Demokracie v pardubickém ANO: „Ruku zvednete podle toho, jak ji zvednu já nebo Martin!“

04.06.2021 4:42 | Kauza

Ovládnutí hlasování o vnitřních procesech v politických stranách je devízou těch největších hráčů. Jestli někdo patří na samou špičku, jsou to Miroslav Poche a Radmila Kleslová. První jmenovaný dokázal s ČSSD divy, stejně tak byla zdatnou zákulisní postavou někdejší starostka Prahy 10 a premiérova prodloužená ruka v oblasti byznysu a práva. Jak ale kuloární dohody vypadají v podání laiků, o tom se záhy přesvědčíte.

Demokracie v pardubickém ANO: „Ruku zvednete podle toho, jak ji zvednu já nebo Martin!“
Foto: archiv redakce
Popisek: Inkriminovaný mail poslance ANO Kytýra spolustraníkům

Anketa

Vážíte si exprezidenta Václava Klause?

37%
32%
hlasovalo: 18891 lidí
ParlamentníListy.cz zpovídají zástupce politických stran a hnutí v jednotlivých krajích. Snažíme se dopátrat finálních podob kandidátek. Současně s tím nás zajímají intriky a podrazy, pakliže se jich někdo dopustil. Rozeslané dotazy přinášejí, jak vidno, ovoce. Redakci se podařila získat interní komunikace v pardubickém regionu.

Autorem textu je poslanec, o němž jsme poslední čtyři roky neslyšeli vůbec nic. Jde o zástupce hnutí ANO Jaroslava Kytýra. Ten je současně ve výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a v takzvaném rozpočťáku, tedy v rozpočtovém výboru. Zvládá rovněž účast v podvýborech a komisích.

E-maily, z nichž budeme citovat, se vztahují k prohlasování místní kandidátky do Sněmovny. Princip je v ANO poměrně čitelný. Regiony navrhují pořadí, to následně putuje k poslanci Janu Richterovi, jenž zastává post vedoucího centrály. Po nezbytných škrtech a změnách se kandidátky dostávají na stůl předsedovi ANO Andreji Babišovi. Ten by měl mít finální slovo.

Než k tomu dojde, vraťme se na začátek celého procesu.

V Pardubicích se chystal sněm a jeho cílem bylo 24. května v 18.00 vybrat ty správné tváře. To znamená, že se od roku 2017 vlastně nic nezměnilo. Až na jednu výjimku. Z prvních pozic vypadl člen dolní komory Jan Řehounek. Zbylé tváře zůstávají. Jedná se o poslance Kolovratníka, Kytýra a Kasala. Právě Kytýr se jal celou chystanou organizaci a volbu kočírovat. A to prostřednictvím hromadného e-mailu.

Aby všem bylo jasné, kterak hlasovat, a hlavně pro koho a kdy zvednout ruku.

Dejme mu slovo.

Z e-mailu...

„Krajský sněm nebude jednoduchý, a proto si dovoluji Vám poskytnout důležité informace,“ zmiňuje Kytýr. A následně věc blíže rozvádí. „Podporujeme VEŘEJNÉ HLASOVÁNÍ na sněmu – toto je v souladu s jednacím řádem, který jste dostali. Lze předpokládat, že někdo navrhne tajné hlasování, kde jsme PROTI,“ píše řadě členů ANO v Pardubickém kraji. Další pokyny následovaly: „JSME PROTI návrhu krajského předsednictva s lídrem Honzou Řehounkem. JSME PRO návrh, který přednese oblastní předseda Pardubic Jiří Rejda s lídrem MARTINEM KOLOVRATNÍKEM, kde KYTÝR je na druhém místě,“ vysvětluje Kytýr. „JSME PROTI jakýmkoliv kreativním nápadům, které budou směřovat k narušení křehké dohody PARDUBICE a SVITAVY,“ uzavírá.

Jelikož svým spolustraníkům zjevně příliš nedůvěřuje, právě sepsané věty rozvedl, aby je pochopil úplně každý.

Zkrátka a dobře „hlasujeme zvednutím ruky podle krajského předsedy HONZY PROCHÁZKY, našeho lídra MARTINA KOLOVRATNÍKA a podle MĚ (vždy se budu snažit v rozpravě vystoupit a vysvětlit, proč podporujeme nebo nepodporujeme daný návrh). Bohužel oblastní předseda Miroslav Navrátil na krajském předsednictvu hlasoval proti usnesení našeho oblastního sněmu a lze předpokládat, že zase nebude hlasovat s námi. Je mi to líto,“ uzavírá Kytýr salvu chystaných kroků.

Kandidátka nakonec dopadla podle jeho přání. Poslanec Kolovratník získal pozici lídra. Druhým v pořadí je svitavský poslanec Jaroslav Kytýr, třetím chrudimský David Kasal. Čtvrtou na kandidátce je Jana Hanzlíková a pětici uzavírá David Švec. Zmíněný poslanec Řehounek se na první příčky skutečně nevešel. Výhybku v pečlivě naplánované cestě dvojice Kytýr & Kolovratník může uskutečnit prakticky jediný muž: Andrej Babiš.

V roce 2017 si ANO připsalo v Pardubickém kraji čtyři mandáty při zisku 30,81 procenta. Aktuální propad na zhruba 22–23 procent znamená, že by nyní získalo dva, maximálně tři mandáty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …