Přišel a řekl ,,podívejte se na Facebook". Tak odešel Klaus ml. Zní i jiné věci

23.03.2021 14:24 | Zprávy

Zakladatel Trikolóry a poslanec Václav Klaus svým oznámením o ukončení politické kariéry a stažení se z veřejného života nepřekvapil jen veřejnost a příznivce. Šokováni byli prohlášením svého předsedy i spolustraníci a političtí partneři. Redakce získala další interní informace, které vykreslují okolnosti Klausova politického konce.

Přišel a řekl ,,podívejte se na Facebook". Tak odešel Klaus ml. Zní i jiné věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus ml.

Osobní důvody, zklamání z vývoje české politiky i nemožnosti cokoli prosadit. Takové jsou či mohou být příčiny, které vedly Václava Klause mladšího k oznámení svého konce v politice.

V úterý před polednem, pár hodin před zahájením další schůze Sněmovny překvapil Václav Klaus svým nejnovějším vyjádřením na facebooku. Oznámil v něm odchod z čela vlastního hnutí a konec veřejného života. Zdůvodnil to veskrze osobními důvody, absencí energie a síly do dalšího politického boje. 

Jen pár hodin před tím sdílel Klaus na tomtéž profilu žádost premiéra o další prodloužení nouzového stavu, o čemž má v pátek Sněmovna rozhodovat. Doplnil k tomu, že řešením je snad jen rozpustit Sněmovnu a okamžitě vypsat volby. „Takhle to dál nejde,“ dodal k tomu.

Předchozí příspěvky, které byly jen o několik málo hodin starší, ovšem žádnou tendenci chystaného konce v politice naznačovat nemusely a Klausovi kolegové též mluví o tom, že na nedávných poradách o ničem podobném též nepadla řeč. Podle informací redakce nevěděli o záměrech šéfa Trikolóry ani jeho partneři, vedení Svobodných a Soukromníků, s nimiž se nedávno Trikolóra dohodla na společném volebním postupu, aby netříštila síly na pravé straně politického spektra.

O to víc byli všichni v šoku. „Vašek přišel do kanclu a řekl: ‚Podívejte se ke mně na facebook.‘ Tím nám to oznámil, nikdo to nečekal a už vůbec o tom nevěděl,“ sdělil redakci zdroj zevnitř Trikolóry.

Jiný zdroj se naopak rozmluvil o tom, že pozornému oku nemohla uniknout sdělení mezi řádky, která se prý v nedávné době dala vyčíst z Klausových komentářů a příspěvků. 

„Ten, kdo pozorně sledoval jeho vyjadřování v poslední době a četl jeho pravidelné komentáře, mohl tušit, že se v něm něco odehrává. Naznačoval, že se už nedá nic dělat, že je to marná snaha atd. Takže to sice oznámil bez konzultace s kýmkoli, nikoho předem nevaroval a nechal to i své nejbližší kolegy přečíst z facebookového statusu, ale evidentně to v něm nějakou dobu zrálo. Možná šlo o hromadění negativních emocí a zklamání z vývoje společnosti a politiky a teď to v něm bouchlo, tak to všechno sepsal a vypustil na sítě. Možná si časem uvědomí, co udělal a bude ho to štvát, ale pochybuji, že by to chtěl brát zpátky. Je to škoda, ale emoce do politické praxe nepatří,“ uvádí pro PL důvěryhodný zdroj z politických kuloárů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka, Jakub Vosáhlo

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…