Armáda ČR: Letošní kurz přežití dokončilo deset z tuctu přihlášených

27.04.2018 21:39

Jak se chovat v krizových situacích a co dělat v rizikových zemích. To se během týdne dozvědělo dvanáct účastníků Kurzu speciální přípravy pro krizové situace. Z tuctu zúčastněných novinářů a humanitárních pracovníků ho úspěšně dokončilo a certifikát získalo deset. Dva kurz, který pořádá Ministerstvo obrany ČR společně s Velitelstvím výcviku – Vojenskou akademií ve Vyškově, ukončili předčasně.

Armáda ČR: Letošní kurz přežití dokončilo deset z tuctu přihlášených
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Čtyřiadvacátý ročník kurzu se odehrával ve vojenském újezdu Březina a skládal se ze dvou částí. Teoretická se zaměřovala na techniky přežití, základy topografie, jednání a vyjednávání v cizím prostředí, krizový management nebo na psychologii chování člověka v mimořádných situacích. Druhou část kurzu tvořil praktický výcvik. Jeho náplní byly náročné přesuny, pohyb v neznámém terénu či přežití v nepřátelském území.

Nechyběly dvě besedy

Nechyběla ani beseda s Adamem Dolníkem, mezinárodním expertem, který se zabývá terorismem a metodikou vyjednávání s únosci, či diskuse s fotografkou a dokumentaristkou Jarmilou Štukovou. Ta se specializuje na země zmítané válkou, chudobou či sociálními problémy.

Frekventanti si reálně vyzkoušeli, jak zvládat krizové situace v oblastech vojenských konfliktů, což jim poté zvýší šanci na přežití. „Všechno, čím jste si prošli, pochází z našich zkušeností, které sbíráme během zahraničních misí Armády České republiky. Certifikát, který jste od nás teď obdrželi, vám otevírá brány do světa. Buďte na něj hrdí. Buďte hrdí na to, co jste dokázali,“ znělo z úst velitele kurzu majora Ivana Škatulára.

Kurz byl profesionální a věrohodný

Jeho slova potvrdili i frekventanti, kteří si během týdne několikrát sáhli na dno sil. „Nejsilnější jsou zážitky přímo z terénu. Hrané scénky byly připraveny opravdu výborně a vyvolávaly v nás reálné emoce. Díky tomuto kurzu jsme nejen posunuli své pomyslné hranice, ale také jsme získali znalosti a dovednosti, které by se nám mohly v rámci naší profese hodit. Chtěl bych tímto poděkovat všem instruktorům, kteří se na realizaci kurzu podíleli. Byl profesionální a věrohodný,“ shrnul za všechny účastníky Jan Blinka z České rozvojové agentury.

Pohybovat se v krizových oblastech není pro novináře a humanitární pracovníky jednoduchou záležitostí. Proto bude Kurz speciální přípravy pro krizové situace pořádán i v příštím roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…