Víme, co vše musí přetrpět Kristýna Kočí

17.04.2011 7:23

REVUE Rebelka s basebalovou pálkou, v manželské posteli s Tluchořem, kikinka Kočí. Podobné vtípky se v současnosti vyrojily v reakci na různé eskapády poslankyně Kristýny Kočí. Ruda z Ostravy o ní složil raperskou písničku, herci Ondřej Pavelka a Barbora Poláková chystají na zítra po vzoru hry Ivánku, kamaráde scénické čtení nahraného rozhovoru s Kočí v pražském divadle Rubín.

Víme, co vše musí přetrpět Kristýna Kočí

České vtipálkovství nezná mezí a v současnosti se zaměřuje hlavně na poslankyni Kristýnu Kočí. Na internetu kolují obrazové koláže, kde vypadá jako drsná rockerka s basebalovou pálkou v ruce anebo pod titulkem „A je to doma!" mává z manželské postele společně s Petrem Tluchořem, přičemž za nimi je emblém strany ODS modrý pták. Lidé ji také podobou přirovnávají k Johnu Travoltovi. Vše, co se týče Kristýny Kočí, je pro český humor dnes živnou půdou.

Na krizi vtipem

 „Čím větší je krize, tím větší jsou tendence ke vtipu. V klidu k tomu lidé nemají důvod anebo jsou laskaví, jako byli k Masarykovi. Jde o ventil i úlevu. A lidem to umožňuje snášet nepříjemné situace. Je to i naší národní povahou. Politici jsou nicméně odrazem národa, a když lidi na ně nadávají, tak nadávají i na sebe," říká ParlamentnímListům.cz humorolog Václav Budínský, který se věnuje humoru již několik desítek let. O fenoménu Kočí si myslí, že jde o mladou dívku, která by měla sedět v knihovně a učit se, takže od ní v politice nelze nic moc očekávat.

SLEDUJEME téma nahrávka Kočí
John: Kristýno Kočí, vrať se do chléva
"Poflusaný" exšéf sněmovny vzpomínal na Kočí. Šlo to ztuha
Záznam tajné nahrávky Kristýny Kočí
Kauza Kočí: To by byl vrchol. V médiích kolují intimnosti
Kočí jako Sabina. Zrádce národa. Zmiz ze sněmovny, množí se hlasy

Hodně podobné smýšlení má i mediální expert Petr Žantovský, když podotýká: „To, že si z toho někdo dělá švandu, je v pořádku. Vzpomeňte si  na hru Standa má problém od Evy Klestilové, ale bylo toho mnohem víc. Za první republiky si komici v kabaretech dělali srandu z dobové politiky, čemuž bychom dnes asi těžko rozuměli. Politický vtip bují zejména tam, kde není dobře. Má to spojitost s důvěrou lidí v politiku."

Píseň pro Kočí

„Na Kristynu brutálně. Však ta baba tam je za nas Ostravaky a přitom ani pořádně nevi, kaj ta Ostrava vlastně leži," přečte na úvod smsku a pak začne Ruda z Ostravy veršovat pro kikinku, jak říká Kočí. „I přes vodopády keců politika plyne dál a často se točí, kolem té Kočí, kikinky Kočí. Všude tajne nahrávky, kdo na to skoči, možná ta bloncka Kočí," rapuje na Frekvenci 1.

Píseň si poslechněte ZDE 

Michal Kavalčík alias Ruda z Ostravy je už proslaveným autorem vtipných předělávek známých hitů na YouTube.com. Například Ostrava s Martinou Pártlovou anebo Markéta, což je coververze písně Falling Slowly, za niž dostala Markéta Irglová s Glenem Hansardem Oscara. První vidělo kolem 300 tisíc, druhou přes 400 tisíc lidí. Své druhé já, Rudu z Ostravy, poprvé zvěčnil roku 2005 v pořadu Na stojáka. „Zkusil jsem horníka, burana, který se s tím nemaže. Bylo to jako blesk z čistého nebe. Triko kapely AC/DC jsem sehnal u Vietnamců, džíny plísňáče v sekáči. Celý kostým jsem usmlouval na dvě stě korun a vyšlo to," vzpomíná na svou reinkarnaci v Rudu z Ostravy.

Divadlo o Kočí

Nahrávaný rozhovor poslankyně Kočí s véčkařem Lukášem Víchem inspiroval i pražské A Studio Rubín k mimořádnému scénickému čtení, kde budou hrát hlavní role Ondřej Pavelka a Barbora Poláková. Vše je plánováno na zítra po skončení regulérního představení Salome. O skeči se jen ví, že Pavelka oblékne lidový kroj a v rukou bude třímat vidle. Vstup zdarma.

Nabízí se srovnání s hrou Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?, kterou na přelomu let 2004 a 2005 jako reakci na korupční skandál v Českomoravském fotbalovém svazu napsal Petr Čtvrtníček. Následně s inscenací exeloval společně s Jiřím Lábusem v řadě českých divadel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …