AZ smart: Kritická maturita? Pětina neúspěšných maturantů z matematiky může využít přípravné kurzy

19.05.2013 11:20

Jak se ukázalo, až pětina letošních středoškoláků nezvládla testy z matematiky.

AZ smart: Kritická maturita? Pětina neúspěšných maturantů z matematiky může využít přípravné kurzy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Podle ministerstva školství necelá 2 procenta studentů nepokořila češtinu, cizí jazyk pak 2,6 procenta školáků. AZ smart, české centrum pro pomaturitní a specializované vzdělávání očekává, že až několik desítek tisíc školáků z více než 90 tisíc letošních maturantů závěrečné testy nesloží a nebude moci plynule přejít na studium na některou z vybraných vysokých škol. Oproti VŠ vychází neúspěšným studentům centrum vstříc a stanovilo pozdější termín pro podání přihlášek do takzvaných „nultých ročníků VŠ“. Na maturitu se lze připravit i na intenzivních kurzech problematických předmětů.

Dle ministerstva školství na testu z matematiky pohořelo 20,6 procent středoškoláků a u testu z mateřského jazyka bylo 1,9 procent propadlíků. Studenti se mohou proti nezdárnému výsledku odvolat do 5. června u ministerstva školství či v případě písemných a ústních testů u krajských úřadů. „Ačkoli jsou čísla neúspěšnosti ve zkouškách vcelku podobná, jako loni, poukazuje to na dlouhodobý značný problém českého školství. Pro neúspěšné studenty však existuje řešení v podobě víkendových přípravných kurzů z těchto palčivých oblastí. Speciálně kvůli letošním maturantům, ať už v září maturitu napodruhé získají či ne, jsme také připravili jednoleté studium jazyků a přípravky na vysoké školy s posunutým datem přijímaček,“ uvedl k aktuální situaci Martin Vaněk, ředitel centra AZ smart s tím, že přihlášky vzdělávací centrum přijímá až do půlky října, do kdy mohou studenti dodatečně složit maturity a být přijati do „nultých ročníků VŠ“, u nichž je až 93 procent úspěšnost přijetí na vysoké školy. Přináší tak řešení pro studenty, kteří budou stát před obtížným rozhodnutím, jak efektivně naložit s časem, který je dělí od dalšího termínu.

Neoblíbená matematika, „cizí“ čeština i angličtina

Povinně skládají zkoušky z českého jazyka a poté si mohli vybrat buď spíše neoblíbenou matematiku, kterou zvolilo 40 procent studentů či některých z cizích jazyků. Z dvouúrovňové stupnice obtížnosti z minulých let v letošním roce vyhrála ta lehčí. V budoucnu přitom hrozí, že bude matematika povinná i přes značné potíže, které maturantům činí. Experti o povinném zavedení uvažují kolem roku 2020. „Je stále vidno, že matematika je pro studenty nepříjemná, těžká a nejsou si vědomi, jak ji uplatní v reálném životě. Učitelé je přitom příliš neutvrzují o opaku. Středoškoláci se pak snaží matematice všemožně vyhnout a sami si k ní budují nesmyslný odpor. Přitom je to základ pro logické uvažování a i taková matematika lze pojmout formou hry,“ míní Martin Vaněk z AZ smart.

Jako cizí jazyk kralovala angličtina, se kterou si neporadilo 2,4 procenta středoškoláků. Letos maturuje podobně jako v předchozích letech v řádném termínu kolem 90 tisíc žáků.  Zhruba 11 procent přihlášených k maturitám se ke zkouškám nedostavilo.

Pro studenty byl obtížný i test z češtiny, kde byla nalezena i chyba. Letos neuspělo 1,9 procent maturantů, což je zhoršení o 0,8 procenta oproti loňsku.

Připravit se na maturitu

Například v programech vzdělávacího centra AZ smart   jsou víkendové přípravné kurzy na státní maturity z matematiky, angličtiny či češtiny.

