ČR měla svůj elitní tým proti Usámovi. Rozložili ho prý Parkanová a Barták

06.05.2011 7:27

JINÝMA OČIMA Dlouhodobý chaos na ministerstvu obrany má nebezpečné vyústění v současnosti. Česko ztratilo proti útokům teroristických skupin tu nejlepší zbraň. Důvod spadá do minulosti a podepsalo se na něm několik posledních ministrů obrany. Taková obvinění jsou slyšet od bývalých příslušníků elitního Útvaru speciálních operací vojenské policie SOG, kteří se zúčastnili mnoha bojových misí v Afghánistánu. Tento útvar byl rozpuštěn v polovině roku 2009.

ČR měla svůj elitní tým proti Usámovi. Rozložili ho prý Parkanová a Barták

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

 

Rozpuštění speciální jednotky SOG bylo ukázkou nekoncepčnosti vládnoucí na ministerstvu obrany. Členové jednotky se účastnili tvrdých bojů v Afghánistánu a získali neocenitelné zkušenosti. Zatýkali jak vůdce Talibanu, tak i členy al - Káidy. Česko ztratilo praktické zkušenosti s operacemi proti teroristům v misích, ale i možnost tvrdě se vypořádat s hrozbou některých promyšlených teroristických útoků u nás. Útvar byl například vycvičen a vybaven na zatýkání teroristů s chemickými a biologickými zbraněmi, dlouhodobě pracoval na možnostech zákroků v případě únosů českých občanů v zahraničí anebo se zabýval specializovanou ochranou důležitých tuzemských objektů. Vojenská policie dnes dokáže předvést pouze zásah v České televizi.

Takové výtky jsou slyšet od bývalých elitních bojovníků SOG. ParlamentníListy.cz se s dvěma setkaly a zaručily jim kvůli výbušnosti rozebíraného tématu anonymitu.

Hrozba útoků

Po smrti arciteroristy Usámy bin Ládina se vyrojila spousta dohadů, že stoupenci al - Káidy chystají odvetné útoky jak na území Pákistánu, tak i po celém světě. Před měsícem česká policie pozatýkala osm cizinců z islámské organizace Jamaat Shariat. Při domovních prohlídkách byly nalezeny knihy s náboženskou tematikou, drogy a zbraně. Pět z nich bylo přímo obviněno z podpory terorismu. V současnosti se ukazuje, že měli přes severokavkazské radikální islamisty vazby i na al - Káidu. Údajně jí posílali peníze. Zatýkal je policejní Útvar rychlého nasazení URNA.

Protiteroristických operací v Afghánistánu se účastnili příslušníci 601. skupiny speciálních sil z Prostějova, ale i SOG. „Komplexní elitní útvar v Česku prostě chybí," doplňuje jeden ze spoluzakladatelů jednotky a podotýká, že SOG ve své vrcholné formě, tedy těsně před rozpuštěním v roce 2009, toto splňoval a měl stejnou operační razanci jako Seal Team VI, který zlikvidoval Usámu bin Ládina.

"Odmítáme tezi, že by zrušením jednotky SOG přišlo ministerstvo obrany o účinnou ochranu proti teroristům. Příslušníci 601. skupiny speciálních sil z Prostějova patří mezi světovou elitu a mají všchny potřebné schopnosti. Boj s terorismem navíc není primárně věcí armády, nýbrž policie," zareagoval mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Exkluzivně: Klausův Hájek: Bin Ládin je jen fikce


Důvody jeho zrušení

Postup likvidace útvaru SOG probíhal podle něj v několik na sebe navazujících vlnách. „Za ministryně Vlasty Parkanové musel ve funkci skončit náčelník Vojenské policie Oldřich Kubát a nový náčelník Vladimír Ložek za dodnes neobjasněných důvodů útvar rozložil. Zrušit SOG se podařilo za následujícího ministra Martina Bartáka. Krátce na to byl zrušen i odbor Vojenské policie vyšetřující korupci na ministerstvu obrany, například dnes známou kauzu Vojenské ubytovací zprávy," popisuje pro ParlamentníListy.cz bývalý člen speciálního týmu.

Útvaru pomohl do hrobu prý i článek Jana Gazdíka z Mladé Fronty Dnes o tom, že jeho příslušníci utekli z boje a nechali v něm samotné Brity. Britové to později vyvrátili, ale s jednotkou se nařčení táhlo dál. Exministr obrany Barták pak poslancům branně bezpečnostního výboru předložil zprávu o zrušení útvaru s tím, že v Logaru operačně nepůsobil a nevyjížděl mimo základnu.

V médiích se přitom objevily zprávy o tom, jak vojáky SOG v Afghánistánu navštívil britský náčelník generálního štábu Richard Donnatt, protože se k němu donesla pověst o jejich odvaze, profesionalitě a odhodlání. Také britský velitel Richard Westley, pod nějž příslušníci SOG spadali v Helmandu, na ně vždy pěl chválu.


Útvar plný bojovníků

Útvar SOG vznikl za ministrování Jaroslava Tvrdíka v roce 2002. Nejdříve fungoval jako speciální oddělení ochranné služby vojenské policie, které se po dvou letech rozrostlo v útvar. Byl rozdělen na oddělení ochrany ministra obrany a bojovníky. Tehdy v něm pracovalo kolem pětasedmdesáti mužů vycvičených v mnoha dovednostech jako útoky na bodové cíle, bojové akce v protichemických oblecích a tak dále. V roce 2003 se účastnili první mise v Iráku a v letech 2007 až 2008 bojovali po boku Britů v afghánské provincii Helmand. Tam byl zabit při sebevražedném útoku poručík Milan Štěrba. Později byl kontingent SOG přesunut do Lógaru.

Tam se situace v roce 2008 vyhrotila poté, co při najetí opancéřovaného vozidla na nastraženou minu zemřel praporčík Radim Vaculík a byl těžce raněn nadporučík Robert Chudý. „Situaci v provincii měl pomoci vyřešit i přesun jednotky SOG z Helmandu. Shodou okolností se SOG v závěru mise zúčastnil spolu s rumunskými, afghánskými a americkými speciálními jednotkami zatčení místního velitele Talibanu, který byl za útok proti českým vojákům odpovědný," dodává závěrem pro ParlamentníListy.cz elitní bojovník.

Z příslušníků SOG našlo po rozpuštění jednotky v roce 2009 uplatnění v armádě jen několik z nich. Příslušnost k zlikvidovanému útvaru byl prý pro každého cejchem a některým členům SOG nabídla armáda potupná místa. Většina z nich proto odešla do civilu.


Reakce tiskového mluvčího ministerstva obrany:

Odmítám tezi, že by zrušením jednotky SOG přišlo Ministerstvo obrany o účinnou ochranu proti teroristům. Příslušníci 601. skupiny speciálních sil z Prostějova patří mezi světovou elitu a mají všechny potřebné schopnosti. Boj s terorismem navíc není primárně věcí armády, nýbrž policie.



Čtěte také:


Foto: Redakční archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peníze fuč, opevnění nikde. Ukrajinci naříkají, že Rusům v postupu nic nebránilo

8:20 Peníze fuč, opevnění nikde. Ukrajinci naříkají, že Rusům v postupu nic nebránilo

Boje na nové severovýchodní frontě mezi Ruskem a Ukrajinou dále pokračují. Bojuje se o město Vovčans…