Komunistům se nepodařilo prosadit stažení církevních restitucí z programu

14.06.2012 9:39

Komunističtí poslanci se pokusili dnes ráno z pořadu 40. schůze vyřadit církevní restituce. Neúspěšně. O restitucích přitom měli poslanci hlasovat včera, ale těsně předtím, než na ně došlo, si vzal právě klub poslanců KSČM hodinovou pauzu na jednání klubu. Na bod tak nedošlo. Ovšem spekuluje se, že by se mohl v programu schůze objevit v pátek.

Komunistům se nepodařilo prosadit stažení církevních restitucí z programu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna před hlasováním o důvěře vládě

„Žádám o to, aby byl bod 80 vyřazen z programu schůze,“ zavelel hned ráno vůči poslancům komunistický poslanec Vladimír Koníček. Pod bodem 80 se ale právě ukrývá norma o vyrovnání se s církvemi. Na tu včera nedošlo, sněmovna se však bude zákonem zřejmě zabývat už zítra.

Sociální demokraté ale již v úterý řekli, že kvůli církevním restitucím se pokusí vládní koalici donutit, aby s nimi jednala o nové podobě vyrovnání státu s církvemi tím, že prosadí veto na hlasování o předloze po 14. hodině. Práva včera využili, když spolu s KSČM vetovali návrh TOP 09 a Starostů, aby sněmovna mohla o zákonech rozhodovat v závěrečném čtení i po 14:00. Projednávání normy se tak odložilo.

Sociální demokraté chtějí vládní koalici donutit, aby s nimi hovořila o přepracování církevních restitucí. Největší opoziční strana nesouhlasí s finanční kompenzací ve výši 59 miliard korun, varuje také před prolomením restituční hranice 25. února 1948.

Proti tomu, aby byly restituce z programu schůze na návrh komunisty Koníčka staženy, hlasovalo 64 poslanců, naopak 59 poslanců bylo pro, aby se normou dolní komora nezaobírala. Vyřazení bodu tak nakonec schváleno nebylo.

Poslanci se dnes měli zabývat hlavně pravidelnými interpelacemi na členy vlády. Dopoledne měly být písemné – nedošlo ani na jednu – a odpoledne pak budou ústní.

Poté se sněmovna pustila do novely, která uloží operátorům uchovávat půl roku provozní a lokalizační údaje o svých klientech. Tu nakonec poslali do závěrečného schvalování.

Novela zákona o elektronických komunikacích reaguje na loňské nálezy Ústavního soudu, který části některých zákonů zrušil. Tím se přístup k údajům operátorů zkomplikoval. Podle předlohy by telefonní operátoři nebo poskytovatelé internetového připojení museli schraňovat údaje o tom, kdo, odkud, s kým a jak dlouho komunikoval.

V úvodním kole by se měli poslanci zabývat návrhem zákona, jenž by umožnil přeměnu občanských sdružení na obecně prospěšné společnosti. Problém spočívá v tom, že sdružení poskytují služby nikoli jen svým členům, ale i veřejnosti, což odporuje jejich zákonnému postavení.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura pak navrhnul, aby naopak do dnešního programu schůze bylo zařazeno prvé čtení vládního návrh zákona o Státním pozemkovém úřadu. Normu nakonec poslanci projednali a poslali na projednání do zemědělského výboru.
   

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…