ČOI: Hračky by měly děti bavit, ne ohrožovat!

13.05.2015 15:56

Hračky lze dnes zakoupit nejen ve specializovaných obchodech, ale i v obchodech se smíšeným sortimentem, včetně obchodů s potravinami, u čerpacích stanic nebo ve stáncích v ZOO, na pouti či sportovní akci, ale také v automatu a stále častěji v e-shopu.

ČOI: Hračky by měly děti bavit, ne ohrožovat!
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Ať je místo či způsob prodeje jakýkoliv, hračky musí splňovat stanovené standardy bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti, včetně povinného značení, údajů a upozornění na rizika nesprávného používání. Porušení zejména informačních povinností zjišťovali inspektoři u všech článků distribučního řetězce, od výrobce po prodávající, u nichž v průběhu 1325 kontrol zjistili četné nedostatky. Zákaz prodeje výrobků, které nesplnily podmínky pro uvedení na trh, byly uloženy ve 196 případech a vztahovaly se na 9512 kusů hraček za téměř půl milionu korun. Zákaz prodeje se týkal např. různých druhů plyšových, textilních, plastových i dřevěných hraček, panenek, autíček, zaplétacích gumiček i RC modelů.  V roce 2014 bylo v souvislosti s kontrolou prodeje hraček uloženo celkem 652 pokut ve výši 6,7 milionu Kč, další řízení nebyla v hodnoceném období ukončena. „Přestože se v řadě případů kontrol hraček jedná o formální nedostatky a nedostatky týkající se porušení právních předpisů upravujících prodej tohoto sortimentu výrobků, je jich příliš mnoho.  Znepokojivá  je však skutečnost, že se na trhu stále objevují rizikové hračky, určené nejvíce zranitelné skupině  uživatelů - dětem, které nedokážou rozpoznat hrozící nebezpečí, ani se před ním neumí chránit. Bude třeba hledat způsoby, jak zvýšit právní vědomí a odpovědnost podnikatelů na trhu s hračkami, a při opakovaných správních deliktech závažnějšího charakteru uplatnit vůči kontrolovaným osobám přísnější postihy,“ řekl ústřední ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.  

Celoroční kontrolní akce byla zaměřena na dodržování požadavků zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, které jsou konkretizovány v nařízení vlády o technických požadavcích na hračky (NV č. 86/2011 Sb.), a nařízením specifikujícím technické požadavky na rádiová a koncová telekomunikační zařízení (NV č. 426/2000 Sb.). Specifické bezpečnostní požadavky na hračky jsou uvedeny v harmonizované řadě norem ČSN EN 71 a ČSN EN 62115.
Inspektoři v rámci dozorové akce ověřovali, zda jsou hračky nabízené k prodeji vybaveny náležitostmi dle požadavků, zda nejsou v nabídce na trhu hračky, které by mohly z důvodu nevhodných mechanických a fyzikálních vlastností, konstrukčních vad, nedostatečných nebo nesprávných varování a informací, nezbytných pro splnění základních požadavků na bezpečnost, ohrozit ve zvýšené míře zdraví nebo bezpečnost dětských uživatelů.

V období od 1. ledna do 31. prosince 2014 byly v průběhu 1325 kontrol zjištěny nedostatky v 770 případech, tj. 58,1 %. Kontroly byly cíleně zaměřeny jak na specializované prodejny nebo oddělení hraček, tak i na provozovny, kde byly hračky jedním z několika různých druhů výrobků kontrolovaných
u jednoho prodejce.

Z celkového počtu kontrol bylo 1303 provedeno u distributorů hraček, 15 u dovozců a 7 u výrobců tohoto sortimentu. V dozorové akci je zahrnuto také 43 společných kontrol s Českým telekomunikačním úřadem, které byly zaměřeny na hračky řízené rádiem.

Inspektorát

počet kontrol

kontroly se zjištěním

zjištěná porušení v %

Středočeský a Hl. m. Praha          

166

80

48,2 %

Jihočeský a Vysočina     

97

43

44,3 %

Královéhradecký a Pardubický    

320

229

71,6 %

Ústecký a Liberecký       

290

188

64,8 %

Karlovarský a Plzeňský  

142

77

54,2 %

Jihomoravský a Zlínský 

95

28

29,5 %

Moravskoslezský a Olomoucký   

215

125

58,1 %

Celkem

1 325

770

58,1 %

V rámci kontroly průvodní dokumentace k výrobku sledovali inspektoři značení a bezpečnostní informace pro spotřebitele, vztahující se ke kontrolovaným  typům hraček. Dále zjišťovali, zda jsou dostupné informace o výrobci či dovozci, tj. vysledovatelný původ hraček, a také vybavení výrobků dalšími povinnými informacemi. Nedílnou součástí kontrol byly návody k používání a „Prohlášení o shodě“

u výrobků, kde to charakter hračky vyžaduje (RC modely). U dovozců a výrobců byly kromě ES prohlášení o shodě kontrolovány také podklady pro jeho vydání.

