Oranžový hejtman Franc: LIDEM nikdo nevolil, chci předčasné volby

10.02.2013 22:30

ROZHOVOR O zadlužených nemocnicích, zdražených autobusech i současné vládě si s královéhradeckým hejtmanem a sociálním demokratem Lubomírem Francem povídaly ParlamentníListy.cz.

Oranžový hejtman Franc: LIDEM nikdo nevolil, chci předčasné volby
Foto: tan
Popisek: Královéhradecký hejtman Lubomír Franc

Na co se v Královéhradeckém kraji zaměřujete nyní?
Naše priority jsou stále stejné. Snažíme se rozvíjet všechny důležité oblasti, které jsou pro život regionu klíčové. Jde nám mimo jiné o ozdravení hospodaření krajských nemocnic, zajištění modernizace páteřní sítě krajských silnic či další rozvoj sociálních služeb. Naším velkým přáním je dotažení dálnice D11 do Hradce Králové a stavba rychlostní komunikace dále k polským hranicím.

Nedávno zastupitelé schválili zdražení autobusové dopravy. Navíc kraj zruší některé nevytížené autobusové spoje. Proč tomu tak je a chystají se ještě další změny?
Kraj před dvěma lety spustil integrovaný systém veřejné dopravy. Spoje na sebe díky němu lépe navazují a celým regionem jde na jednu jízdenku cestovat vlakem i autobusem. Kraj nyní musel přistoupit k minimálnímu zdražení kvůli zvýšené sazbě DPH a dlouhodobě se zvyšujícím cenám pohonných hmot. Omezit se pak rozhodl ty spoje, které cestující využívají jen velmi málo. Náklady na dopravní obslužnost činí v krajském rozpočtu jednu z největších položek – přes 600 milionů korun. Nemůžeme tuto částku stále navyšovat, zejména když stát krajům poskytuje čím dále tím méně financí.

Jednáte už s obcemi, aby přispívaly na autobusové spoje, jak je tomu jinde a souhlasí s tím?
V jiných krajích je zcela běžné, že obce na zajištění veřejné dopravy přispívají. V Královéhradeckém kraji zatím byl jejich podíl na financování autobusů minimální. Je nám jasné, že se tento krok nesetká u starostů s nadšením, ale kraj nemá jinou možnost. Jeho povinností je zajistit základní dopravní obslužnost, která je v současné době na vysoké úrovni, ale náklady na ni nelze již dále stupňovat.

Mluví se o zadlužení nemocnic, hlavně v Rychnově a Náchodě, kraj také snížil částku pro nemocnice o 100 milionů. Jak chcete situaci řešit a pomůže kraj finančně nemocnicím se ztrátami?
Kraj samozřejmě zajišťuje, aby zdravotní péče byla pro všechny obyvatele regionu co nejlepší a co nejlépe dostupná. Pro kraj je oblast zdravotnictví prioritou, proto každý rok podporuje síť svých nemocnic asi 200 miliony korun. Obrovské problémy nám způsobuje nová úhradová vyhláška ministerstva zdravotnictví, podle níž dostanou krajské nemocnice o 100 milionů korun méně ve srovnání s předchozím rokem, což je propad o sedm procent. Tento krok je pro jejich ekonomiku likvidační. Nejsou schopné takovou ztrátu nahradit nebo ještě více uspořit na nákladech. Kraj nyní poslal nemocnicím podporu na jejich provoz ve výši 176 milionů korun, ale už dnes je zřejmé, že tato částka nebude stačit.

Jaká opatření platí v Královéhradeckém kraji proti korupci například při výběrových řízeních? Tuším, že zákazky kraje jsou i na www.verejnyportal.cz...
Kraj se snaží být při veřejných zakázkách maximálně transparentní. V rámci krajského webu funguje i systém na zveřejňování veřejných zakázek, do kterého se může kdokoliv podívat a získat informace. Snažíme se v řadě případů postupovat i systémem elektronických aukcí, například při nákupu energií pro krajské organizace. Kraj rovněž zavedl on-line přenosy ze zasedání zastupitelstva či z tiskových konferencí, aby lidé mohli své zvolené zástupce sledovat přímo při práci.

Jak jste spokojen s volbou nového prezidenta?
Nejsem spokojen s tím, že neuspěl kandidát navržený ČSSD. Právě pan Dientsbier totiž mohl přinést výraznou změnu a nový pohled na prezidentský úřad. Z obou kandidátů, kteří se dostali do druhého kola, mi pak byl bližší Miloš Zeman. Respektuji ho jako osobnost a chci věřit, že bude ve funkci prezidenta působit nadstranicky a bude opravdu prezidentem dolních deseti milionů, jak slíbil.

Jak moc tuto volbu ovlivnila média?
O příčinách úspěchu kandidátů, kteří postoupili do druhého kola, již bylo sepsáno mnoho analýz a komentářů. Asi nejde říct, že Miloš Zeman vyhrál kvůli tomu, že mu některá média nepřála či naopak přála. Role médií je nezastupitelná a významná, ale určitě ne rozhodující. Rozhodují nakonec stejně vždy hlasy voličů. Mrzí mě ale, že prezidentskou kampaň provázela až příliš rozjitřená atmosféra a řada vyjádření, které byly za hranou důstojné volby hlavy státu.

Měla by na Pražském hradě viset vlajka Evropské unie a proč?
Myslím, že vlajka Evropské unie na Hrad patří. Česká republika je součástí Evropské unie, podílí se na jejím směřování, rozvoji a politice. Jde o společenství států, které spojují vazby nejen ekonomické, ale i široké společenské a kulturní. Posílit vědomí sounáležitosti s Evropskou unií vyvěšením její vlajky, je to nejmenší, co je možné udělat.

Mluví se o vyslovení nedůvěry vládě, souhlasíte s tím? Měly by být předčasné volby?
Myslím, že současná vláda má velmi slabý mandát. Vystřídala snad víc ministrů než všechny předchozí kabinety dohromady, provázejí ji skandály. Za nepřijatelné považuji i to, že součástí vlády je uskupení LIDEM, které vlastně nikdo vůbec nevolil a které vzešlo z bizarní transformace podnikatelského projektu Víta Bárty zvaného Věci veřejné. Můj názor je: ano, jsem pro předčasné volby. Jsem pro vytvoření nové vlády se silným mandátem, jež provede skutečné reformy, které zajistí České republice rozvoj v duchu moderního sociálního státu západoevropského typu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…