Přímá demokracie zařídila dabérovi Zdeňku Mahdalovi místo na magistrátní kandidátce

06.08.2014 22:52

REPORTÁŽ Přímou demokracii v praxi si mohli ve středu 6. srpna vyzkoušet občané Prahy. Politická strana Domov se rozhodla nabídnout Pražanům možnost vzít věci do svých rukou a přihlásit se na kandidátky strany do zastupitelstev hlavního města Prahy a městských částí. O umístění na kandidátce se rozhodlo za účasti veřejnosti losem. Jakákoliv manipulace tak byla naprosto vyloučena.

Přímá demokracie zařídila dabérovi Zdeňku Mahdalovi místo na magistrátní kandidátce
Foto: archiv red, tan
Popisek: Los kandidátky politické strany DOMOV

Mimořádnou událostí se v posledních dnech stala výzva strany DOMOV, v čele s Davidem Štěpánem, která oslovila všechny Pražany, aby se hlásili na kandidátní listiny s tím, že o konečném pořadí rozhodne los.  „Ze začátku to bylo spíše několik odvážlivců, a vypadalo to, že spíše byli zvědaví, jaký podvod se z toho vyklube. Pak se to ale rozběhlo a jen na Magistrát jsme měli přihlášených přes 350 potenciálních kandidátů“, říká mluvčí strany Domov Pavel Havránek.

Nastala hodina „H“ a v 16 hodin uvítali přítomné novináře a hosty předseda strany David Štěpán a mluvčí partnerské organizace „nejsmeklauni.cz“ Roman Zikmund.  V hale bývalých Elektrických podniků v Bubenské ulici se sešlo několik desítek lidí. „Je škoda, že se na losování dostavilo tak málo lidí. Čekali jsme větší osobní zájem, protože se nám netrhly telefony s dotazy, zda to losování bude opravdu veřejné“, uvedl Havránek.

Prohlášení kandidátů byla vhozena do osudí, jedna z přítomných hostesek si zakryla oči zaslepenou škraboškou a historický okamžik první přímé volební demokracie byl odstartován.  Jakýkoli podvod by byl sotva proveditelný, takže všichni vylosovaní si mohou být jistí, že své pořadí získali právem.

Jaké pak bylo překvapení, když kromě jmen, která naše veřejnost zatím nezná, se objevil známý herec, moderátor a dabingový král – Zdeněk Mahdal.  Los mu přidělil na kandidátce do Magistrátu 32. místo.

Jak ale připomněl předseda strany David Štěpán, Pražané se stále ještě mohou přesvědčit, že losování je zcela regulérní, a že skutečně každý má šanci. „Odstartovali jsme losovací proces a osudí se bude od této chvíle roztáčet téměř každý den“, řekl předseda. Dodal, že na stránkách VolimDomov.cz bude vždy uvedeno kdy, a která městská část se bude losovat. „Zveme naše spoluobčany, aby přišli do Bubenské. Nenechte si ujít historický okamžik přímé volební demokracie, první v dějinách naší republiky od jejího vzniku“, vyzval Pražany. Připomněl také, že do poslední chvíle mohou ti, kdo přijdou osobně, vhodit své prohlášení do osudí vlastní rukou.

Na závěr dodal mluvčí Havránek, že nyní se už opravdu nikdo nemůže vymlouvat na to, že nedostal šanci něco ve svém městě změnit. „Ta šance tu byla a je, ale využilo ji jen několik set statečných. Takže už žádné stěžování si po hospodách“, dodal s úsměvem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…