Otevřeny nulté ročníky VŠ

Řada studentů bude stát před závažným problémem, jak se vypořádat s neúspěchem u státní maturity. I když budou úspěšní v zářijovém opravném termínu, na vysoké školy už se nedostanou a budou mít před sebou nenaplněný rok. Pokud totiž uspějí v září, nestihnou zákonitě termín srpnových přihlášek na VŠ, které vyžadují úspěšné složení státních maturit. Škola AZ smart proto přichází s nultými ročníky, tedy jednoleté odborně zaměřené vzdělávání formou denního studia.

Tzv. nulté ročníky VŠ tak otevřou bránu ke studiu na vysoké škole, jelikož absolventi AZ smartu mají 93% úspěšnost v přijetí a pokračování na vysokých školách.

Pokud studenti neuspějí u státních maturit i v září, mohou nastoupit stejné studium nebo také denní jazykové kurzy AZ smartu a překlenout tak nelehké mezidobí jejich života., Využít tedy maximálně daný čas, aby příští rok u zkoušek z dospělosti uspěli.

O vzdělávacích centrech AZ smart

Vzdělávací centrum AZ smart s.r.o. bylo založeno v roce 1998, od roku 2001 následně funguje pod právní formou typu s.r.o. Nyní působí na třech místech republiky – v Praze, Brně a Ostravě, vždy v centrální části metropolí. Dnes se AZ smart pyšní jako jedno z mála center až 93% úspěšností při přijetí jeho studentů na vysoké školy.

Od počátku vyvíjela agentura svou činnost v několika stěžejních oblastech – jazykové kurzy pro veřejnost, individuální výuka a doučování, přípravné kurzy k přijímacím zkouškám na vysoké školy - právnické, pedagogické a filozofické fakulty, dále na ekonomické směry, jako VŠE, Českou zemědělskou univerzitu, VŠB ad., a v neposlední řadě vzdělávací a sportovní pobyty dětí a mládeže.

Vzdělávací centra AZ SMART poskytují svým klientům kompletní vzdělávací a jazykové služby vysoké kvality. To je jeden z důvodů, proč vedle svých aktivit věnuje AZ SMART značnou část svého potenciálu úzké spolupráci s předními pedagogy a odborníky, kteří působí na tuzemských i zahraničních vysokých školách, jsou autory naučné literatury a posluchačům mají co nabídnout.

Jednoleté denní pomaturitní studium je celoroční intenzivní a komplexní přípravné studium, jež zajistí kvalitní přípravu studentů na nejžádanější obory VŠ, a to právo a historie státu, psychologie a základy společenských věd, ekonomie a management a příprava na lékařské fakulty. Zvláštní kategorii tvoří denní pomaturitní studium anglického jazyka s možností přípravy na certifikaci FCE, KET, PET a CAE. Studium je doplněno o přípravu na národní srovnávací zkoušky - tzv. OSP Scio testy, které tvoří přijímací řízení na některé tuzemské vysoké školy se získáním Závěrečného Certifikátu o absolvování pomaturitního studia angličtiny. Studium je určeno také pro žáky, kteří letos neuspějí u státních maturit, či přijímacích zkoušek na vysněnou vysokou školu.

Výuka probíhá čtyři dny v týdnu v celkovém rozsahu až 400 hodin (u pomaturitního studia angličtiny 5 dnů/týden v rozsahu 680 hodin). Je vedena týmem zkušených pedagogů, kteří působí na tuzemských i zahraničních vysokých školách (UK, VŠE, Y/N, VŠFS, v Akademii věd ČR, apod.) a vedou výuku formou vysokoškolských přednášek, jazykových seminářů, diskuzí, poskytují osobní konzultace a samozřejmostí jsou závěrečné testy či složení zkoušek. Více o vzdělávacích centrech AZ smart naleznete na stránkách http://www.azsmart.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …