ČEZ: Mezinárodní odborníci kontrolují fyzickou ochranu českých jaderných elektráren

09.11.2021 9:15 | Tisková zpráva

Devět mezinárodních expertů na fyzickou ochranu a kybernetickou bezpečnost prověří v tomto týdnu zabezpečení obou českých jaderných elektráren. Zaměří se na to, jak ČEZ naplňuje požadavky české i mezinárodní legislativy. Pro Dukovany půjde o třetí mezinárodní misi, zaměřenou na zabezpečení elektrárny.

ČEZ: Mezinárodní odborníci kontrolují fyzickou ochranu českých jaderných elektráren
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Jak mají Dukovany zabezpečena nejdůležitější místa, jak je chráněn proti dronům nebo kybernetickým útokům. Také na to se v rámci mezinárodní mise IPPAS (International Physical Protection Advisory Service) zaměří devět expertů z Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Vedle nastavení systému a jeho funkčnosti budou experti ověřovat také soulad české a mezinárodní legislativy i to, jak ji ČEZ v oblasti fyzické ochrany a kybernetické ochrany na jaderných elektrárnách naplňuje.

„Nedávno jsme prošli jako jedni z prvních na světě certifikačním auditem ISMS - Information Security Management Systém, podle normy ISO/IEC 27001. Úspěšná certifikace je pro nás potvrzením, že z hlediska „best pactice“ v oblasti kybernetické bezpečnosti, včetně platných ustanovení právního řádu ČR, máme vše správně. Na druhou stranu tady budeme mít zkušené odborníky z devíti zemí a jejich pohled a případná doporučení pro nás mohou být velmi cenná,“ uvedl Daniel Rous, ředitel Útvaru ochrana Skupiny ČEZ.

V posledních letech ČEZ zabezpečení svých jaderných elektráren významně posílil. Na obou jaderných elektrárnách byly v souladu s novými požadavky Atomového zákona vymezeny a zabezpečeny tak zvané životně důležité prostory. „Jde o nejdůležitější místa obou elektráren, která chrání nové bezpečnostní prvky i přísnější režimová opatření. Navíc oprávnění vstupu mají pouze pracovníci s prověrkou od Národního bezpečnostního úřadu,“ upřesnil Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Anketa

Bude Pekarová Adamová lepší předsedkyní Sněmovny, než byl Vondráček?

3%
95%
hlasovalo: 19114 lidí

ČEZ také posílil ochranu i proti vnějším hrozbám, především proti dronům a klíčové budovy elektrárny monitoruje speciální laserový detekční systém.

Už v základním režimu patří jaderné elektrárny mezi nejpřísněji střežené objekty v zemi. Součástí systému jejich zabezpečení je hned několik složek - policie, armáda, bezpečnostní agentura a celá řada technických systémů, fyzických bariér a organizačních opatření. Vedle odolnosti proti fyzickým útokům mají Dukovany i Temelín nastavenu ochranu proti vnitřnímu nepříteli nebo kybernetickému útoku. Celý systém zabezpečení umí energetici v případě potřeby velice rychle zpřísnit a uvést jej tak do vyšších stupňů pohotovosti.

Od začátku roku elektrárna Dukovany vyrobila 12 794 935 megawatt hodin elektřiny. Dukovany a Temelín jsou zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…