„Končíš, Greto.“ Izrael tvrdě. Odhalena nejhorší zbraň Hamásu

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
23.10.2023 8:05 | Zprávy

Aktivistka Greta Thunbergová se v momentálně probíhající válce teroristů z palestinského Hamásu s izraelským státem postavila na stranu Palestiny. A v Izraeli tvrdě narazila. Prezident Izraele Jicchak Herzog v téže době oznámil, že Hamás plánoval použít proti civilistům kyanid. A z USA zaznělo, že agresi Hamásu je třeba věnovat pozornost, neboť naznačuje vnik nové osy zla – Čína–Rusko–Írán, k čemuž Američané nemohou mlčet. „Toto je stav nouze,“ varoval republikánský senátor Mitch McConnell.

„Končíš, Greto.“ Izrael tvrdě. Odhalena nejhorší zbraň Hamásu
Foto: Sociální síť X
Popisek: Ozbrojenci Hamásu při útoku na účastníky festivalu Nature Party v Izraeli

Boje v Izraeli vyvolané agresí palestinského Hamásu pokračují již třetí týden a boje jsou to tvrdé. Na obou stranách přibývá zraněných a Hamás nadále drží asi 200 izraelských rukojmí. Americký ministr zahraničí Antony Blinken tvrdí, že Hamás brání odhadovaným 500–600 americkým občanům v Gaze opustit území. Na slova šéfa americké diplomacie upozornil server listu Haarec.

 V Praze proběhla jak proizraelská demonstrace, tak propalestinská. V Německu, ve Velké Británii či ve Francii upoutaly pozornost především demonstrace propalestinské. Na podporu Palestiny se postavila i ekologická aktivistka Greta Thunbergová.

„Dnes solidárně udeříme s Palestinou a Gazou. Svět musí promluvit a vyzvat k okamžitému příměří, spravedlnosti a svobodě pro Palestince a všechny dotčené civilisty,“ hlásala do světa Thunbergová na sociální síti X spolu s dalšími aktivistkami. Držela přitom v rukou na velké čtvrtce papíru napsáno, že „stojí po boku Gazy“.

A v Izraeli tvrdě narazila.

Ministerstvo školství židovského státu oznámilo, že vymaže z osnov všechny zmínky o ekologickém aktivismu Grety Thunbergové.  

„Hamás je teroristická organizace odpovědná za vraždu 1400 nevinných Izraelců, včetně dětí, žen a starých lidí, a do Gazy unesla přes 200 lidí,“ uvedlo ministerstvo. „Tento postoj ji diskvalifikuje z toho, aby byla výchovným a morálním vzorem, a už není způsobilá sloužit jako inspirace a vychovatelka pro izraelské studenty.“ Na stanovisko ministerstva upozornil server listu Jerusalem Post.

Mladá ekologická aktivistka (*2003) obdržela také otevřený dopis se stovkou podpisů, v němž za svůj postoj sklidila kritiku.

Environmentální vůdci v dopise napsali, že byli „hluboce zraněni, šokováni a zklamáni vašimi tweety a příspěvky týkajícími se Gazy“ a že by se Thunbergová měla „znovu podívat na zvěrstva páchaná Hamásem“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No,netrvalo to dlouho a už je to tu!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNulanulanic , 23.10.2023 8:39:43
Tak tu máme nové nebezpečí pro USA : osu Rusko - Čína - Írán. A to že USA a NATO jsou nebezpečím pro celosvětový mír, o čemž svědčí jimi rozpoutané konflikty v posledních desetiletích, to pán senátor přes své růžové brýle asi nevidí a nechce vidět. Kdo je pro koho nebezpečím, normálně soudný člověk, který si dovede vzpomenout na konflikty poslední desetiletí ví, odkud to nebezpečí přichází!!!

|  23 |  1

Další články z rubriky

Protizákonná pomoc Ukrajině. Slovenský skandál doléhá na Černochovou

10:42 Protizákonná pomoc Ukrajině. Slovenský skandál doléhá na Černochovou

Na Slovensku se bude řešit postup bývalého ministra obrany Jaroslava Nadě. Ten prosadil předání třin…