Zbořil: Kalousku, lidé už jsou na velká slova alergičtí. ODSáci, pláčete na vlastním hrobě

21.08.2013 12:50

POLITOLOGOVÉ Miroslav Kalousek neustále zdůrazňuje potřebu bránit parlamentní demokracii a vývoj po roce 1989. Podle politologa Zdeňka Zbořila jsou ale lidé už alergičtí na slova o velkých ideálech. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Zbořil také řekl, že poslanci rozpustili sněmovnu zřejmě i z obavy o ztrátu voličů, a naznačil, co může potkat ČSSD.

Zbořil: Kalousku, lidé už jsou na velká slova alergičtí. ODSáci, pláčete na vlastním hrobě
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Politolog Zdeněk Zbořil

140 poslanců hlasovalo pro rozpuštění sněmovny.  Je to moc, nebo málo? Jak hodnotit to, že ODS nakonec odešla ze sálu?

Pokud jde o ODS, tak je to pochopitelné, protože potřebují čas, aby se strana nějakým způsobem resuscitovala. Samozřejmě šlo o to, zda budou volit proti, nebo odejdou ze sálu, ale zřejmě se zalekli podpory, kterou mělo rozpuštění Poslanecké sněmovny u veřejnosti. A těch 140 hlasů mě skutečně překvapilo, protože jsem předpokládal, že zvítězí osobní zájmy nad zájmy veřejnými, že se poslanci budou bát ztráty imunity a ztráty všelijakých prebend, které mají. Zřejmě u nich také zvítězila obava, že by se postavili proti veřejnému mínění a u voleb by se jim to nemuselo vyplatit. Ale to nemusí být pravda. Pokud hlasovali také proti Miloši Zemanovi, tak to byla z jejich strany špatná kalkulace a spíše tedy měli pravdu ti členové ODS, kteří upozorňovali na to, že naopak se rozpuštěním dá výkonná moc přesouvat více k prezidentovi, než aby zůstávala u vlády v demisi.

Miroslava Němcová hovořila o tom, že sněmovna se přeci nemůže rozpustit, když na ni někdo zadupe, a uváděla příklady z historie. I další poslanci ODS mluvili podobně. Ocení voliči tento postoj ODS?

Já myslím, že už ne. ODS se také zasloužila o nevyváženost Ústavy. Začalo to přímou volbou, pokračovalo to změnou Ústavy, která provázela přímou volbu prezidenta, což pomohlo k rozpuštění Poslanecké sněmovny. Takže, když začali naříkat nad přímou volbou prezidenta, tak plakali na svém hrobě. Stejně tak jako když upozorňovali na rozpuštění sněmovny, museli si přiznat vlastní podíl na tom, že se tento paragraf vůbec dostal do Ústavy.

Ale na druhou stranu má Miroslava Němcová pravdu v tom, že toto bylo vymyšleno ve prospěch nějaké konkrétní politické situace a nikdo neuvažoval o tom, co se stane, až bude jiný prezident a jiná Poslanecká sněmovna. Vždyť se mohou začít rozpouštět každým rokem. Stačí, když se pohádají, změní se rovnováha nebo nerovnováha sil a už se může místo hlasování o důvěře vládě okamžitě začít hlasovat o novém složení sněmovny. V tomto má paní Němcová věcně pravdu, a pokud bude přibývat stran, v jejichž názvech už se volič ani není schopný zorientovat... Komunisté se hlásí ke komunismu, sociální demokracie opatrně k socialismu a ODS alespoň k demokracii a občanství, ale co Úsvit a Suverenita? Co to je? To už je obtížně srozumitelné voličům.

Pokud by se tedy ten fenomén anonymních politických stran měl rozvíjet, tak to povede k další nestabilitě Poslanecké sněmovny. A samozřejmě k zákulisním jednáním mimo oči a kontrolu veřejnosti.

Ve volebních průzkumech se propadá ODS. Kde nakonec ve volbách skončí? Jaká je pravděpodobnost, že nebude v příští sněmovně?

To je velmi obtížná otázka. Jednak průzkumy se nedělaly přes prázdniny, pak se průzkumy objevily u těch agentur, které zklamaly u krajských voleb, kdy měly výsledkové rozdíly od zhruba tří až k deseti procentům. Takže nevím, do jaké míry se na tyto průzkumy dá sázet. Ale samozřejmě popularita ODS je v současné době na minimu. A pokud by ještě došlo k nějakému skandálu, což se může stát v okamžiku, kdy některý z poslanců po ztrátě imunity bude vystaven nějakému vyšetřování, bude její popularita ještě propadat.

Na druhé straně zase každý další den před volbami může hrát ve prospěch ODS, protože lidé mohou zapomenout na některé jejich hříchy. Pro mě je to tedy neodhadnutelné. Samozřejmě mě ale překvapilo, že je ODS přisuzováno pouhých šest procent, protože vím, že voličstvo není tak dramaticky rozděleno napravo či nalevo, ale část elaktorátu ODS může vysát TOP 09, ale také ti, co podporovali ODS v minulosti, vůbec nemusí přijít k volbám.

Miroslav Kalousek dnes v rozhovoru pro Hospodářské noviny pronášel (a ve sněmovně to opakoval), že tématem voleb bude „svoboda". „ubránění parlamentní demokracie". „bránění kontinuity vývoje po roce '89" a že plně ČSSD ovládá Zeman, aby ji využil ke svému prospěchu. Když pan Kalousek bude takové věci opakovat příští tři měsíce, pomůže mu to?

Já si myslím, že ne. Situace je taková, že lidé jsou alergičtí na velká slova o velkých ideálech, protože za posledních 23 let o tom slyšeli už mnoho a už tomu nevěří. Takže tato slova nebudou hrát roli. Já si ale myslím, že až dojde na spuštění předvolební kampaně, že se rétorika TOP 09 upraví. Jejich bolestivým místem je Miloš Zeman, protože se domnívali, že to není tak vážný soupeř, jak se ukázal, ale Miloš Zeman má teď obrovskou výhodu, že se předvolební kampaně vlastně vůbec nemusí zúčastnit. A cokoliv udělá, bude hrát buď přímo, nebo nepřímo ve prospěch nějaké politické strany, na kterou ukáže, že s ní nějak souhlasí.

Proto bude asi moudřejší sledovat prezidentovy schůzky s politickými stranami. Zatím se má podle informací kancléře, že se sejde s dosavadními parlamentními stranami, ale to je kdo? Jsou to jen ty parlamentní strany, které jsou v Poslanecké sněmovně, nebo i ty, které jsou zastoupeny i v Senátu? A ještě nevíme, zda se setká také s těmi neparlamentními stranami. A to, s kým se bude stýkat, jaké zvolí pořadí těch svých setkání, to jsou pro nás označující informace, na které bych se soustředil, ale ony nemusí být vůbec důležité.

Co teď má dělat Miloš Zeman, aby pomohl SPOZ a své skupině kolem Michala Haška v ČSSD?

Jak už jsem říkal, nemusí dělat vůbec nic. Já nevím, co udělá, je to taktik a stratég. Ale vývoj, pokud jde o sociální demokracii, jde nezávisle na jeho vůli. SPOZ se zřejmě nestane významnou celostátní politickou stranou, i kdyby za ni Miloš Zeman bojoval jako lev. Proto SPOZ zůstane v těch svých několika okresech, kde může zaznamenat i mimořádnější úspěchy, ale půjde asi jen o Zlínsko, popřípadě Vysočinu.

Problém je ale okolo ČSSD, kde proklamovaná jednota nemusí být zcela pravdivá. V Jihomoravském kraji jde do voleb společně pan Sobotka, Hašek a Tejc, tedy pokud se to od včerejška nezměnilo. To bude zajímavé, protože se tam rozhodne o osudu potenciálního reprezentanta sociální demokracie, kterým by měl být Bohuslav Sobotka. Ale nezapomeňme také na fenomén kroužkování. Pan Hašek na kandidátce v Jihomoravském kraji, tuším, z jedenáctého místa skočil na první, při posledních krajských volbách. A co pak bude ČSSD dělat, pokud voliči vykroužkují Bohuslava Sobotku třeba ve prospěch pana Haška? Je to jedna z možností, se kterou se musí počítat, protože sociální demokracie už jednou dokázala během čtyřletého termínu vyprodukovat tři premiéry, takže nevíme, zda situace nebude opět podobná.

Navíc ČSSD spíš počítá s formou menšinové vlády s jistou podporou někoho jiného a my ani nevíme v podstatě koho. V těch volbách se bude hrát o osud sociální demokracie a Miloš Zeman do toho nemá potřebu zasahovat, i když se dá očekávat, že to nějakým způsobem udělá, ale může to nechat klidně jakémusi autonomnímu vývoji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…