To Válkovi neřekli. Čtvrtá dávka a roušky: Beran dodal vážná fakta

15.02.2022 14:05 | Komentář

Osoby se třetí dávkou jsou na tom v Česku naprosto stejně jako neočkované osoby, vzkazuje profesor Jiří Beran ministru Válkovi, který uvažuje o očkování již čtvrtou dávkou vakcíny proti covidu-19. A až bude vyvinuta vakcína na variantu omikron, již tu bude varianta jiná, dodá. A úvahy o zrušení nošení respirátorů? „Nošení respirátorů na populační úrovni nemá vůbec smysl. Pokud bychom uvažovali o tom, že by se měla nosit ochrana úst, pak by byla jako doporučené opatření pro rizikovou skupinu ve vnitřních prostorech s větší počtem osob, to znamená více než sto osob a kontakt dvou osob delší než 15 minut,“ soudí profesor Beran.

To Válkovi neřekli. Čtvrtá dávka a roušky: Beran dodal vážná fakta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Epidemiolog prof. Jiří Beran

Ani rozhodnutí Nejvyššího správního soudu zrušit mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví, které zákazníkům zakazovalo vstoupit do provozoven stravovacích služeb, využít krátkodobých a rekreačních ubytovacích služeb či navštívit společenské kluby a podobná zařízení, pokud nesplnil podmínky tzv. bezinfekčnosti, nezhoršilo vývoj epidemie v Česku. Aktuálně klesla sedmidenní incidence na 1393, což je nejnižší počet nově nemocných od 10. ledna. Ačkoli se tedy Fialova vláda s verdiktem Nejvyššího soudu smířila, čímž padly mnohé restrikce, nepromítlo se to negativně do vývoje v zemi. Jedno z mála nařízení, které tak nadále zůstalo v platnosti, je povinnost nosit ochranu úst a nosu ve vnitřních veřejných prostorách.

Epidemiolog Rastislav Maďar je přesvědčen, že by se s nošením respirátorů mohlo přestat od poloviny března. Zdrženlivější je viroložka Ruth Tachezy, která se domnívá, že ochrany úst a nosu nebude zapotřebí až přes léto. Mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob pro CNN Prima NEWS uvedl, že pokud to umožní příznivý vývoj epidemie, respirátory bychom s výjimkou městské hromadné dopravy mohli sundat v polovině března. „Nošení respirátorů mělo být ukončeno už ve chvíli, kdy se ukázalo, že smrtnost v celé populaci na omikron je velmi nízká a postihuje jen osoby, jež patří do rizikové skupiny,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz uznávaný epidemiolog Jiří Beran.

Nošení respirátoru nemá vůbec smysl

Do rizikové skupiny patří asi necelé jedno procento osob starších 60 let, kteří jsou obézní, mají cukrovku a mohou mít i ischemickou chorobu srdeční, dále pak obézní osoby s diabetem mladší 60 let. „Pro všechny ostatní je omikron stejnou zátěží jako sezonní chřipka. Proto nošení respirátorů na populační úrovni nemá vůbec smysl. Pokud bychom uvažovali o tom, že by se měla nosit ochrana úst, pak by byla jako doporučené opatření pro rizikovou skupinu ve vnitřních prostorech s větším počtem osob, to znamená více než sto osob a kontakt dvou osob delší než 15 minut,“ vysvětluje profesor Jiří Beran.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jiří Hroník

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…