Na krajském úřadě v Hradci poprvé zavlaje vlajka Tibetu. Hejtman je proti

10.03.2013 14:20

Vůbec poprvé zavlaje na budově Královéhradeckého úřadu vlajka Tibetu. Stane se tak díky neutuchajícímu přesvědčení opozičního zastupitele Vladimíra Dernera (KDU – ČSL), který návrh podával každý rok celých osm let.

Na krajském úřadě v Hradci poprvé zavlaje vlajka Tibetu. Hejtman je proti
Foto: archiv
Popisek: Tibetská vlajka

„Nikdy se mi nepodařilo získat většinu, zajímavostí je, že někteří zastupitelé hlasovali pro a jiné roky zase proti. Jako důvody vedení kraje uvádělo možné narušení hospodářských vztahů s Čínou,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Vladimír Derner.

O vlajce rozhodl jediný hlas z řad koalice

Proti vlajce hlasoval také královéhradecký hejtman Lubomír Franc. Podle něj by se taková aktivita mohla jevit jako svého druhu útok na suverenitu jiné země.„Jelikož kraj nevyvěšuje vlajky jiných zemí, aby tím poukázal na jejich - a teď to nemyslím nijak příznakově - separatistické tendence, nechtěl postupovat jinak ani v případě Tibetu, jehož případ je – připouštím – naléhavý a komplikovaný. A to jak z hlediska historického, tak i současného,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Vlajku na podporu Tibetu, obsazeného Čínou, kraj v neděli vyvěsí nakonec díky jednomu jedinému hlasu z řad koalice. „Poprvé v této věci hlasovala opozice pro a koalice proti. Díky sociálnímu demokratovi Miroslavu Antlovi, který si stál za svým názorem, návrh nakonec prošel,“ sdělil Derner.

Hejtman: Jsou diplomatičtější cesty, než vlajka

Senátor Miroslav Antl hlasoval jinak, než jeho koaliční kolegové, a zvedl ruku pro vlajku. „Jsem členem senátní Skupiny česko-taiwanského přátelství a znaje jejich názory na Tibet a velice blízké vztahy, nemohl jsem hlasovat jinak,“ řekl redakci Antl.

Pro zastánce Tibetu v řadách královéhradeckého zastupitelstva však nejsou ekonomické důvody dostatečné. „Je to otázka hodnot, pokud nadřazujeme hospodářské zájmy nad osobní práva, vede to k tragickým koncům. Mám radost a těším mě, že se mnoholeté úsilí dočkalo úspěchu,“ dodal Vladimír Derner.

Hejtman Franc tvrdí, že i představitelé kraje vnímají problematiku porušování lidských práv velmi citlivě. „Já sám se jí jako hejtman i senátor intenzivně zabývám. Domnívám se však, že je celá řada jiných vhodnějších diplomatických cest, jak poukázat na porušování lidských práv, zejména na mezistátní úrovni,“ vysvětlil Franc.

Rozhodla o vlajce politika?

Podotkl také, že při radě Královéhradeckého kraje funguje například komise pro lidská práva. Kraj má rovněž řadu sociálních projektů, které se více či méně dotýkají témat lidských práv, například v souvislosti s integrací sociálně vyloučených obyvatel regionu. Skutečnost, že by zastupitelé hlasovali podle politického přesvědčení, popírá. „Krajští zastupitelé se snaží postupovat při svých jednáních maximálně otevřeně a zcela demokraticky. Právě hlasování o tibetské vlajce může být jedním z příkladů, že tomu tak skutečně je,“ dodal hejtman.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …