ČEZ: O návštěvu Hučáku je stále velký zájem

15.01.2020 17:05

Oblíbenou atrakci v centru města navštívilo v loňském roce 11 247 návštěvníků, což je o téměř 700 lidí více než v roce 2018, kdy to bylo 10 568.

ČEZ: O návštěvu Hučáku je stále velký zájem
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Využili tak možnost zdarma si prohlédnout zajímavou interaktivní expozici o výrobě energie z přírodních zdrojů nebo se zapojit do dětských tvořivých dílniček.

A skvělá zpráva! Od ledna 2020 jsme obnovili prohlídky strojovny! Máme dobrou zprávu pro všechny, kteří se již nemohli dočkat návštěvy provozu elektrárny. Po loňské modernizaci strojovny jsou od nynějška její prostory návštěvníkům přístupné a jsou tedy opět součástí populárně naučné prohlídky. Novinkou je navíc ukazatel aktuální hodnoty výroby elektřiny. Přijďte, těšíme se na vás!

Infocentrum umístěné v historické secesní budově v centru Hradce poutavou formou představuje principy a možnosti energetických zdrojů založených na využití síly vody, větru, slunce, biomasy, atd. Celkem od jeho otevření v roce 2008 navštívilo hradecký Hučák 148 687 návštěvníků. Letos se těšíme a rádi uvítáme a drobnými dárečky oceníme rekordního150 tisícího návštěvníka.

Na jaře by také měla být dokončena generální oprava malé vodní elektrárny, která je součástí prohlídek. Přivítá své první návštěvníky po téměř roční odstávce.

Informační centrum obnovitelných zdrojů a Malá vodní elektrárna Hučák v Hradci Králové

Infocentrum umístěné v historické secesní budově Malé vodní elektrárny Hučák v centru Hradce Králové poutavou formou představuje principy a možnosti energetických zdrojů založených na využití síly vody, větru, slunce, biomasy a geotermální energie, současně nabízí pohled a exkurzi v prostorách historické stoleté plně funkční malé vodní elektrárny.

Informační centrum Obnovitelné zdroje

Pro velké i malé návštěvníky jsou připraveny prohlídky interaktivní expozice o obnovitelných zdrojích energií, o vlastnostech a využití větrné, vodní, geotermální, sluneční energie a energie vzniklé spalováním biomasy. Součástí prohlídky jsou i projekce tematického filmu „Malé vodní elektrárny na Labi“ nebo filmů „Obnovitelné zdroje“ a „100 let Šumavské energie“. K dispozici je kinosál s projekcí na velkoplošné plátno 12 x 3 m, které je dominantním audiovizuálním prvkem centra.

Součástí prohlídek je neméně zajímavá návštěva plně funkční malé vodní elektrárny v Hradci Králové zvané „Hučák. Ta funguje již přes 100 let. Výročí 100 let od spuštění výroby elektrické energie elektrárna oslavila v roce 2012.

Malá vodní elektrárna „Hučák“ v Hradci Králové

V loňském roce skončila první generální oprava v historii více jak stoleté elektrárny.

Generální oprava se týkala zejména dvou turbín (TG2 a TG3), na kterých se zrealizovala kompletní oprava soustrojí, byly převinuty generátory a došlo k doplnění regulačních prvků regulátoru tak, aby byla umožněna plná automatizace systému řízení těchto dvou turbín. 

Proběhla zpětná montáž soustrojí, kolo Francisovy turbíny bylo natřeno keramickým ochranným nátěrem, který prodlouží jeho životnost o desítky let. Byla přesoustružena ložiska, opraveny hřídele, převinut generátor. Rekonstrukce vyšla na cca 20 milionů korun.

Nádherná secesní budova je chráněnou technickou památkou.

Vodní elektrárna je umístěna na řece Labi. Hydrocentrála elektrárny byla připravena v roce 1911 tak, aby se mohly uskutečnit zkoušky tří Francisových turbín s výkonem každé 300 koňských sil. První elektřinu tyto vodní turbíny dodaly ke konci ledna 1912.

Tři soustrojí elektrárny využívají maximální spád 4,2 m, který zajišťuje přilehlý jez.

Návštěvní hodiny aneb kdy nás můžete navštívit?

Informační centrum je otevřeno pro veřejnost denně od 9.00 – 16.00 hodin.
Kontakt: Informační centrum Obnovitelné zdroje, Křižíkova 788, 500 03  Hradec Králové
E-mail: infocentrum.oze@cez.cz, ZDE, Tel.: 492 122 660
Infocentrum a malá vodní elektrárna jsou z technických důvodů uzavřeny: každé první pondělí v měsíci (technický den) a tyto státní svátky - Velikonoční pondělí, vánoční svátky 24.-26.12., Silvestr a Nový rok.

Více informací o uvedených vodních elektrárnách ZDE:
 
Více o Infocentrech Skupiny ČEZ v ČR ZDE
Kontakt: Informační centrum Obnovitelné zdroje, Křižíkova 788, 500 03  Hradec Králové
E-mail: infocentrum.oze@cez.cz, www: ZDE
Tel.: 492 122 660

Více informací o uvedených vodních elektrárnách ZDE:

Více o Infocentrech Skupiny ČEZ v ČR ZDE.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…