Brno: Romové šli účtovat s Ukrajinci. Okamura ukázal „další případy“

13.06.2023 9:14

MONITORING Po sobotní vraždě Roma, ze které je podezřelý Ukrajinec, se v Brně dle slov Policie ČR již následně naplnily obavy z etnických konfliktů. V centru města šli Romové v malé skupince účtovat s Ukrajinci, skončilo to zásahem. Romští aktivisté tlumí vášně. Předseda SPD Tomio Okamura ovšem vystavil svědectví, které má dle jeho tvrzení dokumentovat další případy násilí Ukrajinců v Brně. Má se jednat o lokality Petrov a Lužánky.

Brno: Romové šli účtovat s Ukrajinci. Okamura ukázal „další případy“
Foto: Facebookový profil Adam Eda Zemek
Popisek: Zásah policistů před brněnskou radnicí během romského pochodu

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29714 lidí
Silné pnutí mezi Romy a Ukrajinci v Brně způsobil sobotní incident, kdy během šarvátky se skupinou Romů sedmatřicetiletý Ukrajinec pobodal dva romské mladíky, z nichž jeden později v nemocnici svým zraněným podlehl.

Na Ukrajince podezřelého z vraždy třiadvacetiletého Roma byl v pondělí podán návrh na vzetí do vazby. „V sobotu večer krátce před 20. hodinou došlo poblíž tramvajové zastávky Přístaviště v Brně-Bystrci k potyčce mezi několika osobami, při které jeden muž nožem napadl a zranil dvě osoby,“ komentovala incident policie podle serveru iDnes.cz a žádala veřejnost o podrobnosti o potyčce a co jí předcházelo. Policisté svědky žádají, aby se v případě, že vědí, co činu předcházelo, či mají videozáznamy, ozvali na linku 158.

Ukrajinec měl dle serveru Blesk.cz mladíka Nikolase D. zavraždit poblíž Brněnské přehrady, kam skupina Romů mířila na festival ohňostrojů Ignis Brunensis. „Jeden muž nožem napadl a zranil dvě osoby. Ty musely být s bodnořeznými poraněními převezeny do nemocnice. Jeden napadený později v nemocnici zemřel,“ dodala policie pro server. Druhým zraněným měl být bratr zavražděného, jenž utrpěl poranění na lopatce a byl po ošetření propuštěn.

Incidentu údajně předcházelo nevhodné chování skupinky Romů v brněnské hromadné dopravě. Podle některých svědectví Romové obtěžovali další spolucestující a Ukrajinec se proti nim ohradil, což konflikt odstartovalo. „(Do tramvaje) nastoupila skupina mladších lidí, začali si nahlas pouštět hudbu – to tedy zatím nikomu nevadilo. Pak ale v ní začali kouřit cigarety, což už lidem docela vadilo a začali vystupovat. Ukrajinec pak začal křičet a ten napadený mladík mu řekl, ať jde ven, že si to půjdou vyříkat. Vystoupili jsme na Přístavišti, kde již byla lehká potyčka, a na zmíněného pána skočili tři lidé. Jakmile jej povalili na zem, tak jednoho bodl do břicha a druhého do zad, do lopatky,“ popsal údajný průběh incidentu jeden ze svědků pro Primu a mínil, že Romové útok „sami vyprovokovali“.

Po sociálních sítích se šíří i další svědectví, v nichž zaznívá, že měla skupinka Romů v tramvaji obtěžovat i jednu z žen. „Stateční Češi se rozprchli a na místě zůstal Ukrajinec se snědými spoluobčany, kde hádka přerostla v cigánskou férovku. Ukrajinec, na rozdíl od Čechů, jak byli zvyklí, neutekl a začal se účinně bránit,“ šíří se po sociálních sítích verze údajného dění před incidentem.

Zdali jsou tato svědectví pravdivá či nikoliv, nelze potvrdit, příspěvky však na českém internetu budí nemalou pozornost a šíří se mezi mnohými internetovými komentátory.

Romové naopak tvrdí, že konflikt vyvolal Ukrajinec. „My jsme si normálně pouštěli písničky. Prostě Ukrajinec vyběhl. On vystoupil s náma a oni se tam dohadovali. Vytáhl nůž a bylo to,“ popsala pro CNN Prima News kamarádka mrtvého mladíka.

