Temné řeči o Rakušanově debatě v Karviné jsou venku

23.01.2024 9:21

Za svou snahu diskutovat s lidmi v Karviné sklidil na sociálních sítích ministr vnitra Vít Rakušan chválu, jak je statečný. Ale novináři i komentátoři jeho snahu celkem rychle prokoukli. Podle nich Rakušan nejel získávat voliče nové, ale udržovat ty staré. A zatímco jedni tento tah chválí jako dobrý marketing, druzí ho považují za drzost, protože Rakušan lidi v těchto regionech používá v podstatě jen jako herce ve své reality show, která je cílená na někoho docela jiného.

Temné řeči o Rakušanově debatě v Karviné jsou venku
Foto: ČT24
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan při debatě Bez cenzury v Karviné

Včera se ministr vnitra Vít Rakušan vydal do Karviné na diskusi s obyčejnými lidmi v hospodě. „Mám za sebou první debatu bez cenzury v Karviné. Nebylo to snadný. Ale naše země se nebude posouvat dopředu, pokud v ní nebude probíhat svobodná diskuse, když budeme utíkat před kritikou a nepostavíme se problémům čelem. To, že někteří lidé nejsou takové debaty schopni, neznamená, že by na ni ta většina, která diskutovat chce, měla zanevřít,“ tvrdí a těší se na další štaci v Sokolově.

Anketa

Oceňujete, že Vít Rakušan šel v Karviné diskutovat do hospody?

hlasovalo: 31269 lidí

Chvála Rakušana z kavárny i od novinářů

Příznivci Rakušana ho za jeho snahu chválí. Respekt mu vyjádřil například kavárník Valenta. „Stoupnout si v Karviné v páté cenové před štamgasty, kteří na vás po třech kouskách hulákají ‚Demisi‘ a ‚Ať žije Rusko‘, je podobné jako se nechat dobrovolně předhodit psům. Zvláště, když to dopředu víte.“

„Myslím, že bez výjezdů mezi lidi se politika moc dělat nedá, a pokud jede do karvinské zaplivané špeluňky a baví se s osobami z ne úplně vysokých vrstev, tak to pokládám za dobrý krok,“ obhajoval ještě krok před někým, kdo si myslel, že by se Rakušan měl soustředit zejména na svou práci.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26570 lidí

„Není možno část společnosti, která je zcela pohlcena dezinformacemi a nenávistí, přesvědčit argumenty. Přesto velmi děkuji Vítu Rakušanovi za karvinskou misi. Jednak vidí, jak velký problém to je, a druhak my – voliči demokr. stran víme, že musíme ke každým volbám. Kroužkujme,“ děkovala mu Martina Fraňková.

„Pustil jsem si zvuk cestou domů, jen tak ze zvědavosti. Vít Rakušan má můj velikej obdiv. Protože to bylo fakt těžký, zachovat slušnou a rozumnou rozpravu téměř nemožný... Ale se ctí zvládnuto, klobouček!“ chválil ho vodní slalomář Vavřinec Hradílek.

„Lůza ukázala, že nemá smyslu s ní diskutovat. Nestojí o to, chce řvát, nadávat a vyhrožovat,“ odsuzoval osazenstvo hospody Jiří X. Doležal z Fora24. V tom nebyl sám. „Pokud popíráme, že Putin je vrah malých dětí na Ukrajině, tak se neshodneme,“ řekl ministr Rakušan v Karviné a odpovědí mu byl hlasitý nesouhlas části nepřátelsky naladěného publika... Co to je za lidi, kteří popírají válečné hrůzy a to, kdo je způsobuje?“ hrozil se reportér iDnes Josef Kopecký.

Na podobnou notu hrál i „globalista“ Sváťa Barek. „Tak koukám na debatu Víta Rakušana v Karviné. Opakované odmítavé bučení, pískání a hulákání, když Rakušan zmínil fakt, že Putin na Ukrajině vraždí ženy a děti, je opravdu smutnej pohled…“

Komentátor Alexandr Mitrofanov už rovnou po jedné debatě nadhazuje možnost, že by Rakušan mohl být příštím premiérem.

Ale co tím sleduje?

Objevila se ale také hodnocení, čeho tím Rakušan chce dosáhnout. Ředitel Deníku N Ján Simkanič soudí, že restart komunikace Rakušanovi vyšel. „Prohrát se to vlastně moc nedá, stačí vydržet. Nepřítomní ocení odvahu jít do jámy lvové. Čistě plusové body budou ze srovnání s tou agresivnější a hulvátskou částí publika, to je vskutku podívaná. A jistě i někteří z přítomných na něj, potažmo na STAN nebo na celou vládu nebudou koukat tolik skrz prsty. Voliče tam asi moc nenajde, ale může to fungovat na jiné,“ zhodnotil.

