Kníže zaslouží na holou, naznačil poslanec VV

12.01.2012 15:03

Výrokem ministra zahraničí Karla Schwarzenberga z TOP 09 pro LN, že pokud vláda neschválí smlouvu o fiskální unii EU, nechce být ve vládě a TOP 09 z ní odejde, nerozezlil jenom ODS, ale i VV. Véčka si myslí, že chce Schwarzenberg jenom rozložit vládu a udělat koalici s ČSSD.

Kníže zaslouží na holou, naznačil poslanec VV
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na tiskové konferenci

Podle Schwarzenberga by vláda měla bez jakýchkoli podmínek souhlasit se vstupem do nové rozpočtové a hospodářské unie a vzdát se tak suverenity nad státním rozpočtem.

„Nebudu sedět ve vládě, která povede Českou republiku mimo hlavní proud evropské integrace. Je naším bytostným zájmem sedět u stolu a podílet se na zásadních rozhodnutích, která nás silně ovlivňují,“ potvrdil Schwarzenberg pro Lidové noviny svůj postoj s tím, že kdykoli jsme v minulosti zůstali stát mimo integraci, vyšli jsme z toho menší.

Kníže dostane na holou prdel

Servítky si vůbec nebral místopředseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Otto Chaloupka. „Nastává nová éra, kdy si musíme zvykat na novou strategii TOP 09, kterou je stále častěji destabilizovat tuto koalici. Je to podraz a snaha shodit tuto vládu. TOP 09 se nelíbí, že Věci veřejné upozorňují na staré i nové nekalé kšefty některých politiků Topky. Už podle mě nemůže trvat dlouho, kdy Topka vládu definitivně shodí. Někteří členové vedení této strany by si zasloužili naplácat na holou prdel,“ reagoval na prohlášení Schwarzenberga pro ParlamentíListy.cz Chaloupka.

Kriticky se vyjádřil i předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta. „Kníže se chová jako provozní ředitel továrny křičíc, ať se ihned uzavře smlouva, bez ohledu na to, že obchodní ředitel se hádá o každou smluvní větu této smlouvy. Je to neodpovědné, dětinské a populistické, nebo je to jen nezodpovědná potřeba rychle se postarat o pád vlády, když se VV nenechaly vyprovokovat za každou cenu shodit vládu na církevních restitucích,“ řekl redakci Bárta.

"Je to další záminka, jak se vyvázat z vlády v těžké ekonomické době. Na ultimáta a vydírání není dobré přistupovat. Cena je velká- ekonomická prosperita a ekonomická svoboda v České republice," myslí si ministr školství Josef Dobeš.

Další záminka pro pád vlády

Podle místopředsedkyně Věcí veřejných Dagmar Navrátilové hledá TOP 09 jakoukoli záminku k tomu, aby mohla složit vládu. „Vydírání nepokládám za vhodný politický nástroj, a proto bych takovému nátlaku neustupovala,“ uvedla poslankyně.

„Že by druhý důvod topky pro konec vlády během několika hodin? Ať si veřejnost udělá obrázek o tom, kdo to myslí s koaliční spoluprací opravdu vážně. Však nakonec, jak to tak bývá, budou jediným viníkem podle Topky stejně zase VV. Myslím si, že je to další z nástrojů koaličního terorismu,“ reagoval poslanec Jiří Rusnok.

"Já mohu jenom říct, že podle mě by se mělo více jednat. V koalici se jedná málo. Také si myslím, že taková věc se má řešit ve vládě či v koalici, nikoli přes média," uvedl poslanec Miroslav Petráň.

O tom, že se TOP 09 snaží položit vládu, existují podezření již dlouho. Poprvé to mělo být již v kauze Bátora, dále při útoku na Josefa Dobeše v souvislosti s eurodotacemi.

Klaus znechucen

Klaus také zareagoval aktuálně na Schwarzenbergova vyjádření. Prezident republiky ultimátum ministra zahraničí Schwarzenberga odsoudil ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnál: „Jsem z toho velmi rozladěn a myslím, že nejen já. Témata jako církevní restituce na straně jedné a radikální, revoluční další zvrat v Evropské unii směrem k fiskální unii na straně druhé jsou samozřejmě těžká témata, která musí vést ke sporům. Já myslím, že spory to musí být normální, kultivované, standardně řešené.“

„Já, jako prezident republiky, se nemohu smiřovat s tím, aby jedna politická strana dvakrát za den a půl vyhrožovala odchodem z koalice. Za prvé, jestli nebudou církevní restituce, za druhé, jestli nebude podepsána tato evropská smlouva. Takhle se politika vést nedá. Myslím, že už je potřeba to straně TOP 09 a zejména panu Schwarzenbergovi říci velmi jasně,“ dodal Radiožurnálu prezident Václav Klaus.

Obsah smlouvy o fiskální unii ještě není znám. Každopádně by se po jejím přijetí dostal rozpočet České republiky pod kontrolu Bruselu. Ten by mohl zásadně ovlivňovat jeho podobu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…