Agentura pro podnikání a inovace zahájila příjem žádostí o dotace na podporu distribučních sítí

31.10.2020 19:28

Pro žadatele je připraveno 100 milionů korun

Agentura pro podnikání a inovace zahájila příjem žádostí o dotace na podporu distribučních sítí
Foto: API
Popisek: Agentura pro podnikání a inovace, logo.

Agentura pro podnikání a inovace (API), zprostředkující subjekt Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) dnes zahájila příjem žádostí o dotace v poslední výzvě programu podpory „Smart Grids I“. Podpora je určená provozovatelům distribučních soustav na zlepšení kvality, spolehlivosti, bezpečnosti a udržitelnosti dodávek elektřiny konečným zákazníkům. Celkem je pro ně připraveno 100 milionů korun. Výzvu vyhlásilo 1. října 2020 Ministerstvo průmyslu a obchodu, které je řídicím orgánem OP PIK. Žádosti bude API přijímat do 25. února 2021.

Podpora cílí na zavedení komplexních opatření, která povedou ke zlepšení spolehlivosti, informovanosti a zavádění bilance a optimalizace provozu v distribučních soustavách. „Žadatelé mohou finanční podporu využít v distribučních soustavách na nasazení automatizovaných dálkově ovládaných prvků, nasazení technologických prvků řízení napětí a výkonu elektrické energie, výběrové osazení měření kvality elektrické energie nebo řešení lokální bilance řízením toků výkonu mezi odběrateli a provozovatelem distribuční sítě,“ říká Lukáš Vymětal, generální ředitel Agentury pro podnikání a inovace a doplňuje: „Celkovým cílem komplexních opatření je pak zlepšit kvalitu, spolehlivost, bezpečnost a udržitelnost dodávek elektřiny konečným zákazníkům a přiblížit se tak úrovni, jež je obvyklá v zemích EU-15“.

Žadatelé mohou v předložených projektech získat až 40 % způsobilých výdajů zpět formou dotace, minimálně je to jeden milion a maximálně 100 milionů korun. Podrobné informace o aktuální výzvě jsou dostupné ZDE.

API má svá zastoupení ve všech krajských městech České republiky, zájemci o dotace z OP PIK zde mohou konzultovat své projekty. Informace je možné získat i telefonicky nebo e-mailem přes zelenou linku 800 800 777. Všechny služby poskytované API zájemcům o dotace jsou zdarma.

Agentura pro podnikání a inovace (API) je státní příspěvková organizace s celostátní působností zřizovaná Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR. Je zprostředkujícím subjektem pro dotační programy podpory Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) 2014-2020 zaměřeného na rozvoj zpracovatelského průmyslu a souvisejících služeb. Mezi hlavní aktivity agentury patří administrace žádostí o dotace a projektů v průběhu realizace i udržitelnosti, poskytování informačního a konzultačního servisu zájemcům a žadatelům o dotace či pořádání tematických odborných seminářů. Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…