Kalousek: Nečas se vzdal toho, co si vymohl

24.01.2011 20:32

Podle místopředsedy TOP 09 a ministra financí Miroslava Kalouska automaticky nepadá koaliční smlouva tím, že premiér Petr Nečas nedá pod výběr policejního prezidenta svůj podpis. Počínání Nečase mu ale není zcela srozumitelné. Kalousek to řekl v rozhovoru pro Českou televizi (ČT).

Kalousek: Nečas se vzdal toho, co si vymohl

Premiér Petr Nečas totiž dnes řekl, že má i nadále výhrady k proceduře výběru policejního prezidenta, ale nebude jeho výběr vetovat. Svůj podpis tak pod jeho výběr nedá. "Znamená to tedy, že nemohu převzít spoluodpovědnost za výběr policejního prezidenta," řekl Nečas ke jmenování Petra Lessyho policejním prezidentem.

Rozporuplný postoj Nečase ale vyburcovala politiky k reakcím. Stejně tak Miroslav Kalousek nad touto dvojakostí kroutí hlavou.

Reakce Nečase zde:

„Premiér si vymohl na ministrovi vnitra tuto dohodu, která byla sice nepsaná, ale byla to jasná koaliční dohoda. Dnes se této pojistky Petr Nečas v zásadě vzdal. Nemohu říct, že by mi bylo počínání premiéra úplně srozumitelné," uvedl Kalousek v rozhovoru pro Českou televizi.

SLEDUJEME téma Policejní prezident

„Přesto cítím velké ulehčení, že pro veřejnost tato story skončí a dnes bude mít policie novou hlavu," řekl dále Kalousek, jenž si během rozhovoru pro Českou televizi ale stěžoval na to, že má ve sluchátku docela slušnou ozvěnu a nemůže tak téměř hovořit, neboť jej to ve vyjádření ruší. Jeho slova tak pro diváky ČT24 místy byla nesrozumitelná..

Kalousek varoval: Nesmí tady existovat politizace výběru

Kalousek již v minulých dnech pro média zdůraznil, že TOP 09 se nechce v žádném případě do sporu o způsob výběru policejního šéfa vměšovat. Podle Kalouska TOP 09 respektuje právo ministra vnitra policejního šéfa navrhnout a stejné právo premiéra říci k tomuto výběru ano nebo ne.

„Politické strany by měly být velmi zdrženlivé ve snaze uplatnit svůj vliv na vedení institucí, jako je policejní prezidium. TOP 09 proto nesouhlasí s tím, aby tady existovala tato nemístná politizace výběru policejního prezidenta. O něm nehlasují politické strany, tady bychom si tohoto faktu měli být vědomi," zdůraznil Kalousek.

I proto neměla TOP 09 podle něj ani výhrady ke složení komise, která měla policejního prezidenta vybrat. „Složení té komise je věcí ministra vnitra, který za to odpovídá. My jsme ani netrvali na tom, že tam máme být účastni. Do komise jsme nechtěli poslat politika, ale bezpečnostního experta, a ten pak posoudil pouze kompetenci, nic jiného," řekl Kalousek minulý týden rovněž  v rozhovoru pro Českou televizi.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…