„Každopádně pořád bude moci říkat, že se snaží a jezdí mezi lidi a že je schopen ustát i drsnou konfrontaci, a pokud to vydrží, má šanci tenhle obrázek dostat k širšímu publiku. Ostatně i ta trochu podbízivá linka Bez cenzury tu tváří v tvář danému publiku vyznívá naopak při té sestavě domácích dost příhodně,“ dodal s tím, že tím může Rakušan stáhnout náskok Andreje Babiše a že bude ještě zajímavé Rakušana sledovat.

I šéfredaktor Reflexu Bartkovský má za to, že Rakušan nejel získávat nové voliče, ale udržovat staré.

„Sleduju Víta Rakušana na debatě v karvinské hospodě. Zažívá asi stejné pocity a možná i zmar, jako kdyby Andrej Babiš šel debatovat s lidmi do Mlejna, pražské kavárny na Kampě,“ zaglosoval setkání Václav Dolejší ze SeznamZpráv.

„Ten Rakušan v té Karviné není proto, že by jim chtěl na něco odpovídat, on tam chce mít ty nejhorší primitivy, kteří mu nadávají, aby se zase stal hrdinou svých městských libs, kterým byl ještě před volbama. De facto má ty lidi jako figurky pro své divadlo a celkem mu to vychází,“ okomentovala Rakušanovy úmysly Marie Sedláčková.

Drzost. Dva roky ho nezajímali

Návštěvu ministra vnitra hodnotil též režisér David Martínek, který má za to, že je v zásadě správné, že se vládní politik vypraví do postižených regionů. „Je to v pořádku. Taková aktivita by měla být pravidelná a běžně na pořadu dne,“ říká. Ale o to se podle něho nejedná.

„Pokud se ale vydá Rakušan do Karviné, Sokolova, Ostravy, Mostu a dalších strukturálně postižených měst a regionů, po dvou letech hrozivého vládnutí této vlády, jde samozřejmě jen o další ukázku psychotického aktivismu, jehož jádrem je vyvolávání konfliktů a zvyšování pozornosti. Je to praktika, která tento typ politiků provází od počátku. Tahle věc nepomůže v daných regionech nikomu a ničemu,“ míní a přirovnává Rakušanovu návštěvu k návštěvě Petra Pavla v zavřeném dole v Ostravě.

„Rakušan nedávno ohlásil práci nového marketingového týmu. Údajných špiček, kteří stojí za zvolením Pavla, Čaputové atp. Titéž marketéři, kteří se uvedli mimořádně hloupým videem, nyní pokračují ve strategii, která by se dala nazvat ‚čelem k voličům‘. S povzdechem to okomentuji.

Setkání s občany je vždy cenné. Nicméně, princip je trochu jiný. Je dobré znát názory voličů už před volbami. Podle voličů, jejich potřeb, připravovat volební programy. A tyto se poté snažit ze všech sil prosazovat a naplnit.

Tato vláda dělá přesný opak. Na voliče kašle, prosadí se k moci volební reformou, poté vládne pro republiku devastujícím způsobem a když už doslova hoří, tak teprve tehdy, za doprovodu početné ochranky a těžkooděnců, vyráží za občany,“ shrnul vládní postup režisér s tím, že se obává, že potřeby lidí v těchto regionech Víta Rakušana nezajímají a že se předvádí před svými voliči, což pak příspěvky na sociální síti dokazují. Rakušanovi by zatleskal pouze, pokud by se ministr omluvil a oznámil, že složí demisi. Pak by byl ochoten i zatleskat.

Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl shrnul Rakušanovu návštěvu krátce. „Podle mýho skromnýho názoru je ministr vnitra psychicky narušená osobnost. Tohle normální člověk nemůže udělat – jít provokovat lidi, který dva roky totálně ignoroval, případně jim vyhrožoval nebo se jim vysmíval. A ještě jim říká ‚tady v Karviný‘.“

Čtyři závěry pak z výletu do Karviné vyvozuje glosátor Martin Chmela.

„1. Česká společnost teď pár dní bude žít zcela nevídaným: Vládní politik zavítal mezi občany.

2. Bylo příznačné, že vedle Rakušana stáli kromě policistů v civilu i mainstreamoví novináři. 

3. Drtivá většina dotazů směřovala na četné Rakušanovy kauzy. Když se neptali novináři, zeptali se občané. Pokud si někdo myslí, že by to v jiné části republiky bylo jiné, tak se šeredně mýlí. 

