ČSSD zaútočila na Topolánka. Chce vidět účty za dovolenou

12.08.2009 20:07

ČSSD vyzvala Topolánka, aby předložil účty za svou dovolenou v Toskánsku a zveřejnil jméno skutečného majitele domu, ve kterém bydlel.

ČSSD zaútočila na Topolánka. Chce vidět účty za dovolenou

Sociální demokraté podezřívají předsedu ODS Mirka Topolánka ze zneužití darů lobbistů a firem, které se ucházejí o stamilionové státní zakázky. Obávají se, že Topolánkova dovolená v Toskánsku byla financována jeho blízkým přítelem Markem Dalíkem jako odměna za poskytnuté služby při jeho podnikatelských a lobbistických aktivitách.

Proto požadují, aby doložil veškeré účty za svou dovolenou a zveřejnil skutečné jméno majitele domu, v němž tam pobýval. Pokud tak Topolánek neučiní, je ČSSD připravena učinit příslušné právní kroky. Jaké kroky přesně hodlá použít, však zatím neuvedla.

Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka není možné vést předvolební debatu, ani být politickými partnery po volbách, pokud Topolánek svou dovolenou nevysvětlí. "Jestli se nějaká politická strana chová tak, jak v současné době předvedla, jak postupuje, tak to není politický partner," prohlásil Zaorálek.

ČSSD také apelovala na lídry TOP 09 a KDU-ČSL, aby se do tlaku na ODS více zapojili. "Nemělo by to být jen volání Lidového domu, měl by to být společný hlas," řekl Zaorálek. Připomněl politikům tlak na sociální demokracii v kauze bytu tehdejšího premiéra ČSSD Stanislava Grosse.

Za nešťastné považuje Zaorálek fakt, že se Topolánek v Toskánsku setkal i s místopředsedou ČSSD Milanem Urbanem. Narozdíl od Topolánka ale podle něj Urban jasně vysvětlil, jak svou dovolenou financoval.

Rozruch kolem Topolánkovy dovolené způsobily fotografie zachycující bývalého předsedu ODS s rodinou na luxusní jachtě společně s podnikateli a lobbisty. Na fotkách se objevil i bývalý šéf ČEZ Martin Roman.

Následně vznikly spekulace o tom, jestli si Topolánek platil dovolenou sám. ODS dosud zveřejnila nájemní smlouvu k domu, kde bydlel, podepsanou jeho přítelem Markem Dalíkem, účet za pronájem auta a fakturu za návrat Topolánka do ČR.

ČSSD požaduje ještě vysvětlení v otázkách, kdo je skutečným majitelem vily, jak se Topolánek dopravil do Itálie a jak hradil ubytování.

Sociální demokraté doposud k celé kauze zaujímali vesměs negativní postoj. Média se domnívala, že jim to doporučila jejich poradenská firma s tím, že by aféra ČSSD v předvolební kampani stejně nepomohla. Dalším důvodem jejich střídmé reakce by mohla být také účast Milana Urbana v kauze.

Foto: cssd.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…