Babka (KSČM): Jsme připraveni

07.08.2014 5:42

Komunální volby z pozice občana osobně považuji za druhé nejdůležitější, tedy po volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Ve většině měst a obcí zvolená reprezentace „odpracuje“ celé své funkční období bez předčasných voleb. Je tomu tak i ve statutárním městě Ostrava, kdy zastupitelstvo města končí své šesté volební období.

Babka (KSČM): Jsme připraveni
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Jaké bylo? Jakou známku prostřednictvím nových voleb 10. - 11. 10 2014 vystaví občané svým voleným zástupcům? Za klub KSČM mohu konstatovat, že jsme po celé volební období pracovali s vědomím, že jsme byli zvoleni našimi voliči proto, abychom plnili volební program, který jsme jim předložili s vědomím, že jeho realizace bude odvislá od síly našich mandátů a zda se staneme součástí vedení města, nebo budeme pracovat v opozici.
 
 Ano, skončili jsme v opozici, když si tehdy vítězná ČSSD zvolila za svého koaličního partnera pravicovou ODS. Říkali tomu dobré manželství. Možná nevěděli, že každé manželství sem tam prochází krizí a jen manželství založené na vzájemné důvěře, společných zájmech a odpovědnosti, je možné udržovat a rozvíjet.
 
 Stalo se to, co jsem očekával. Po prvotních líbánkách partneři stále častěji nenacházeli společnou řeč při řešení problémů města a jejich občanů. A když se k tomu přiřadila nevraživost jednotlivců mezi sebou, a to v obou koaličních klubech, bylo rozhodnuto. Tato koalice, toto vedení města se zapíše do historie Ostravy jako jedno z nejhorších a nejméně kompetentních. Dokonce končí svoje volební období tak, že primátorem počínaje, přes některé náměstky a radní konče, zastávají své funkce bez politické podpory těch stran, které je do těchto pozic nominovaly.
 
 Taková je situace před volbami v Ostravě. Je to smutný pohled zejména z důvodu, že Ostrava potřebuje aktivní Radu města, aktivní jednotlivce ve vedení města, kteří budou místo vnitrostranických půtek řešit tíživou situaci, která vyplývá z neřešené, resp. špatně řešené restrukturalizace průmyslu a celkově zhoršené sociálně-politické situace v regionu a nezájmu předchozích, zejména pravicových vlád o Ostravsko.
 
 Ostrava je místem pro život čtvrtiny obyvatel Moravskoslezského kraje a místem práce pro další desítky tisíc dojíždějících občanů. Je přirozenou metropolí kultury, sportovního a společenského života regionů. Proto všichni očekávají, že metropole bude vybavena příslušnými službami, které zajišťují municipální orgány. Počínaje dopravou a bezpečností občanů konče.
 
 Ve svém volebním programu, právě končícího volebního období, jsme chtěli prosadit například bezplatnou městskou hromadnou dopravu, která by zvýšila mobilitu pracovní síly, zlepšila již tak zhoršené životní prostředí, ale i v neposlední řadě by přinesla úsporu v rozpočtech jednotlivých rodin, zejména nízkopříjmových.
 
 Chtěli jsme posílit přímý výkon služby městských strážníků i policistů v ulicích, včetně požadavku na jejich lepší materiálně technické vybavení. Měli jsme své návrhy na posílení finanční a materiální podpory těm organizacím, které pracují s našimi dětmi a mládeží tak, aby mohli sehrávat větší úlohu zejména v prevenci nebezpečných společenských jevů, jako je drogová problematika, šikana či zvětšující se agresivita některých mladých lidí.
 
 Řadu návrhů v těchto, ale i jiných oblastech, jsme předložili na jednání výborů, komisí i zastupitelstva města. Některé z návrhů jsme prosadili a ty, které čekají na řešení najdou své místo i v novém volebním programu „KSČM pro OSTRAVU“, který však budeme muset daleko intenzivněji propagovat mezi širokou veřejností, našimi potencionálními voliči.
 
 Už i z toho důvodu, že dosavadní „rozvrácená“ koalice ve městě dala základ vzniku mnoha novým politických subjektům, často se „starými tvářemi“, které se chtějí etablovat v městské politice, ačkoliv jejich ideové zakotvení není jasné a program v řadě případů stojí pouze na kritice stávajících poměrů.
 
 Jsme rozhodnuti předstoupit před voliče nejen se závěrečným účtem ze své činnosti, ale i programem, který jak jsme přesvědčeni, osloví širokou občanskou veřejnost, a který zajistí rozvoj našeho města. Předpokládá to zvýšenou aktivitu všech padesáti pěti kandidátů, které stranické orgány nominovaly na kandidátní listinu KSČM, podporu široké stranické veřejnosti sdružené v městské stranické organizaci v Ostravě.
 
 Josef Babka, předseda klubu KSČM v zastupitelstvu Statutárního města Ostrava

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…