Nový hradecký zastupitel: Jsme město podivných smluv a osobního byznysu

19.09.2011 21:47

ROZHOVOR Krajinný ekolog Martin Hanousek je novým zastupitelem Hradce Králové. Jak řekl ParlamentnímListům.cz, za nejkontroverznější stavby z hlediska ekologie považuje výstavbu skladů a sídliště v lokalita Plachta - jih či výstavbu v Březhradě.

Nový hradecký zastupitel: Jsme město podivných smluv a osobního byznysu

Co konkrétně byste chtěl v rámci práce pro zastupitelstvo Hradce Králové změnit?

Chci, aby město Hradec Králové přestalo být městem podivných smluv a osobního byznysu některých zastupitelů a jim spřátelených firem. Chci ve spolupráci s kolegy prosazovat maximální otevřenost města (smluv, výběrových řízení atd.) jako základního preventivního prostředku proti korupčnímu prostředí. Snažím se také ve městě Hradec Králové bránit některé dlouhodobé hodnoty (nejen přírodní) před momentální touhou po zisku. Myslím, že konkrétní činnost a úspěchy členů Změny pro Hradec - Nezávislých a Zelených v odhalování nepravostí a snaze o jejich nápravu jsou zjevné (ABD; pronájem radní Šilhánkové, Parkovací dům EUBE aj.). A samozřejmě se jako Zelený budu snažit o to, aby ochrana životního prostředí byla vnímána jako důležitá respektovaná hodnota, a proto ji i bráním při přípravě nového územního plánu. Dobře připravený územní plán respektující hodnoty krajiny bude přínosem i pro jistotu investorů, že stavební parcely jsou skutečně pro výstavbu vhodné.

Víte o konkrétních výstavbách či plánovaných stavbách, které jsou z ekologického hlediska špatné, a rád byste, aby byly například zastaveny či odloženy?

Asi nejkontroverznější je plánovaná výstavba skladů a sídliště v lokalitě Plachta - jih; dále výstavba v lokalitě Březhrad (Březhradské písčiny), kde sice bylo upuštěno od záměru výstavby skladu oceli, ale je jednoznačně nutné přijmout změnu územního plánu, která zajistí udržení tohoto cenného území. Problematická je i stavba tzv. Severní tangenty, kde lze ale při dobré vůli najít řešení posunutím trasování. Nelíbí se mi také návrh vést Jižní spojku přes nivu Labe a velmi se mi nelíbí plán na stavbu čtvrti skladů a obchodů Nová Zelená v Kuklenách. Doufám, že se připravovaný nový územní plán s těmito dlouholetými problémy vypořádá a že s kolegy aktivně přispějeme k jejich řešení.

Jak se Hradec Králové stará o životní prostředí například ve srovnání se sousedními, průmyslovými Pardubicemi?

Situaci v Pardubicích neznám tolik detailně, a tak nedokážu srovnávat. Nejvíce mne mrzí, že Pardubice stále ještě podporují ekonomicky a ekologicky nesmyslný projekt na splavnění Labe. Obě města bohužel nezvládají své masivní rozpínání do volné krajiny a obklopila se změtí supermarketů a skladů, z čehož řada záměrů číhá v platných územních plánech. Zástupci obou měst se aktivně postavili proti vyhlašování evropsky významných lokalit sítě Natura 2000 a některá území tak dosud v rozporu s evropskou legislativou nejsou bohužel chráněna. V některých oblastech se ale snad blýská na lepší časy. Optimisticky věřím, že se v Hradci Králové zlepší systém údržby zeleně a tuto změnu se snažím aktivně podporovat mj. ve Výboru pro životní prostředí.

Jak hodnotíte práci primátora města v oblasti ekologie?

Myslím, že současný primátor pan doktor Fink má k ochraně přírody rozhodně lepší vztah než jeho předchůdce pan Divíšek, který se svou nesnášenlivostí vůči ochraně přírody a ochráncům přírody nikterak netajil. Oceňuji, že současný primátor má snahu naslouchat odborným argumentům. Přivítal bych však, kdyby se v některých kauzách za ochranu přírody postavil aktivně.

Jsou v ostatních stranách v rámci zastupitelstva města stejně (ekologicky) smýšlející odborníci?

My Zelení jsme samozřejmě nejzelenější, ale i v ostatních stranách samozřejmě lze nalézt řadu lidí, kteří mají na konkrétní kauzy a problémy stejný názor, nebo jsou ochotni naslouchat. Zastupitelstvo je i v otázkách životního prostředí poměrně barevné od Zelené Změny pro Hradec po betonově šedivou ODS, ale i s ní někdy najdeme společné názory.


Martin Hanousek nastoupil na pozici zastupitele Hradce Králové poté, co rezignoval na svůj mandát Jaroslav Cerman z důvodu dlouhodobé pracovní cesty do zahraničí. Hanousek bude členem klubu Změny pro Hradec. Nový zastupitel by měl slib zastupitele do rukou primátora složit na řádném zasedání městského zastupitelstva dne 27. září 2011.

AKTUÁLNĚ Z HRADCE KRÁLOVÉ:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…