„Nedostatek jídla v Česku. Potvrzuji. Role USA.“ Odhalena budoucnost

06.03.2023 8:07 | Reportáž

Potravinová soběstačnost ČR? Vepřové do 35 procent, drůbeží do 60, vejce do 55, zelenina zhruba 25 procent. I to zaznělo na již tradičním setkání Klubu 2019 v Trhovém Štěpánově. Bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek zdůraznil problém kolem vepřového masa i ovoce a vysvětlil, proč nepokládá za dobré řešení dovoz potravin z některých zemí. „Za stavu, kdy nedostatkem potravin trpí, celkově sečteno, miliardy lidí – Asie, Afrika a Jižní Amerika, přichází na řadu Evropa!“ obává se Jandejskův předchůdce v Agrární komoře ČR a exsenátor Jan Veleba a dodává, které státy a proč by byly podle něj první na řadě. Připomněl i slova státní hymny.

„Nedostatek jídla v Česku. Potvrzuji. Role USA.“ Odhalena budoucnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Muž v obchodě, ilustrační foto

Vepřové maso do 35 procent, drůbeží do 60, vejce do 55, zelenina zhruba 25 procent, ovoce 30 procent. Takovou potravinovou soběstačnost České republiky popsal na setkání Klubu 2019 bývalý prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek. Uvedl také, jak je na tom v potravinové soběstačnosti sousední Slovensko. Vepřové maso zhruba 25 procent, drůbeží do 55 procent. Lépe jsou na tom prý v zelenině, kdy mají soběstačnost zhruba 40 procent, stejně jako my pak jsou na tom s ovocem.

Katastrofa u ovoce, vážná situace u vepřového. A maso z Brazílie?

„Ovoce, tam je to katastrofa. Tam je a ještě bude obrovský pokles tím, že se letos likviduje 1500 hektarů sadů. Protože tam je dlouhodobě velká ztráta. Poláci teď nesmí vozit do Ruska, tak ty přebytky za pár korun dávají sem. Takže když vidíte akce za 15, 20 korun, tak to je ovoce z Polska,“ vysvětlil Jandejsek a dostal se k vepřovému masu.

„Green Dealem Německo už snížilo o 17 procent základní stádo, to znamená prasnice. Dále Francie o deset procent, Belgie o 17 procent… Ta situace je vážná. Cena prasat roste. Když si přečtete celé hodnocení z burzy, tak burza jasně říká – klesá porážková váha, zpracovatelé nemají prasata. Takže si myslím, že nebude trvat dlouho a v podstatě bude vepřového masa nedostatek. Nějaké druhy budou, nějaké nebudou. My jsme snížili stavy prasnic na 74 tisíc. Není to tak dlouho, co bylo 84 tisíc,“ připomněl.

Vysvětlil, že „velmi složitý stav v zajištění dostatku potravin pro vlastní národ se s uplatňovaným Green Dealem ještě prohloubí“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Opravdu , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 06.03.2023 9:49:05
jsou mezi námi lidé co vážně věří že ve vládě sedí lidé co myslí na Čechy? Vláda co podstrčí svého soudruha na hrad, Vláda co lže před volbami, Vláda co si přidá aby vzápětí obrala důchodce, Vláda co zničí na co sáhne, Vláda co neřeší léky pro Čechy ale posílá zbraně UA,, Prostě dělá pravý opak úplně všeho a ještě se chválí,, Vláda musí skončit jako celá EU,,

|  11 |  0

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…