Proč ti politici tak blbnou, ptá se komentátor

14.01.2012 9:05

Čeští občané si pomalu přestávají všímat seriálu s názvem vládní krize. Za rok a půl vlády kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) bylo „odvysíláno“ až příliš mnoho dílů. Všimne si pak ale někdo, až se jednou vláda opravdu rozpadne? A co vede politiky k tomu, že se ke scénáři vládní krize opakovaně vracejí?

Proč ti politici tak blbnou, ptá se komentátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Šéfredaktor MF Dnes Robert Čásenský je jedním z komentátorů, kteří si všímají prozatím nekončícího seriálu vládních krizí. Česko zažilo krizi kvůli odchodu Radka Johna (VV) z postu ministra vnitra, další krizi vyvolali poslanci VV, když odmítali podpořit církevní restituce a naposledy přilil oleje do ohně ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TO P09), když hrozil rozpadem vlády, pokud kabinet nepřistoupí na podmínky fiskální unie. Proč se nám vláda rozpadá prakticky den co den? Čásenského zamyšlení nad touto otázkou přináší dnešní MF Dnes.

Každý ví, že nejlepší je usmiřování

Tři výše zmíněné případy počet českých vládních krizí zdaleka nevyčerpaly. Z dalších je možné jmenovat např. aféru poslankyně Kristýny Kočí s tajnými nahrávkami z Věcí veřejných. Není však třeba vyjmenovat všechny případy, při nichž hrozilo, že v Česku nastoupí bezvládí, spíše je na místě se ptát, proč rozpad vlády hrozí tak často?

„Počet vyhlášených odchodů z vládní koalice se za rok a půl její existence limitně blíží počtu pracovních dnů ve stejném období. Člověka musí při té frekvenci napadat všelijaké otázky. Proč ti dospělí a vzdělaní lidé tak blbnou? To nemají při jakékoli debatě jiný argument, než je odchod (případně vyhození) z kabinetu? A co budou dělat, až jednou budou muset řešit něco opravdu kritického? Odejdou všichni?

Komentátor k tomu dodává, že lidé už si podobných politických vystoupení nevšímají a jestli jednou k rozpadu vlády skutečně dojde, potrvá nějaký čas, než si toho někdo všimne, což je jistě problém. Čásenský ovšem v nadsázce nabízí jednu odpověď, která by opakující se koaliční půtky vysvětlila. V partnerských vztazích se traduje, usmiřování, která následují po hádkách, jsou tím nejlepším, co může být. Možná české politiky baví právě toto usmiřování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…