To Bárta neměl říkat. Óda na Haška naštvala Ratha i Paroubka

08.11.2010 7:31

Vít Bárta přilil olej do ohně už beztak dost rozpálené ČSSD. V sociální demokracii totiž zuří boj o moc a také o její ideové směřování do budoucna. V pátek vydalo křídlo hejtmana Michala Haška ideový dokument Desatero nové ČSSD, v sobotu širší vedení strany zamítlo přímou volbu předsedy a v neděli ministr Bárta doporučil straně, že jejím nejlepším předsedou by byl Hašek. A to rozzuřilo obě křídla oranžových.

To Bárta neměl říkat. Óda na Haška naštvala Ratha i Paroubka

"Když si přečtu Desatero pana Haška, tak z toho cítím ten svěží vítr v sociální demokracii, tu naději, že se ČSSD povede vyvést z té paroubkovsko-rathovsko-sobotkovské izolace. Že to bude konečně partner pro rovnocenný dialog," řekl Bárta v nedělní Partii na Primě.

"Pokud se tyhle očistné kroky stanou, tak já budu první, kdo bude prosazovat dialog s ČSSD, já budu první, kdo na tom bude trvat," dodal ministr dopravy a rozzuřil jak Davida Ratha z křídla úřadujícího předsedy Bohuslava Sobotky, tak místopředsedu strany a senátora Zdeňka Škromacha, který se podepsal pod Haškovu páteční výzvu.

Sám Hašek v desateru volá po zvýšení koaličního potenciálu ČSSD. O komplimenty ministra vlády, se kterou ČSSD ve sněmovně válčí kvůli některým škrtům výdajů státního rozpočtu, však Hašek nestojí.

"Každý z politických soupeřů ČSSD má jistě právo na názor, nicméně volba předsedy ČSSD je výsostnou záležitostí členů stranu," sdělil Hašek již během pořadu ParlamentnímListům.cz.

K tématu:
Předsedu ČSSD nevolí Bárta, ale náš sjezd, vzkazuje Hašek

Kdo všechno se díval

V odpoledních hodinách jsme však obdrželi reakce dalších vysokých sociálních demokratů, kteří Partii buď sledovali, nebo o doporučení ministra Bárty slyšeli.

"Firma pana Bárty se jménem Věci veřejné by mohla obchodovat s ČSSD vedenou Haškem a Tvrdíkem. Byznys i politika by se pak objaly na levici, nejen na pravici, kde si už v náručí leží. Spojení Bárta a Hašek je vyjádřením nové generace politiků v sociální demokracii," míní středočeský hejtman David Rath, který ministra Bártu příliš nemusí. Ve sněmovně si dělal legraci z jeho hlasu, zatímco mu Bárta odvětil, aby přestal řečnicky onanovat

Rath kromě toho nemá v lásce ani spolustraníka Haška, který se na sjezdu ČSSD bude ucházet o křeslo předsedy proti jeho favoritu Sobotkovi.

Přizvukoval i expředseda ČSSD Jiří Paroubek, který Haškovi doporučil se od Bártovy podpory "důrazně distancovat" (více ZDE). K Paroubkovi i Rathovi se přidal i místopředseda strany Zdenek Škromach.

Ať si Bárta udělá pořádek doma

"Pan Bárta by neměl kádrovat politiky jiných stran, když nemá sám doma pořádek. ČSSD byla vždy garantem demokracie a svého předsedu si vybere sama bez Bártových rad," řekl ParlamentímListům.cz nově zvolený senátor.

Zda byl nedělní Bártův kompliment Haškovi polibkem smrti, to se ukáže na březnovém sjezdu ČSSD. Sociální demokracii čeká předsjezdová diskuse, jejíž možnou ochutnávku mohla veřejnost zažít v létě. Tehdy se po odchodu Jiřího Paroubka zvedla stavidla vzájemných animozit právě mezi příznivci Haška a Sobotky

Horké léto v ČSSD:
Paroubek je pryč, to je príma, cítí expředseda z ČSSD
Rath před volbami: Sledoval jsem, jak se strana žene do záhuby
Hašek (ČSSD): Krakeny prostě nemám rád
Paroubek: Michal hlučí o krakenech a pak žádá smír. Jako malé děti

Koláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban, Jaroslav Polanský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …