ČEZ: Jaderné elektrárny už zavedly dvě desítky opatření

26.03.2020 14:52

Ve druhém stupni ze šesti příslušného krizového plánu se nachází významné prvky kritické infrastruktury – jaderné elektrárny Dukovany a Temelín. Zatím zavedly téměř dvě desítky mimořádných opatření. Kromě měření tělesné teploty změnily systém směn a jsou připraveny zpřísnit izolaci přísně chráněných areálů.

ČEZ: Jaderné elektrárny už zavedly dvě desítky opatření
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Od všeobecně známé všudypřítomné dezinfekce, práce z domova a maximálního využívání digitální komunikace, přes měření teploty, dezinfekci speciálních autobusů až po roušky na reaktorovém sále i v celém areálu elektrárny a vytvoření zálohy klíčových pracovníků. Tak vypadají ochranná opatření na jaderných elektrárnách - klíčových prvcích kritické infrastruktury v jižních Čechách a na Vysočině.

„Jsme si vědomi toho, že dodáváme elektřinu nejen pro domácnosti a firmy, ale hlavně pro nemocnice a záchranáře. Takže děláme maximum pro to, abychom zajistili bezpečný a spolehlivý provoz,“ vysvětluje člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

I v souvislosti s významem jaderných elektráren dnes Temelín kontrolovala přímo Krajská hygienická stanice.

„Postupujeme v souladu s připravenými plány. A samozřejmě, nejcitlivější a nejvýznamnější jsou pro nás nemocnice a zdravotnická zařízení, zařízení sociálních služeb a následně právě kritická infrastruktura státu. Na tyto prvky dáváme v dobrém slova smyslu co největší pozor, koordinujeme, radíme,“ doplňuje ředitelka jihočeské Krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Obě jaderné elektrárny se podle managementu nachází ve druhém ze šesti stupňů krizového plánu pro tento případ. Zpřísnit opatření dokáží v řádu několika hodin, mimo jiné jsou připravené úplně izolovat klíčové pracovníky. Ti by žili ve vybraných zařízeních v okolí, odděleni od rodin a vnějšího prostředí. Znovu by také přeorganizovaly práce na probíhajících odstávkách. K případným novým opatřením by přistoupily právě po vzájemné koordinaci s úřady a hygieniky.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 4,0 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…