AOPK ČR: Hráz rybníka Velký Pařezitý se dočká opravy

09.08.2018 20:23

Ta zajistí, že rybník bude opět bezpečně zadržovat vodu.

AOPK ČR: Hráz rybníka Velký Pařezitý se dočká opravy
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Zvýší se i protipovodňová funkce rybníka, protože budou upraveny bezpečnostní přelivy a případné povodňové průtoky budou odkloněny od obce Řásná. Stavba by měla začít letos na podzim.

„Rybník Velký Pařezitý je historické vodní dílo. Hlavní hráz je dlouhá čtyři stovky metrů a prosakuje. Víme, že oprava nebude pro lidi, kteří jsou zvyklí toto místo využívat k rekreaci, příjemná.  Rybník bude příští rok vypuštěn, dojde ke kácení stromů na hrázi a přes hráz během opravy nebude možné procházet.  Oprava je ale kvůli havarijnímu stavu nezbytná a v dlouhodobém horizontu převáží pozitiva nad negativy,“ vysvětluje Pavel Trnka z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Podle harmonogramu by měl být rybník do konce letošního září vypuštěn a sloven, což bude po předchozích konzultacích s odborníky probíhat asi měsíc. Jeho vypouštění bude zahájeno už v průběhu srpna. Letošní rekreační sezóna tak proběhne bez výraznějšího ovlivnění. Oprava by měla být ukončena v září příštího roku.

Správou tohoto rybníka, který je v majetku státu, je pověřena Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Zdrojem financí na opravu bude Operační program Životní prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…