Pracoval s masovou vražedkyní Olgou Hepnarovou. Svědectví, které doteď nikdo nepublikoval. Až PL otevřely Pandořinu skříňku

01.09.2021 4:38 | Kauza

Miroslav Josef Bezecný je člověk, který hodně pamatuje. Celou svou profesní kariéru spojil s médii na všech úrovních. Od řadového redaktora až po šéfredaktora. Pro ParlamentníListy.cz píše komentáře. Jeden se z té řady vymykal. Při osobním setkání nám totiž Miroslav Josef Bezecný sdělil, že ještě před nástupem na vojnu, kam měl téměř dvouletý odklad, pracoval s Olgou Hepnarovou. Tou, jež prý úmyslně najela vypůjčeným nákladním automobilem na tramvajovou zastávku a usmrtila osm lidí. Bylo jí dvaadvacet let.

Pracoval s masovou vražedkyní Olgou Hepnarovou. Svědectví, které doteď nikdo nepublikoval. Až PL otevřely Pandořinu skříňku
Foto: repro ČT
Popisek: Z dokumentu o Olze Hepnarové

Anketa

Doposud nejlepší nápad předvolební kampaně?

hlasovalo: 9718 lidí
„Vražedkyně? Nešťastná holka? Říkali jsme jí „nalomenej anděl“. Když přišla ráno do kanceláře pro klíče a doklady od auta, stoupla si ke stěně, sklopila hlavu a čekala, až ji někdo osloví. Měla skutečně řidičák na náklaďák?“ ptá se spíše řečnicky Miroslav Josef Bezecný.

Ten je dodnes přesvědčen, že osoba, která jí půjčila nákladní automobil, byla darebák. 

Před vojnou jezdil Miroslav Josef Bezecný jako řidič u Městského dopravního závodu spojů Praha. „Zajišťovali jsme dopravu pro Československou poštu. Vybírali jsme poštovní schránky. Byly jich v té době po Praze tisíce,“ vzpomíná pro ParlamentníListy.cz.

Anketa

Považujete kauzu Čapí hnízdo za vážnou záležitost?

13%
hlasovalo: 9660 lidí

„Když u nás nastoupila Olga Hepnarová, dělala zkušební přijímací jízdu s garážmistrem. A nabourala se. Proto byla na měsíc přidělena na takzvanou mazárnu; na autech byly v té době maznice, které se musely pravidelně promazávat,“ uvádí k jejím řidičským schopnostem. U Olgy Hepnarové prý nešlo o nic výjimečného.

Po měsíci totiž dělala znovu zkušební jízdu. Když se nabourala do stromu, garážmistr prý jen tak tak stačil vyskočit z auta, když viděl, kam se řítí. Proto byla na další měsíc přidělena na gumárnu. Přezouvala pneu u aut podniku. Po dalším měsíci zkušební jízdu konečně udělala. A byla jí přidělena Škoda 1202 – Stejšn.

„V televizi prohlašovali, že byla bravurní řidičkou nákladního vozidla. Nevím, jak k tomu došli. Jezdila prý v době, kdy se událost stala, již u jiného podniku.

Anketa

Kdo má větší porci vaší důvěry?

81%
hlasovalo: 1526 lidí

Jako učitel autoškoly jsem naučil po Praze jezdit s náklaďákem tisíce řidičů. Tak tomu, troufnu si říci, trochu rozumím. Asi to bude spíš alibismus toho, kdo jí náklaďák půjčil,“ svěřuje se dále.

„Jednou jsem s ní jel v autě jako spolucestující. Olšanskou ulicí, kde jsme měli garáže MDZS Praha. S osobákem jezdila tím způsobem, že zařadila jedničku, dvojku, pak plný plyn. Křečovitě držela volant. A jela. Víc rychlostí neznala. Závoznice se s ní bály jezdit. A byl velký problém k ní do auta někoho dostat,“ dodává také Miroslav Josef Bezecný.

Jen pro upřesnění; řidič byl podle něj v té době pán. Jen řídil. Na všechno ostatní byli mechanici a závoznice.

