Odbory se zlobí na Dobeše: Hazarduje se školstvím

17.11.2011 13:55

Školské odbory se bouří proti ministrovi školství Josefu Dobešovi (VV), vadí jim nové platové tabulky učitelů, testování 5. a 9. tříd i změny ve financování škol. Podle krajské odborové rady Moravskoslezského kraje ministr svými nezodpovědnými kroky hazarduje s českým školstvím.

Odbory se zlobí na Dobeše: Hazarduje se školstvím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

"Učitelé takto vyjádřili svou celkovou nespokojenost a nejistotu, kterou v kantorech, ale i rodičích, ministrovy nápady vyvolávají," řekla místopředsedkyně školských odborů Markéta Vondráčková.

Všímejte si skutečných problémů, poradil ministr

Dobeš už se minulý týden proti odborům ohradil s tím, aby si radši všímaly skutečných problémů na školách. Učitelé s diplomem budou od ledna zařazeni ve stejné platové tabulce jako nekvalifikovaní. Návrh také ruší takzvaný věkový automat, podle nějž měli kantoři s určitou délkou praxe nárok na vyšší plat.

"Tímto krokem ministr vyvolá sociální nejistotu v řadách pedagogických pracovníků s celkovým dopadem na kvalitu výuky," tvrdí severomoravští odboráři. Jejich výzvu k Dobešovu odstoupení podpořil i republikový výbor základních škol.

Obávají se také, že po navýšení platů o 500 až 1500 korun v příštím roce bude v dalších letech opět následovat propad. Odboráři dále žádají, aby byly dorovnány platy nepedagogů, tedy třeba kuchařek a školníků, na úroveň roku 2010. "Už toho mají dost. Je to signál zespoda," komentovala výzvu krajských odborů Vondráčková.

Související:

Dobeš kritizuje Dvořákovou. Jednání její komise přirovnal k 50. létům
Dobešovy osnovy: Vlastenectví, city i doprava
Ministr J. Dobeš: Jak je známo, školství rozumí každý

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …