Ze 79,90 Kč najednou 199 Kč. Jak nás oškubala svatomartinská husa

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
08.11.2023 9:40 | Analýza

Husy, které neodmyslitelně patří na svatomartinské menu, sice oproti loňsku v některých supermarketech lehce zlevnily, oproti předloňsku jsou však prodávány stále za těžce uvěřitelné ceny. Zatímco v roce 2021 šlo ještě kilo husy v Albertu pořídit za 79,90 Kč, dnes ji již budete mít ve stejném supermarketu za 199 Kč/kg v případě chlazené varianty a 159 Kč/kg dáte za mraženou. A to ještě z Maďarska. Podobné cenové rozdíly panují i v dalších supermarketech a kupříkladu v Globusu dáte za 4kilovou husu až o 280 korun více oproti listopadu 2021. Zemědělský a potravinářský analytik Petr Havel pro ParlamentníListy.cz shrnul, že je za tím hned trojice hlavních důvodů. Proč svatomartinská husa ,,oškubala" českého zákazníka?

Ze 79,90 Kč najednou 199 Kč. Jak nás oškubala svatomartinská husa
Foto: Radek Kotas
Popisek: Husy v supermarketu

Letošní svatomartinské menu sice nepodražilo natolik jako v loňském roce, ceny jsou však oproti těm před dvěma lety úplně jinde.

Slavnostní pokrm, který tradičně tvoří husí kaldoun a stehno s variací knedlíků či pečená husa se zelím, se v případě rodinného obědu v restauraci – vzhledem k cenám, které přesahují běžně i 500 korun za jednu porci – značně prodraží a mnozí lidé tak v posledních dvou letech dávají přednost domácí přípravě husy, což potvrzují i samotní restauratéři a majitel restaurace Pivovar Národní Jan Mužátko pro ČTK uvedl, že ještě před pandemií covidu-19 byly husí hody vyhledávanou akcí; poté, co husy zdražily, ale zájem polevil.

I v případě domácí přípravy chlazené či mražené husy však letos nejde o lacinou záležitost, o čemž se ParlametníListy.cz přesvědčily v samotných českých supermarketech.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jestli TOHLE není ukázkovy příklad CENOVÉHO KARTELU, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBobyNo1 , 08.11.2023 11:25:27
kvůli kterému se ČR hyperinflačně řítí do ekonomické záhuby, tak co potom ?! Husa v maďarsko-ukrajinské díře vykrmená antibiotiky a GM žrádlem obohaceným dávkou pesticidů má jakou hodnotu, 100 Kč celá? I to je moc. I po započtení dopravy mají řetězce vejvar, ale co je nejhorší: Ovce jim to zaplatí!

|  10 |  0

Další články z rubriky

Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

13:05 Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

V poslední době přibývá varování před brzkým růstem cen energií a také doporučení, aby si odběratelé…