.

Karolínu Peake vidí Škárka jako zaslepenou „Hujerku", která touží po funkci a připravovala jako právnička smlouvu na 7 milionů korun s poslanci, kterýžto závazek měl podepsal každý, kdo měl být jmenován do čela parlamentní kandidátky v tom kterém volebním regionu. Navíc měla podle Škárky připomínkovat etický kodex, v němž mělo být stanoveno mimo jiné i to, že Věci veřejné nebudou brát provizi z veřejných zakázek větší než 10 procent, "když to jako zastupitelé nebo radní někomu přiklepnou".

Josef Dobeš měl být podle Jaroslava Škárky organizátorem vnitrostranických psychotestů, aby bylo jasné, co na koho platí. „Každý, kdo chtěl ve straně nějak fungovat, musel projít výběrovým řízením, jehož součástí byly psychotesty, které dělal Dobeš," říká dnes nezávislý poslanec.

Radim Vysloužil se měl starat o praní špinavých peněz. „Právě během jeho éry bylo neprůhledné financování „Véček" a uplatňování „obálkové metody," tvrdí Škárka. Na námitku ParlamentníchListů.cz, že audit nic nesprávného neshledal, se Škarka jen zasmál. „Zajímalo by mě, jak se auditor vypořádal s tím, že jsem od Véček dostal tu „provozní zálohu"," položil si otázku Škárka.

Čaroděj Babák prý neumí čarovat

Michala Babáka označil Škárka za fiktivního sponzora. Ten podle něj nikdy neměl takové prostředky, aby mohl VV sponzorovat. „Bárta v tom prostě nechtěl být sám, a tak z něho udělal podnikatele, který stranu podporuje," upřesnil Škarka.

Stranou Škárkovy pozornosti nezůstal ani Viktor Paggio, který má podle něj být internetovým guruem, jenž připravoval vnitrostranické referendum, a to včetně výsledků. Měl prý manipulovat s výsledky referenda a jako počítačový guru zajistit, kdo se má stát lídrem kandidátky do sněmovny v tom kterém regionu.

Kritice Jaroslava Škárky se nevyhnul ani předseda strany Radek John. ten měl hrát roli osobnosti, zatímco dnes je pouhá loutka. „Radek John přišel do strany s tím, že ho lidi znali jako novináře, který měl za sebou nějaký pořad." A právě z tohoto jména prý měly „Veverky „ těžit. Radek John však podle něj svou roli nezvládl. „Navíc on sám ani možná netušil, že bude pouhou figurkou," konstatoval dále Škarka.

Že v čele a za vším ve straně stál Vít Bárta, o tom Škarka nepochybuje. „Chodil jsem na porady, kterým předsedal Vít Bárta a rozhodoval o tom, co bude. Vždyť jsem z toho pořizoval zápisy," konstatoval bývalý výkonný tajemník strany.

Policie chce Víta Bártu stíhat pro podezření, že chtěl uplatit Kristýnu Kočí půl milionem korun. U Škárky figuruje částka nižší, „pouhých" 170.000 korun.


Také o vydání Škárky žádá policie sněmovnu s tím, že peníze chtěl použít pro sebe, neboť část peněz utratil. Bárta ale tvrdí, že se v obou případech jednalo o půjčky.

Kočí se zase na tiskové konferenci pozastavila nad tím, že Bárta splácel stavební spoření, plat dával na charitu, ovšem v trezoru měl statisíce na půjčky poslancům. Poslanci VV, kteří vypovídali v této souvislosti na policii o půjčkách nebo o své přítomnosti při předání peněz Škárkovi, neříkají podle poslance pravdu.

Navíc Kočí, kterou strana vyloučila pro údajný vnitrostranický puč, má zato, že se část ODS snaží vydání Bárty zabránit. Za jednoho z největších Bártových zastánců označila předsedu vlády a ODS Petra Nečase, který se prý řídí heslem: „Díky za každé nové ráno."

Připomeňme čtenářům, že sněmovna má rozhodnout o vydání či nevydání poslanců na nastávající řádné plenární schůzi, která začne v úterý ve 14 hodin. Oba poslanci tvrdí, že sněmovnu požádají o vydání.

V této souvislosti si příliš nevylepšil image poslanec Stanislav Huml, který připomněl, že také on žádal svého času o vydání. Většina parlamentních novinářů si totiž pamatuje, jak roztřesený měl Stanislav Huml hlas, když o to vydání žádal, což dokazují i záznamy z jednání sněmovny.


Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera, Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

9:11 „Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

POHLED SELSKÝM ROZUMEM „Za mého dětství se říkávalo, že brambory jsou pokrmem chudého lidu,“ vzpomín…