Rath má výslech poslanců za sebou. Odváželo ho auto s černými skly

22.05.2012 12:45

Obviněný David Rath čtyřicet minut po poledni odjel z objektu ministerstva vnitra Spiritka na Břevnově, kde ho vyslýchali členové mandátového a imunitního výboru. Poslanci pak Spiritku opustili čtvrt hodiny poté. Žádné informace z výslechu Ratha se ale prozatím médiím nepodařilo získat. ČSSD dokonce brífink po jednání výboru zrušila.

Rath má výslech poslanců za sebou. Odváželo ho auto s černými skly
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: David Rath hovoří ve sněmovně

Poslanci ukončili v objektu ministerstva vnitra Spiritka na Břevnově výslech Davida Ratha ve 12:40. Výslech tak trval zhruba dvě hodiny. Jednání mandátového a imunitního výboru ale má údajně pokračovat odpoledne ve sněmovně, kde poslanci vydají doporučení. Odpolední jednání potvrdil i místopředseda KSČM a člen výboru Jiří Dolejš. Rokování ovšem bude probíhat už bez Ratha, ten se totiž již vrátil zpět za mříže litoměřické vazební věznice.

Brífink nebude, uvedla ČSSD

Poslanci z výboru jsou ale na informace skoupí. Dosud ani jeden z členů na dotazy ParlamentníchListů.cz nereagoval. Ani jiným médiím se nepodařilo získat žádné bližší informace z výslechu. Společný brífink předsedy mandátového a imunitního výboru Bohuslava Sobotky (je také předsedou ČSSD) spolu s šéfem jejích poslanců Jeronýmem Tejcem, který se měl ve sněmovně uskutečnit v poledne, byl dokonce zrušen. Sdělila to ČTK a jako pramen informací uvedla tiskové oddělení ČSSD.

Česká televize dnes pouze veřejnosti poskytla záběry, na nichž někdejšího středočeského hejtmana Ratha odvážela ze Spiritky černá Oktávie. Rath ale za okny spatřen nebyl, neboť automobil byl opatřen černými a patrně i neprůstřelnými skly. Kameramani ČT24 také natočili poslance z výboru, kteří odjížděli z areálu MV směrem Poslanecká sněmovna v autech a mikrobusu. Ani oni ale nebyli za skly aut k rozeznání. Z budovy, kde výslech probíhal, vyšli dokonce zákonodárci východem z garáží, tak se ani s novináři přímo nesetkali.

Co prozatím uniklo od poslanců z výboru? Tak prý především shlédli videozáznam z Rathova zadržení. To jim bylo promítnuto již ráno na půdě dolní komory Parlamentu. Pravděpodobně záběry pustila policistka, která nejspíše pracuje v útvaru protikorupční policie.

Výslechu byl přítomen advokát Černý

Hájit svého klienta se rozhodl zřejmě přímo před členy mandátového výboru i Rathův advokát Adam Černý. Ten do areálu Spiritky dorazil v 11:00 hodin.

NEJNOVĚJŠÍ INFORMACE NEJEN O VYSTOUPENÍ RATHA PŘED SNĚMOVNÍM VÝBOREM NAJDETE ZDE

O tom, zda bude moci jednání proběhnout za přítomnosti policistů, museli podle informací Práva členové výboru rozhodnout hlasováním. "Bojím se, že pokud bychom odhlasovali ne, tak nám Ratha nedají," řekl před hlasováním Právu člen mandátového výboru Marek Benda z ODS. Ten je zároveň šéfem ústavně právního-výboru

Výbor ale podle dosavadních informací nejspíš podpoří Rathovo stíhání. Před týdnem už rozhodla o jeho vydání policii předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Rath byl totiž zadržen hned po spáchání trestného činu.

Konečné rozhodnutí ale vydá sněmovna na nejbližší schůzi 5. června, bude se řídit doporučením výboru. Podle informací ČT24 ale ve věci panuje shoda napříč všemi politickými stranami.

Požádat o zbavení poslanecké imunity lze dvěma způsoby. Prvním je standardní žádost, když poslanec má být obviněn. Tato možnost již byla v ČR uplatněna několikrát. Druhým způsobem je pak souhlas předsedy poslanecké sněmovny se stíháním následně po zadržení poslance při spáchání trestného činu nebo bezprostředně po něm. Poté může být poslanec vydán soudu a až pak může být zbaven imunity při hlasování ve sněmovně.

Kdo by měl Ratha obhajovat?

Adam Černý nemá zůstat jediným obhájcem Ratha. Dalím bude podle informací idnes.cz i advokát Roman Jelínek. „Předstoupil před novináře čekající u Spiritky a bavil se s nimi o tom, jak zpovídání poslance probíhalo. Na otázku, zda Rathův projev působil důvěryhodně, odvětil, že ´to není vhodná otázka pro obhájce´,“ vysvětlil úvahy server.

Jelínek se podle výpisu České advokátní komory specializuje na ústavní soud, procesní záležitosti řízení a zastupování. Dále pak na dědické, občanské a obchodní právo a rozhodčí řízení. Trestní právo v jeho specializaci není.

S odvoláním na Františka Šejnosta Česká televize tvrdí, že Ratha bude zastupovat i Klára Samková. Doplní tak zřejmě jako specialistka na trestní právo tým obhájců, v němž zatím experti na tento obor chyběli. Adam Černý ani Roman Jelínek se mu totiž nevěnují. Samková ale obhajobu dosud nepotvrdila.

Se Šejnostem spolupráci rozvázali

Co se týče obhájců, tak se dá říci, že se informace mění minutu od minuty. Manželka Davida Ratha Eva například pro server iDNES.cz dnes odpoledne řekla, že rozvázala spolupráci se zmiňovaným  poradcem Šejnostem. Stalo se tak podle ní v pondělí večer, což by časově odpovídalo schůzce v Kladně. Právě tam ale byl prý Šejnost přepaden a fyzicky inzultován dvěma neznámými útočníky.

"Nekonzultoval se mnou své kroky a vydával zcela nepravdivé informace," řekla pro iDNES.cz Rathová o konci spolupráce.

Dali do spisu odposlech

Policie podle serveru Aktuálně.cz těsně před dnešním jednáním výboru doplnila spis, na jehož základě žádá o potvrzení Rathova stíhání, o další trestné činy a odposlech rozhovoru o předání peněz. Obvinění policie podle serveru rozšířila o zmanipulování dotací pro kladenskou a příbramskou nemocnici a město Hostivice.

Policie viní Ratha z přijetí sedmimilionového úplatku, který má údajně souvislost s opravou zámku v Buštěhradu. Ačkoli politik vinu popírá a za případem vidí politiku, očekává se, že se výbor postaví za pokračování Rathova stíhání. Definitivní rozhodnutí učiní s doporučením výboru sněmovna na nejbližší schůzi, tedy s největší pravděpodobností 5. června.

Poslanec už dříve podal standardní stížnosti proti vazbě i stíhání, nyní i ústavní stížnost. V případu jsou stíháni další čtyři muži a tři ženy za podplácení, poškození finančních zájmů EU a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Skupina údajně zmanipulovala výběrové řízení na rekonstrukci buštěhradského zámku.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…