„Horor. Horší než helma.” Po Lipavského cestě se dějí další věci

10.02.2022 6:23 | Komentář

Ukrajinský velvyslanec by měl být okamžitě vyhoštěn a jejich ministr zahraničí nemá co urážet řádně zvoleného českého prezidenta. Takové silné názory padly v reakci na aktuální debatu kolem návštěvy Jana Lipavského na Ukrajině. Premiér Fiala prý k jeho údajně škodlivé činnosti nebude moct mlčet věčně. „Ukrajinský velvyslanec se chová jako aktivista a ne jako diplomat. Není radno mu věřit ani pozdrav,” padlo varování.

„Horor. Horší než helma.” Po Lipavského cestě se dějí další věci
Foto: Repro ČT
Popisek: Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) na Ukrajině

Za své krátké působení v čele Černínského paláce stihl ministr zahraničí Jan Lipavský především zaujmout svými výroky o tom, jak musíme vystrašit Rusko, aby nezaútočilo na Ukrajinu nebo že jsme jako Česko připraveni okamžitě v případě potřeby zostřit protiruské sankce a nejnověji návštěvou Ukrajiny. 

Anketa

Měl by ombudsman Křeček skončit za výrok, že Romové si za svou bytovou situaci můžou sami?

0%
98%
hlasovalo: 34664 lidí

Ministr zahraničí svou cestou na Ukrajinu zaujal nejen vlastní podřízené, ale i širokou veřejnost. Snímky šéfa české diplomacie v nepadnoucí helmě a neprůstřelné vestě obletěly takřka celou zemi a na sociálních sítích sklidily spíše posměch. Posměšky odsoudila například šéfka sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, podle níž není důležité, jak u toho ministr vypadá, ale co za jeho činností je. 

Patrně nejsilnější ohlasy sklidil Jan Lipavský právě v těchto dnech, coby reakci na svou návštěvu Ukrajiny, kam se podle svých slov vypravil kvůli vyjádření solidarity. Část politické scény ministru Lipavskému tleskala, ale zdaleka ne všichni. ParlamentnímListům.cz se ozvaly dva dobře informované zdroje, ze Sněmovny a Ministerstva zahraničních věcí, které promluvily o tom, jak je Lipavského aktivita vnímána z druhé strany mince.

Anketa

Je dnešní situace Ukrajiny stejná jako situace Československa roku 1938?

hlasovalo: 48686 lidí
 

„Premiér zatím mlčí, pracuje si na svém a nijak toho pirátského slona v porcelánu nekomentuje. Jednou ale bude muset říci dost, pokud nechce českou zahraniční politiku zcela rozvrátit. Příchod a počínání Lipavského je vlhký sen všech těch falešných bojovníků za lidská práva a neziskovkářů, kteří by jen jezdili po světě, pronášely na adresu jedněch vzletné slova, jak je musíme podporovat, a na adresu druhých na dálku hrozili pěstí a sankcemi. Výsledkem může být největší rozvrat české zahraniční politiky za její novodobou historii. Bude trvat roky, než to budoucí vlády napraví. Ta jeho ukrajinská anabáze je horor, dosáhl jen toho, že ty jeho kecy zneužila a překroutila ukrajinská propaganda a dělal jim tam maňáska 'na hranici fronty', jak oni říkají s helmou posazenou na špičce hlavy, aby si náhodou nerozhodil účes. Bravo. Už jen chybělo, aby s sebou do delegace vzal ty protiruské štváče z nejmenované neziskovky vedené bývalým pornohercem. To jediné chybělo,” řekl redakci zdroj ze Sněmovny, který se zahraniční politice dlouhé roky věnuje.

Počínání svého šéfa netleská ani část jeho vlastního úřadu. Podle vysoce postaveného diplomata z Černínského paláce mohou výstupy ministra Lipavského směrem k Ukrajině být spíš na škodu. „Tohle není diplomacie, je to amatérský politický aktivismus, který nepomůže nikomu, ani Ukrajině, ani nám. Celá ta cesta byla nešťastná, včetně divně zvoleného formátu, kdy s sebou v letadle vezl ministry zahraničí Slovenska a Rakouska. Tu šarádu s helmou komentovat netřeba. Ale celkově, kdo chce kam, pomozme mu tam,” sděluje nám diplomat.

„Jel tam jednat s ukrajinským ministrem zahraničí, který se ve stejné době navezl do prezidenta Zemana za nějaký rozhovor, ve kterém mluvil o tom, že nechceme válku a že lidské životy jsou nejvyšší hodnotou. Místo toho se do prezidenta navážel, že pokusy české hlavy státu poškodit česko-ukrajinské vztahy skončí neúspěchem. Chápete to? Co je to za šéfa diplomacie, který má tu drzost se pustit do prezidenta spřátelené země? Plus ten jejich velvyslanec v Praze, to je ještě větší pitomec, s prominutím. Stěžoval si veřejně, že jeho vyjádření na Twitteru, kam dával ty slavné Lipavského fotky v helmě, se staly terčem masivní operace proruských trollů. Co si to vůbec dovoluje? Nechci hodnotit jestli je v pořádku smát se někomu, že mu dobře nesedí helma na hlavě, ale ty fotky komentoval snad celý český Facebook a Twitter a ukrajinský velvyslanec za to české občany označí za proruské trolly? Za tohle by měl být okamžitě vyhoštěn,” míní dále.

Podle našeho diplomatického zdroje z Lipavského resortu prý lze chápat emoce, ale ty do diplomacie nepatří. „Velvyslanec má hledat cesty k porozumění než rozeštvávat. Bohužel velvyslanec Ukrajiny je známý propagandista, ten má snad Goebbelsovu školu. Jeho vystupování dlouhodobě neodpovídá diplomatickým zvyklostem a zdrženlivosti. Chová se jako by byl součástí politické scény nebo zastupoval nějakou lobbistickou skupinu. Nedovedu si představit, že bych byl velvyslancem v nějaké zemi a útočil tam na politiky i občany za to, že mají jiný názor, než jeho vláda. Panu Perebyinisovi není radno věřit ani pozdrav,” dodal rozhořčeně zdroj redakce z české diplomacie. 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …