Paroubek varuje: Propad příjmů rozpočtu bude větší než hlásí vláda

05.01.2012 17:35

Letos hrozí kvůli poklesu ekonomiky propad příjmů proti schválenému státnímu rozpočtu o 50 až 60 miliard korun, řekl ve čtvrtek novinářům předseda Národních socialistů - levice 21. století Jiří Paroubek. Představitelé této strany viní vládu z toho, že pokračuje v destrukci rozpočtových příjmů, a ze zadlužování.

Paroubek varuje: Propad příjmů rozpočtu bude větší než hlásí vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek na ustavujícím kongresu NS-LEV 21

Skutečnost, že je letošní rozpočet se schodkem 105 miliard korun postaven na nereálném odhadu ekonomického růstu, přiznává i vláda. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se domnívá, že příjmy by se letos měly kvůli horšímu vývoji ekonomiky propadnout o 30 až 50 miliard, premiér Petr Nečas (ODS) v prosinci mluvil o 40 miliardách.

Vláda připravuje opatření, která by vedla k tomu, aby byla výše deficitu dodržena. Někdejší sociálnědemokratický premiér Paroubek soudí, že další rozpočtové škrty už nejsou možné.

Cíl vlády? Peníze jen pro bohaté, tvrdí Paroubek

"Pravicové vlády schodky nezdědily, ale vytvořily," tvrdí Paroubek. Před pěti lety byl podle něho státní deficit 948 miliard korun i s rozpočtovou rezervou 150 miliard korun. V roce 2014, na konci volebního období, to prý bude přes 1,8 bilionu korun.

Cílem pravicových vlád nejsou podle Paroubka úspory, ale přesun bohatství od lidí s nižšími a středními příjmy k lidem s vysokými příjmy. Předseda Národních socialistů kritizoval v této souvislosti i zvyšování nepřímých daní.

Národní socialisté kabinet kritizovali také za údajně špatné čerpání evropských fondů. Loni Česko nezískalo podle stranického mluvčího pro ekonomiku Filipa Drapáka asi 42 miliard korun; téměř 13 miliard nebude už mocí být vyčerpáno nikdy. Podle Paroubka by se kabinet měl vydat, co se týče získávání evropských dotací, cestou krizového řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…