BSA: Čechy od softwarového pirátství neodrazují hackeři ani ztráta dat

23.07.2014 10:27

Navzdory značným bezpečnostním rizikům je nelegální software pro polovinu Čechů velkým lákadlem. Vyplývá to z průzkumu* protipirátské organizace BSA | The Software Alliance (BSA), která sdružuje přední světové výrobce softwaru.

BSA: Čechy od softwarového pirátství neodrazují hackeři ani ztráta dat
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

„Zhruba 64 procent oslovených domácích uživatelů si je vědomo bezpečnostních rizik spojených s pirátstvím, zejména se bojí napadení počítače hackery. Přesto téměř 48 procent připustilo, že si software občas pořídí nelegálně,“ rekapituluje závěry průzkumu Jan Hlaváč, tiskový mluvčí BSA.

Nejvíce se uživatelé obávají infikování počítače škodlivým kódem (tzv. malwarem), který může počítač zpřístupnit kriminálním živlům či jinak poškodit. „Konkrétně se uživatelé obávají napadení ze strany hackerů (64 %) nebo ztráty dat (59 %),“ dodává Jan Hlaváč.

Občasné užívání nelicencovaného softwaru přitom v předchozím průzkumu připouští 38 procent domácích uživatelů, 7 procent jej využívá velmi často a 3 procenta neustále. Po nelicencovaném softwaru nejčastěji sáhnou muži (64 %) ve věku 25–34 let (36 %).

V Česku se podle poslední analýzy užívá nelegálně 34 procent počítačových programů a roční ztráta výrobců softwaru tak činí 3,6 miliardy korun. Nejčastěji nelegálně kopírovaným softwarem v Česku jsou operační systémy, kancelářské, grafické a CAD programy, antivirové programy a počítačové hry.

Firmy hazardují stejně jako domácí uživatelé

Překvapivě situace ve firmách není výrazně lepší. „Přestože si IT profesionálové uvědomují bezpečnostní rizika, jen necelá polovina z nich vyjádřila jistotu, že firemní software má náležitou licenci, a pouze 35 procent společností má interní směrnici, která po zaměstnancích vyžaduje užívání řádně licencovaného softwaru,“ doplňuje Jan Hlaváč.

Podle studie IDC**, která zkoumá souvislost mezi pirátským softwarem a zabezpečením počítačů, 27 procent zaměstnanců instaluje na pracovní počítače software z neautorizovaných zdrojů bez vědomí zaměstnavatele. „Zaměstnanci podle studie stojí až za 20 procenty pirátského softwaru ve firmách. Celkem je činností škodlivého softwaru způsobeno až 65 % všech výpadků v provozu firemních sítí, počítačů i internetových stránek,“ rekapituluje Jan Hlaváč.

Podle analýzy IDC letos celosvětově vynaloží firmy na řešení bezpečnostních problémů souvisejících s malwarem z pirátského softwaru až 2,5 bilionu korun. „Dalších 7,3 bilionu korun budou podle odhadu představovat ztráty způsobené odcizením dat prostřednictvím infikovaného softwaru. Dvě třetiny těchto ztrát mají na svědomí zločinecké organizace,“ rekapituluje Jan Hlaváč.

„Používání pirátského softwaru připomíná chůzi po minovém poli. Nikdy nevíte, zda a kdy to vybuchne, ale následky mohou být opravdu katastrofální,“ říká John Gantz, vedoucí výzkumník IDC. „Finanční rizika jsou značná a potenciální ztráty mohou ohrozit i doposud úspěšnou firmu. Pořízení legálního softwaru je proto z dlouhodobého hlediska výhodnější – třeba už jen proto, že s ním nezískáte i nechtěný bonus v podobě malwaru.“

Původcem problémů ovšem nejsou vždy jen zaměstnanci instalující software z podezřelých zdrojů. Analýza počítačů s pirátským softwarem, pořízených v rámci průzkumu v 11 zemích, ukázala, že 61 % z nich bylo infikováno malwarem už v okamžiku nákupu. Bezmála třetina firem (30 %) totiž pořizuje nové počítače u nedůvěryhodných obchodníků. „V souvislosti s ukončením podpory Windows XP a Office 2003 jsme i v Česku zaznamenali zvýšenou nabídku podvodného softwaru nebo licencí, které nejsou originální,“ uzavírá Martin Tolar ze společnosti Microsoft ČR.

* Průzkum je součástí Celosvětové studie softwarového pirátství (2014), kterou již desátým rokem realizuje pro BSA analytická společnost IDC. Letos se průzkumu zúčastnili uživatelé počítačů ve 34 zemích, celkem to bylo téměř 22 000 soukromých i firemních uživatelů a přes 2000 IT manažerů. Podrobnosti jsou k dispozici zde: www.bsa.org/globalstudy.

** Studie IDC (2014) „The Link Between Pirated Software and Cybersecurity Breaches“

O BSA

BSA | The Software Alliance (www.bsa.org) je přední světová organizace zastupující globální softwarový průmysl při jednání s vládami jednotlivých zemí a na mezinárodním trhu. Její členové patří mezi nejinovativnější společnosti světa a vytvářejí softwarová řešení, jež pohánějí vpřed ekonomiky a zlepšují moderní život. Organizace má ústředí ve Washingtonu a působí ve více než šedesáti zemích světa. Prosazuje programy a iniciativy podporující používání legálního softwaru a apeluje na vládní úřady, aby přijímaly taková opatření, jež podpoří inovaci a rozvoj digitální ekonomiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…