4. Teď bude snaha zaměňovat Rakušanovu drzost za odvahu. Přitom je to jen a jen krystalická drzost, když politik s tolika kauzami jde dělat předvolební kampaň mezi lidi, kteří celý život poctivě pracovali, a kterým se i díky němu žije hůř. Vše korunuje Rakušanova póza masarykovského demokrata.“

Podle odborníka na elektroniku Pavla Cimbála byla debata tragická, a to z obou stran. Vít Rakušan prý jen alibisticky blábolil, ale tazatelé nevyužili četných příležitostí, kdy mohli ministra argumentačně položit na lopatky. To ještě okomentoval docent Konvička: „Klid. Půlka byli tajní hrající dělný dezolátní lid, no a druhá půlka... Čtvrtstoletí televizně-reklamní masáže, úpadku školství a chudnutí těch regionů se nějak projevit musí.“

Na zajímavý rozpor pak upozornila Společnost pro obranu svobody projevu. Totiž že v Karviné byla debata Bez cenzury, tedy že mohlo zaznít v podstatě vše a také to zaznělo. Nicméně, na Rakušanově profilu na sociálních sítích jsou komentáře mazány a zůstávají zejména ty pozitivní. SOSP upozorňuje, že to není případ cenzury a že na správu svého profilu má Rakušan nárok. „Cenzura je, když EU nebo vlády vydírají drastickými sankcemi platformy, aby to dělaly za ně, nebo když někoho blokují na CELÉ síti,“ podotýká.

Politické poučení

Starosta Pavel Novotný si myslí, že v Karviné Rakušan „vyluxoval voliče“, a to zaslouženě: „O viralitu se starají dezolé a .. my. Kdypak se asi probudí naše píárko? Výtečná akce od píárka STANu, tečka, hotovo dvacet!“

Ozval se také bývalý marketér ČSSD Tomáš Buzek. Ten neví, co si o výletu do Karviné má myslet. Po stránce provedení krok chválil. „Zásah skvělej, sdílelo to mraky lidi. Budou mít šílený množství contentu na socky a sestříhají to stejně pěkně, jako když nám na Slavii prodávají hráče,“ zhodnotil z pozice manažera ve Slavii.

„Nejde mu o to přesvědčit voliče opozice, ale o získaní voličů SPOLU, kteří jsou nespokojeni s vládou. Takže dezoláti, kteří mu tam přijdou nadávat, mu slouží jako užitecní idioti a laboratorní krysy. Provokuje je už názvem ‚Bez cenzury‘ – on chce, ať tam přijdou už naštvaní a pivo to jen vyostří.

První výjezd mu objektivně vyšel, na druhou stranu jsem nezachytil nic zásadního nebo opravdu zajímavýho, co by tam od něj zaznělo. Ale můžu se plést. Je to prostě založený na tom, že mu lidi nadávají a on to trpělivě snáší a vysvětluje… Je to normální reality show, takovej Jerry Springer pro liberály.

A každá reality show potřebuje to samý – hysterický scény, nadávání, meltdowny, v ideálním případě rvačky, kde se nikomu nic nestane. Nejlepší by byl sex, ale to by mu nikdo neuvěřil,“ analyzuje Rakušanovu snahu. A na závěr dodává: „Dokud bude mít emoce, bude mít čísla. Když se na něj ale lidi vykašlou a nepřijdou, tak to celý vyšumí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rozum zástává stát nad tou nestydatostí, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseIvana1 , 23.01.2024 16:16:17
"Mám za sebou první debatu bez cenzury v Karviné. Nebylo to snadný. Ale naše země se nebude posouvat dopředu, pokud v ní nebude probíhat svobodná diskuze, když budeme utíkat před kritikou a nepostavíme se problémům čelem. To, že někteří lidé nejsou takové debaty schopni, neznamená, že by na ni ta většina, která diskutovat chce, měla zanevřít. Díky, Karviná, a těším se příští pondělí do Sokolova." A kdo to říká? Vrchní organizátor cenzury. Zablokované weby, rozhodování o tom, kdo je a kdo není dezinformátor, finanční podpora z daní všech (i nesouhlasících) plátců daní vládě spřízněných webů, blokace diskutujících na diskuzních webech jako je Seznam. Ustanovení funkce hlavního cenzora (následně úřad zrušen na základě protestů a stížností), napojení na mafiánské struktury (viz. aktéři Dozimetru) a teď jede provokovat do krajů, které tato vláda nezvládnutím cen energií zničila. To je hodno tohoto naprosto drzého provokatéra. Podrazy na Piráty i na voliče. Lež bez studu. Znásilnění všeho normálního. I za komárů se jsem cítila lépe než pod touto zločinnou vládou. Tehdy jsme všichni jasně věděli, kde je pravda i když 1,7 mil. vlezla do KSČ. A dnes je to co? Demokracie nebo nejsprostší výsměch? Drzé čelo lepší než poplužní dvůr? I šlapka má větší hrdost než tady tihle slouhové kdovíčeho a kdovíkoho.

|  16 |  0

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…