„Co udělal tady ten kluk? Že poslouchal písničky v šalině? Kolik lidí v telefonu poslouchá písničky nahlas?“ dodal další z Romů, podle něhož bylo důvodem pro napadení mladíka Ukrajincem pouze to, že skupina poslouchala hlasitou hudbu v tramvaji.

„Tento mladý chlapec se ničím neprovinil,“ zaznělo pak v příspěvcích, které sdílel předseda opozičního SPD Tomio Okamura. „Ukrajinec zaútočil nožem na skupinu mladých lidí. Až sem dovedla naší republiku zrůdná Fialova vláda a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Říkám UŽ DOST!“ komentoval incident politik.

„Bohužel to není jediný případ, který se stal. Ovšem o těch dalších se nemluví. Ukrajinští občané napadají mladé lidi i u nás v Brně na Petrově nebo v parku Lužánky,“ sdílel též text, který měl pocházet od další z údajných svědkyň dění u Brněnské přehrady. 

„To máme za tu naši solidaritu, pane premiére Fialo (ODS) a ministře vnitra Rakušane (STAN)? Život mladému člověku nikdo nevrátí! Pozve si prezident Petr Pavel také na Hrad rodiče zavražděného chlapce? Ukrajinec měl být především na Ukrajině a bránit svou zemi a ne v Brně v tramvaji. Kriminalisté vyšetřují vraždu, která se stala v Brně-Bystrci. Občan z UKRAJINY tam nožem zaútočil na skupinku mladých lidí,“ dodal pak předseda SPD a sdílel reportáž CNN Prima News, v níž zaznívá popis události od skupiny Romů.

Sobotní ubodání mladého muže v Brně vyvolává nemalé pnutí mezi romskou a ukrajinskou komunitou a podle serveru Romea.cz se mají v romské komunitě šířit nenávistné protiukrajinské projevy.

Na sobotu Romové chystají demonstraci za zavražděného u Janáčkova divadla v Brně. „Chceme, aby byl řádně potrestaný viník, který tuhle ohavnost spáchal, a aby byli vyhoštěni problémoví – ještě jednou zdůrazňuji problémoví – Ukrajinci,“ apelovala jedna z iniciátorek akce Žaneta Plachetková podle Seznam Zpráv.

Jeden z pochodů Romové zahájili již v pondělí a vše přerostlo v konflikt, během něhož měli Romové zaútočit před brněnskou radnicí na Ukrajince, a na místo muselo dorazit několik policistů. Brněnský zastupitel Adam Zemek (Piráti) uvedl, že skupina měla též „demolovat vybavení přilehlé zahrádky“. „Přítomno asi pět policejních aut s posádkami,“ informoval.

„Byli jsme přivolání ke konfliktu více osob. Ve velmi krátké době jsme situaci měli pod kontrolou. Zajistili jsem tři osoby, které čekají na výslech, abychom zjistili, co se stalo. S ohledem na vyšetřování nemůžeme v tuto chvíli poskytovat více informací,“ řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek pro server Brněnská drbna k potyčce, jež se odehrála kolem osmé hodiny večer na Dominikánském náměstí u obchodního centra Velký Špalíček a mělo být do ní zapojeno dvacet osob.

„V minulosti byli Romové právem dotčeni, že po nějakém kriminálním činu spáchaném Romem byli všichni paušálně házeni do jednoho pytle. A teď se paradoxně velká část z nich na sociálních sítích vyjadřuje velmi obdobně,“ komentoval toto pnutí expert na extremismus Miroslav Mareš pro iDnes.cz a jmenoval, že dle něj se řada Romů cítí vůči Ukrajincům znevýhodněna.

Lidskoprávní aktivista Jaroslav Miko pak ve svém komentáři na serveru Romea.cz odsoudil romské paušalizování Ukrajinců a mínil, že za nenávistí vůči Ukrajincům od Romů stojí zejména to, že Romové mají strach, že pro ně bude „méně práce“ nebo „méně sociální pomoci“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Azovský banderovec , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseZničený podnikatel , 13.06.2023 13:36:42
se jistě jenom bránil - jako když vraždili židy, Poláky, Čechy, Armény a samozřejmě cikány, Tradice je tradice,

|  11 |  2

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…