Z USA: „Krvavý ruský útok.“ Vše jinak. Moře důkazů, že Ukrajinci si zabili 17 lidí sami

19.09.2023 8:02

Před dvěma týdny zasáhla raketa tržiště v Kosťantynivce. Celkem 17 lidí zemřelo a ukrajinští činitelé mluvili o ruských teroristech, kteří zákeřně čekali, až bude tržiště plné. I česká média mluvila o krvavém ruském útoku. Jenže podle deníku New York Times střela vyletěla z Ukrajinou kontrolovaného území. Ví se odkud, ví se v kolik, odpal má reportér dokonce natočený. Důkazy tak silně svědčí o tom, že se nejednalo o ruský útok.

Z USA: „Krvavý ruský útok.“ Vše jinak. Moře důkazů, že Ukrajinci si zabili 17 lidí sami
Foto: Repro Youtube
Popisek: Exploze v Kosťantynivce, při níž zemřelo 17 obětí

Anketa

Má smysl pořádat v nejbližší době další demonstrace proti vládě?

93%
5%
hlasovalo: 34154 lidí
Před dvěma týdny došlo k útoku na tržiště v Kosťantynivce. Titulky českých deníků hovořily o „krvavém ruském útoku“, případně že „Rusko udeřilo na tržiště v Kosťantynivce“ a hovořilo se o ruských raketách. A samozřejmě o šestnácti obětech, z nichž jednou měl být i záchranář.

Ovšem podle včerejšího článku deníku New York Times se nejednalo ani o ruské rakety, ani o ruský útok. Tržiště si Ukrajinci trefili sami, tvrdí prestižní list. A opírá se o úlomky rakety, satelitní snímky, výpovědi svědků a příspěvky na sociálních sítích. A dochází k závěru, že tržiště zasáhla „zbloudilá“ protivzdušná střela ze systému Buk. Dle tvrzení expertů se tyto střely mohou porouchat z mnoha důvodů, od selhání elektroniky po poškození křidélek při startu.

K dopadu střely došlo v rámci bojů, které jsou v místě už běžné. Rusové Kosťantynivku dle New York Times ostřelovali noc předtím. A na síti Telegram byl hlášen útok ukrajinského dělostřelectva z města pouhé minuty předtím, než došlo k explozi na tržišti.

Od ukrajinské armády přišlo vyjádření, že incident se vyšetřuje a podle zákona nemohou komentovat. NYT uvádí, že je nejdříve nechtěli ke zbytkům rakety a na místo exploze pustit, ale nakonec se na místo dostali, vyslechli svědky a sesbírali zbytky použité zbraně.

Záběry z bezpečnostních kamer potvrzují, že raketa přiletěla z ukrajinského území, nikoliv ze směru frontové linie a Ruskem kontrolovaného území. Zvuk rakety přiměl čtyři lidi, aby se otočili za zdrojem. Na kamerách je opět vidět, že hledí směrem k ukrajinskému území. A z kamer je také vidět odraz rakety na sklech aut. I ten potvrzuje, z jakého směru raketa přiletěla.

Systém Buk M2

Dle NYT raketa vybuchla pár metrů nad zemí a zasypala okolí šrapnelem. Kráter a způsobené škody jsou dle experta osloveného deníkem konzistentní se střelou, která přiletěla ze severozápadu.

Kromě toho deník zjistil, že pár minut před tragédií na tržišti došlo k odpalu dvou raket země-vzduch z blízké Družkivky. V té době se tam nacházeli i reportéři deníku a slyšeli okolo druhé odpal těchto střel. Odpal jedné z nich je dokonce zaznamenán, protože dotyčný zrovna nahrával hlasovou zprávu. A zprávy o odpalu se objevily i na sociální síti Telegram. Místní popsali odpaly jako mimořádně hlasité, což naznačuje použití systému Buk. Ve dvě hodiny byly rakety odpáleny, ve dvě hodiny a čtyři minuty jedna z nich zřejmě zasáhla sousední město. Jeden ze svědků dokonce přímo vypověděl, že viděl, jak rakety letěly směrem ke Kosťantynivce. Odpaly potvrdil také ukrajinský voják, který si ovšem nepřál být jmenován. Odpal raket potvrzuje také stav místa, kde k nim mělo dojít, totiž zem sežehnutá po zážehu motoru.

Ukrajinská tvrzení o zasaženém tržišti se různí. Volodymyr Zelenskyj nejdříve prohlásil, že se jednalo o zásah od ruského dělostřelectva a nechyběla již častá slova o ruských teroristech, kteří útočí na civilisty. Po deváté hodině se pak ozvalo ukrajinské ministerstvo obrany. I to mluvilo o ruských teroristech, kteří naplánovali útok na dobu, kdy bylo tržiště nejvíce zaplněné. Ale hlavně, uvedlo, že k útoku byla použita raketa S-300.

Podle zjištění NYT se ovšem o S-300 nejednalo. Úlomky a díry po šrapnelu naznačují, že explodovala raketa 9M38, která se používá v systému Buk a obsahuje krychlové střepiny dvou velikostí, osm a třináct milimetrů. Reportér deníku také zkoumal další fragmenty ze střel S-300, S-400 i amerických střel. A došel k závěru, že tržiště nejpravděpodobněji zasáhla střela 9M38. Stejný závěr vyvodili dva oslovení experti na zneškodňování bomb.

Co NYT neuvádí, je důvod, proč střela změnila kurz. Nicméně, dostřel této rakety je přibližně 27 kilometrů. Tudíž měla zřejmě ještě nějaké zásoby paliva, když explodovala, což by vysvětlovalo, proč na tržišti hořelo.

Nebylo by to poprvé, co ukrajinské protivzdušné střely minuly cíl. I proukrajinské zdroje potvrzují, že v Oděse střela „minula a zasáhla zem“. Jen pár dní poté došlo k vážnému poškození Chrámu proměnění Páně. Podle českých médií ruskými raketami. Rusko však útok na katedrálu popřelo a poškození bylo ve srovnání s jinými zasaženými cíli mírné. Rozporovaných je i mnoho dalších útoků na civilní cíle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusezlatík , 19.09.2023 9:43:01
co jsou Ukrajinci zač vidíme i na tom, jak teď chtějí podávat žaloby na Slovensko, Polsko a Maďarsko, že nechtějí kupovat jejich jedovaté obilí. Přitom všechny tyto státy přijaly ty jejich uprchlíky, nejvíc Polsko. Jo jak se říká - Za dobrotu na žebrotu.

|  20 |  0

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…