Důchodci nic, zato církve miliardy navíc! Zásadní věc. Fiala to smete, čeká se

24.07.2023 20:02 | Analýza

Vládní dvojí metr? Opoziční hnutí ANO chce změnit valorizační mechanismus pro finanční náhrady církvím, které by díky nečekaně vysoké inflaci získaly miliardy navíc. Podle šéfa stínové vlády ANO Karla Havlíčka se stát nemůže hojit na seniorech a druhé nechat být. Naopak lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský v reakci na tento návrh ANO mluví o znárodnění Agrofertu.

Důchodci nic, zato církve miliardy navíc! Zásadní věc. Fiala to smete, čeká se
Foto: pixabay.com
Popisek: Senioři - ilustrační foto

Vláda ve středu posoudí návrh opozičního hnutí ANO na úpravu pravidel pro valorizaci finančních náhrad církvím v rámci restitucí, které před lety po bouřlivé společenské debatě schválila Nečasova vláda těsnou většinou. 

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41188 lidí

Církve dostaly zpět rozsáhlé majetky, o které je připravil komunistický režim po roce 1948. Značnou část majetků, konkrétně 44 procent, už ale možné vrátit nebylo, proto bylo rozhodnuto, že v této oblasti budou restituce provedeny formou finančních náhrad, které bude český stát z rozpočtu církvím vyplácet postupně.

Finanční náhrada, která by měla dosáhnout celkem 59 miliard korun, by měla být celá vyplacena do 30 let. Splátky jsou ovšem navyšovány o míru inflace a právě to se nyní stalo předmětem politického sporu mezi vládou a opozicí. 

Hnutí ANO coby největší sněmovní politický subjekt uvádí, že v situaci, kdy vláda zarazí růst důchodů s odůvodněním, že si stát nemůže tak vysokou valorizaci kvůli vysoké inflaci dovolit, je krajně nespravedlivé, aby církvím naopak výplaty náhrad o inflaci vyplácela. 

Jde o návrh poslanců ANO Margity Balaštíkové, Bereniky Peštové, Jiřího Maška, Jaroslavy Pokorné Jermanové, Evy Fialové a osmi dalších zákonodárců. Cílem návrhu zákona je stanovit nový mechanismus valorizace vyplácených finančních náhrad a tím i omezení dopadů inflační doložky tak, aby se výše vyplacené částky každoročně zvyšovala o 2,26 %.

„Ačkoliv lze zásadně souhlasit s minulými aktivitami státu na poli vypořádání majetkových vztahů mezi jím a registrovanými církvemi a náboženskými společnostmi, včetně zvolených způsobů vypořádání a mechanismu stanovení náhrad podle § 15 zákona, a lze souhlasit i s tím, že jsou tyto náhrady valorizovány v závislosti na znehodnocování nominální hodnoty peněž v důsledku každoročního růstu inflace, nelze současně odhlížet od toho, že aktuální míra inflace zcela přesahuje jakákoliv realistická očekávání autorů zákona a přináší v konečném efektu obtížně udržitelné důsledky pro stav veřejného financování v České republice,“ uvádí důvodová zpráva návrhu změny zákona.

Každoroční splátka finanční náhrady se navyšuje z dva roky staré míry inflace, v loňském roce to tedy byla inflace v roce 2020, která dosáhla 3,2 procenta. V roce 2024 by tak částka byla navýšena o průměrnou inflaci z roku 2022, kdy podle České statistického úřadu činila rekordních 15,1 procenta. Tím dojde k navýšení částky, kterou stát bude církvím dlužit, o 6,9 miliardy korun. 

Jakékoli zásahy do stanového mechanismu odmítá současná vláda, která tak nejspíš na středečním zasedáním opoziční návrh smete ze stolu, ale též církve. „Domnívám se, že inflační doložka není předmětem zisku, ale uchování hodnoty peněz,“ konstatoval už v březnu letošního roku pro deník Právo generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl.

Návrh poslanců hnutí ANO v reakci pro ParlamentníListy.cz odmítá europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský, který se naopak opřel do holdingu Agrofert. „Já bych změnil dotace pro holding Agrofert. Nikdo nevydělal tolik peněz během inflace jako tento holding. Pokud bychom znárodnili Agrofert, tak každému důchodci můžeme přidat 20 000 Kč,“ napsal redakci lidovecký politik.

Podle šéfa stínové vlády hnutí ANO a místopředsedy Poslanecké sněmovny Karla Havlíčka je problém především to, že vláda aplikuje dvojí metr na církve a seniory.

„Principiálně nemáme nic proti tomu, když se valorizuje s ohledem na inflaci pro kohokoli včetně církví. Na druhou stranu není možné rozdělovat společnost tak, že někdo valorizaci dostane ve vazbě na inflaci a někdo jiný ji nedostane. Nikdo z těch seniorů to prostě nepochopí. Jsme zase zpátky u toho, že tato vláda podle nás měla valorizovat podle zákona a neměla to za pochodu pro důchodce měnit. Hovořím o té změně, která podle nás proběhla dost násilně ve stavu legislativní nouze. Vláda měla možnost udělat to zákonnou cestou a pokud to chtěla učinit, měla to dělat mimo stav legislativní nouze a tento rok důchodcům proplatit to, na co měli nárok, přestože se jí to nelíbilo. Nutno říci, že inflaci způsobila i tato vláda tím, že nedělala žádná fiskální opatření. Takže podcenila boj s inflací a poté potrestá důchodce a jinou skupinu, v tomto případě církve, nechá zcela volně. Není to fér a každý to snad vidí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Karel Havlíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jo cirkve.... , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠťoural , 25.07.2023 8:34:26
Jak to tehdy bylo ? Necas z ODS protlacil cirkevni restituce za pomoci 1 hlasu trestance. Muzete si to dohledat. V te dobe bylo proti cirkevnim restitucim 80% obyvatelstva. Historici prokazali, ze cirkve tolik majetku nemely - patenty panovniku, pouze v drzeni atd. Nic nebylo uznano a nikdy nebyla zverejnena kalkulace, jak vubec se k te zavratne castce doslo. A ted pozor - v pripade, ze do kostelika, nebo kaplicky zateka, loupe se omitka, je treba zrestaurovat neco atd, vse plati stat, protoze je to sakralni pamatka a nestara se o to cirkev, ale statni pamatkari. Cirkev to pouze doji. No a ted Fiala, jaka nahodicka, opet ODS tvrde zariznul duchodce, rodiny s detmi a pracujici, ale na cirkevni restituce ani nesahnul. Hlavne, ze hlavni dezinformator Fiala, ano dezinformator (staci projit jeho vyroky 8 let pred uchopenim moci az po dosazeni za pomoci Rychetskyho), ma prachy na zbrojeni, aby za srot posilal ohromny castky do usa a prachy pro ukrajinu a ukrajince. Kdybychom zili v pravnim state, jak moje generace po 89 chtela, musela by byt vlada zalovana za vlastizradu, protoze kona bezesporu v zajmu cizi mocnosti. Ale prokazatelne v pravnim state nezijeme viz treba vyroky Reporyjce, ktere byly nepotrestany a vyrok ucitelky, nebo jineho cloveka v podhradi, ktety dostal 5,5 roku, i kdyz jeho "kalibr" nebyl tak silny, jako Reporyjce. Odpovedne mohu prohlasit - zlati komunisti oproti tomu, co se ted deje......

|  13 |  0

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…