Petr Hartman: Komunální volby jako test tzv. zavedených stran

06.08.2014 21:42

Bývají považovány za druhé nejoblíbenější mezi občany. Přesto se jich aktivně účastní pouze zhruba polovina z nich. Přitom jejich výsledek bezprostředně ovlivňuje život lidí. Řeč je o komunálních volbách, které se budou konat letos v říjnu.

Petr Hartman: Komunální volby jako test tzv. zavedených stran
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Kdo se chce ucházet o přízeň voličů, ten už musel podat kandidátku. V následujících dnech ji bude možno doplňovat a za necelé tři týdny se definitivně rozhodne o tom, kdo splnil všechny náležitosti a může se naplno pustit do předvolebního boje.  

V zemi, kde se propast mezi veřejností a politikou prohlubuje a kde se nejrůznější volby konají velmi často, bude těžké přesvědčit lidi o tom, aby se o kampaň zajímali a byli ochotni přijít odevzdat svůj hlas.  

V poslední době se to příliš nedařilo tzv. zavedeným stranám, které postupně ztrácí příznivce. Bylo by překvapením, kdyby se jim tento trend v říjnu podařilo zastavit. Ve velkých městech hraje při rozhodování lidí často větší roli stranická příslušnost než konkrétní jméno. Vzhledem k špatné pověsti tzv. zavedených stran to pro některé kandidáty není zrovna optimistická perspektiva.  

Výrazné osobnosti se mohou utěšovat tím, že tento handicap překonají pomocí specifického volebního systému. Ten umožňuje vybírat lidi napříč kandidátkami. Nemáte-li v oblibě danou politickou stranu a chcete podpořit jen například jednoho člověka na její kandidátce, můžete to učinit. Tímto způsobem se však dokáží prosadit pouze výjimečné osobnosti v ojedinělých případech.  

Právě na výsledcích velkých měst se názorně ukáže, zda občanští demokraté uhájí vliv alespoň na některých radnicích, nebo zda se dále posunou k hranici politické smrti. Vyrovnat se budou muset s tím, že někteří populární starostové ve snaze zachránit si politickou kariéru opustili ODS a kandidují za jiná uskupení.  

Sociální demokraté hodlají vsadit na popularitu Sobotkovy vlády a lákat na ni hlasy pro své kandidáty.  

TOP 09 už poněkolikáté věří tomu, že si voliče získá pomocí tváře svého předsedy Karla Schwarzenberga.  

Hnutí ANO si zase mohlo ověřit, že jeho budování nepřirozeným způsobem od shora dolů vytváří personální nouzi. Názorně se to projevilo v momentu, kdy obtížně sestavovalo kandidátku v hlavním městě.  

Přitom volby do magistrátu v Praze mají charakter voleb krajských. Na jejich výsledku si mohou velké strany nejlépe otestovat, jak si u veřejnosti stojí.  

Zvlášť u nově vzniklého hnutí, které se momentálně v žebříčcích volebních preferencí posunulo do pozice nejsilnější politické strany v zemi, bude výsledek v Praze mimořádně důležitý.  

Může potvrdit odklon občanů od tzv. zavedených stran a poptávku po nových hnutích, která nabízejí jiný styl politiky, byť v praxi tyto sliby nejsou schopny beze zbytku splnit.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…