A ještě dvě příhody s Olgou Hepnarovou, týkající se jejího řidičského umu.

„Když konečně mohla s osobákem jezdit, ptala se jednoho studenta, který byl u nás na brigádě, kudy se tam lije benzín. Ukázal jí to. A řekl, aby do auta nezapomněla nalít také vodu. V té době snad ani nebyl fridex. My jsme ho aspoň neměli. U chladiče byl dole kohoutek, který se po jízdě otevřel. A voda se nechala vytéct. Také se musela nahoře povolit na chladiči zátka, aby tam nevznikl podtlak a všechna voda vytekla a nezamrzla. A Olga Hepnarová vzala kýbl vody a nalila ho do nádrže na benzín,“ vzpomíná Miroslav Josef Bezecný.

A ještě jedna zkušenost nejen pro čtenáře ParlamentníchListů.cz.

Garážmistr jí tehdy řekl, aby zkontrolovala, jestli má dost oleje v motoru. Zkontrolovala to. Nalila do motoru olej až po hrdlo.

„Měla skutečně řidičák na nákladní automobil? V té době totiž propukla obrovská celostátní aféra. Jeden člen VB SNB padělal řidičáky. Vím to proto, že u nás v garážích jednoho kluka zjistili. Měl řidičák jen na motorku. A koupil si razítko na osobák. V té době byly řidičáky známé růžové skládanky (na obrázku výše, zdroj ilustračního foto: M. J. Bezecný). A kdo si udělal další skupinu, dostal jen další razítko do příslušné kolonky.

Anketa

Důvěřujete Aleně Schillerové?

69%
28%
hlasovalo: 6211 lidí
Jak nám vyšetřovatel VB vysvětloval, kulatý kroužek udělal padělatel podle nějakého válečku. Lvíčka obtiskl podle mince. A dvě tečky po stranách udělal podle knoflíku. A text z dětské tiskárničky. Na první pohled to nebylo poznat. Ale při podrobnějším zkoumání? Žádné razítko není obtisknuto stoprocentně. Nevěřím, že měla řidičák na náklaďák. Každý občan naší republiky má založenou kartu řidiče. Ať má řidičák, nebo ne. A tak by neměl být problém kartu řidiče Olgy Hepnarové zkontrolovat. Pokud ji neskartovali,“ nabádá Miroslav Josef Bezecný.

Co říci závěrem, ptá se.

„V době, kdy jsem ji znal, to byla tichá a bezproblémová holka. S nikým nikdy žádný konflikt neměla. Dokonce se tenkrát říkalo, že měla kluka, který ji k tomu naváděl a podporoval. Prý byl duševně vyšinutý víc než ona. Kde je tedy pravda? Ale není také naše vina, že jsme si jí nevšímali? Byl to strašný masakr. Dovedu se vcítit do myšlenek pozůstalých. Protože před šestnácti lety moji maminku přejel řidič tramvaje. Umírala tři dny. A byl za to odsouzen,“ uzavírá…

Wikipedia: … Hepnarová začala plánovat pomstu společnosti. Věřila, že se jí všichni lidé snaží ublížit. Dokonce tvrdila, že ji na ulici bezdůvodně zbili a nikdo jí nepomohl. Odmítala stát se neznámou sebevražedkyní. Usilovala o to, aby se na její čin nezapomnělo. Mezi její původní plány patřilo vykolejení rychlíku či odpálení výbušniny v nějaké místnosti plné lidí. Provedení však bylo technicky náročné, a proto se rozhodla raději střílet. Chtěla si obstarat automatickou zbraň a zahájit palbu na lidi na Václavském náměstí. Dokonce se přihlásila do střeleckého kroužku v tehdejším SVAZARMU. I tuto variantu si však rozmyslela. Bála se, že by ji mohl po zahájení střelby někdo okamžitě zneškodnit, a sehnání podobné zbraně se jí také zdálo obtížné. Nakonec se rozhodla najet do lidí automobilem.

Olga Hepnarová byla poslední ženou popravenou v Československu. Podle některých názorů její chování vykazovalo známky Aspergerova syndromu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …