Pane Rathe a další, kde jste to vzali? Policie si posvítí na majetek

22.05.2012 9:02

V rodinné vile v Rudné u Prahy policisté z protikorupčního útvaru nalezli 30 milionů korun ukrytých v podlaze. Dům patří Kateřině Pancové, jedné z obviněných v kauze Davida Ratha. Ta bude muset vysvětlovat také to, jak si na dům vydělala. Podle smlouvy z katastru nemovitostí ho koupila v roce 2010 za pět milionů korun a nemusela si brát hypotéku. Napsaly Hospodářské noviny.

Pane Rathe a další, kde jste to vzali? Policie si posvítí na majetek
Foto: repro TV Nova
Popisek: Petr Kott a Kateřina Pancová

Pancová působila jako ředitelka nemocnice v Kladně, kam ji dostal právě David Rath. Středočeský kraj vždy tajil, jaký plat měla. Média ale přesto zjistila, že brala více jak 70 tisíc měsíčně a k tomu dostávala dalších 30 tisíc za vedení organizace zastřešující krajské nemocnice.

Pancová s Kottem bydlela ve vile v Rudné

Podle Hospodářských novin vlastní Pancová také dům v Hostivici, který postavila v roce 1997. Před třemi lety zdědila další nemovitost v Praze.

V rodinné vile v Rudné žila Pancová se svým přítelem exposlancem Petrem Kottem. Ten působil jako Rathův poradce. Kott vlastní rodinný dům v Doksech u Mladé Boleslavi a nedaleké pozemky. Ani jeho příjmy nechtěl kraj zveřejnit, uvedly HN.

Rath nabyl majetek dědictvím v roce 2009. Pak začal vydělávat na pronájmu

Nejbohatší je podle HN David Rath. Většinu majetku prý získal v roce 2009 z dědictví. Získal tak dům v Mariánských Lázních, pražský byt a dům v Roudnici nad Labem. V roce 2010 si koupil byt v Hostivicích za 1,45 milionu a má zde podíly i v dalších domech.

Z majetkového přiznání poslanců vyplývá, že si Rath za minulý rok vydělal 1,24 milionu a 414 tisíc korun dostal za pronájem nemovitosti.

Hospodářské noviny ovšem poukazují na Rathovův podíl v soukromé poliklinice v Praze. Z něho se údajně nechal vyplatit 4 miliony korun, ale nikdy neukázal účty. Proto se spekulovalo, že vliv ve firmě držel i nadále. Podíl prodal společnosti Media CZ, kterou vlastní jeho kamarád. 

Pokud příjmy neodpovídají vlastněnému majetku, použije se to u soudu

Policie se chystá důkladně prověřit majetek celé hlavní trojice zatčených aktérů – ředitelky kladenské nemocnice Pancové, bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha a jeho poradce Petra Kotta.

Majetek, který neodpovídá výši příjmů, může být použit jako podpůrný důkaz, že Rath spolu s přáteli rozjel nelegální byznys, který vyvrcholil předražením rekonstrukce buštěhradského zámku.

 

reklama

autor: vfe

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…