Za blbost politiků nemají lidé platit, hájí Jandák obstrukce

08.11.2011 23:13

Šetřit ano, ale jinde a jinak, obhajuje poslanec ČSSD Vítězslav Jandák obstrukce, jimiž se poslanci nejsilnější parlamentní strany snažili v minulém týdnu co nejvíce zbrzdit přijetí vládních reforem. V komentáři pro deník MF Dnes jim ale Pavel Páral vyčetl, že nebránili okradení většiny společnosti, jak tvrdili, ale prosazení požadavku, aby se každý snažil převzít větší díl odpovědnosti za svůj život.

Za blbost politiků nemají lidé platit, hájí Jandák obstrukce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr kultury a exposlanec ČSSD Vítězslav Jandák

Téměř týden se snažili poslanci sociální demokracie využitím obstrukce co nejvíce zbrzdit přijetí vládních reforem. Nad jejich počínáním a zdůvodňováním se v komentáři pro MF Dnes pozastavuje šéfredaktor týdeníku Euro Pavel Páral. „Jestliže šéf socialistů vykřikuje, že obstrukcemi bránili okradení většiny společnosti, měl by mu někdo vysvětlit, co je to krádež," píše Páral.

„Rozhodně za ni nelze považovat požadavek, aby se každý člověk snažil převzít větší díl odpovědnosti za svůj život a méně spoléhal na kapsy svých pracovitějších a schopnějších spoluobčanů," míní komentátor a upozorňuje, že vlivem změn v globální ekonomice budou tyto kapsy buď citelně prázdnější, nebo jejich naplnění bude vyžadovat mnohem více úsilí a schopností.

Zametání je jen minimálním projevem vděčnosti

Páral také obhajuje zpřísnění výplat podpor a dávek a jejich podmiňování účastí na veřejně prospěšných pracích. „Stát už prostě nemá na to, aby platil lidem živobytí po podstatnou část jejich života a vůbec nic za to od nich nedostával. Ono zametení ulic či shrabání listí v městském parku je jen minimálním projevem vděčnosti lidem, z jejichž peněz tito lidé žijí. A je na čase, aby to každý z nich pocítil," domnívá se šéfredaktor Eura.

„Aby lidé vyjadřovali vděk těm, co zadlužení země způsobili, tak proti tomu bych protestoval. Ti obyčejní lidé ten dluh nezavinili," namítá pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD Vítězslav Jandák. Podle něj by se dalo šetřit úplně jinde, a to v řádu miliard. Třeba zrušením ministerstva pro místní rozvoj či ministerstva kultury, tedy úřadu, jemuž v minulosti sám šéfoval.

Stejně jako na Islandu neměli bychom ani my platit za blbost politiků

„Nebo proč musí mít ředitelé státních podniků plat půl milionu a jejich náměstci tři sta tisíc?" podivuje se exministr nad přemrštěným odměňováním šéfů státních firem. Proto je Jandák přesvědčen, že ČSSD obstrukcemi opravdu bránila okradení společnosti. „Cesta pana Kalouska je opravdu cestou do pekel. Dá se šetřit jinak než drastickými škrty, které dopadají na občany," míní Jandák.

Pozornost proto obrací k počínání politiků. „Za blbost politiků nemají lidé platit. Vůbec u nás se málo mluví a píše o Islandu, jak se tam s politiky vypořádali," připomíná poslanec ČSSD, že se na Islandu rozhodli neplatit dluhy, které vytvořili politici, protože to je problém špatné finanční politiky, ne lidí. V nové ústavě bylo navíc zakotveno, že občan je hlavní politickým protagonistou, nikoliv politik.

Trest pro ty, co se dříve podíleli na tvorbě hmotných statků

„Pan Páral je zřejmě placený dobře, ale možná neví, jaký fatální dopad mohou mít přijaté reformy na některé občany," uvádí pro ParlamentníListy.cz poslankyně ČSSD Hana Orgoníková. „Veřejné práce odmítám jako trest pro lidi, kteří přišli o práci ne vlastní vinou a před tím, než o ni přišli, se vždy podíleli na tvorbě HDP," dodává Orgoníková.

K věci:

 

 


Foto: Hans Štembera

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…