Zjištěné nedostatky

Při kontrolách hraček, prováděných podle zákona o technických požadavcích na výrobky (zák. č. 22/1992 Sb.), a souvisejících nařízení vlády, byla zjištěna následující porušení:

  • distribuce výrobků, u kterých distributor nebyl schopen doložit údaje, potřebné k identifikaci subjektů, které mu dodaly stanovený výrobek
     
  • distribuce výrobků, které zjevně nesplňovaly stanovené požadavky: nebyly uvedeny informace o výrobci či dovozci hračky, chyběly informace pro spotřebitele či důvody pro případná omezení, proč hračky nejsou vhodné pro určitou skupinu dětí, informace nebyly uvedeny v českém jazyce
     
  • některé RC modely pracovaly na nepovolené frekvenci, nebylo předloženo Prohlášení o shodě k radiovému zařízení ani ve zkrácené verzi,
     
  • kontrolované subjekty nepředložily návod k použití v českém jazyce, neoznačily výrobek označením shody, nevydaly ES prohlášení o shodě
     
  • distribuce hraček, u kterých byl odborným posouzením prokázán nesoulad s mechanickými a fyzikálními požadavky technické normy (ČSN EN 71-1). 

Technické výrobkové normy využívané při dozoru nad hračkami:

Řada ČSN EN 71 -  Bezpečnost hraček
ČSN EN 62 115 - Elektrické hračky. Významnou pomůckou při rozhodování pracovníků, které, je
ČSN 94 3090 - Klasifikace hraček (pro posuzování hraček, zda jsou určeny pro děti do 36 měsíců věku či nikoliv)

Výsledky kontrol odebraných vzorků hraček

V průběhu roku bylo v tržní síti odebráno 48 různých druhů hraček k posouzení jejich bezpečnosti. Vybrány byly hračky, u nichž při vizuální kontrole inspektoři vyhodnotili, že by nemusely vyhovět požadavkům na bezpečnost, a také hračky, na jejichž nedostatky upozornili spotřebitelé. Bez zjištění bylo 14 druhů hraček a dalších 20 odebraných vzorků požadavkům příslušného nařízení vlády a technických norem nevyhovělo. Tyto hračky nevyhověly z různých důvodů: obsahovaly příliš malé oddělitelné části, obsahovaly nadlimitní obsah ftalátů nebo nebyly řádně označeny. Na všechny tyto výrobky byl vydán zákaz prodeje a nařízeno jejich stažení z trhu. Sedm odebraných vzorků výrobků nebylo testováno, neboť byly totožné s již zkoušenými vzorky nebo byly vyrobeny z materiálu, který rizikové chemikálie neobsahovaly.

V závěru roku 2014 bylo v rámci mezinárodní kontrolní akce PROSAFE odebráno sedm typů hraček určených pro děti do 3 let věku. Hračky budou posuzovány z hlediska bezpečnosti (malých částí), obsahu těžkých kovů a ftalátů (esterů kyseliny ftalové). Pro jednotné testování vzorků hraček odebraných v tržní síti zemí, jejichž dozorové orgány jsou účastníky projektu, byla vybrána zkušebna ve Španělsku. Dozorová akce bude ukončena k 31. prosinci 2015.

Analýza rizik byla provedena u 8 druhů odebraných hraček (dřevěné stavebnice, různá zvířátka, např. s magnetem, s vrtulkou apod.) , které obsahovaly malé části. U těchto výrobků lze vzhledem k jejich charakteru důvodně předvídat, že budou používány dětmi do tří let věku, neboť nejsou označeny žádnou věkovou kategorií. Tyto hračky představují pro tyto malé děti bezpečnostní riziko vdechnutí nebo spolknutí malých částí, čímž může dojít k zablokování dýchacích cest.

Další dva vzorky hraček (zaplétací špagety a přívěšek ke gumičkám na pletení)* obsahovaly nadlimitní množství esteru kyseliny ftalové (DEHP). Ani tyto výrobky nevyhověly základním požadavkům nařízení vlády. Riziko pro děti spočívá při hraní v nebezpečí kontaktu s kůží nebo sliznicí dítěte (při vkládání použitého materiálu k výrobě hračky nebo finální hračky do úst), a tedy k negativnímu působení na dětský organismus.

Uložená opatření a sankce

K odstranění zjištěných nedostatků uložila Česká obchodní inspekce kontrolovaným subjektům v průběhu roku 2014 celkem 93 opatření k odstranění zjištěných nedostatků. Zákaz prodeje výrobků uložili inspektoři ve 196 případech na 586 modelů hraček, jako např. plyšové, textilní, dřevěné a plastové hračky, hračky do vody, nafukovací hračky, modely RC, zaplétací gumičky, panenky, autíčka atd.). Celkem se zákaz prodeje týkal 9512 kusů hraček v souhrnné hodnotě 464 646,70 Kč.

Důvody uložení zákazu prodeje hraček např.:

- výrobky nebyly označeny značkou shody

- na hračkách nebyla uvedena identifikace výrobce, dovozce

- chyběla varovná upozornění a bezpečnostní informace v českém jazyce

- neuvedení věkové kategorie, pro kterou je výrobek určen

- nadlimitní obsah esteru kyseliny ftalové

- konstrukční vady (malé části)

- u RC modelů zjištěno vysílání na nepovolené frekvenci, k radiovému zařízení nebylo předloženo „Prohlášení o shodě“ ani ve zkrácené verzi, ani nepředložení návodu k použití v českém jazyce.

Za porušení právních a prováděcích předpisů v dozorové pravomoci ČOI bylo v průběhu roku 2014 uloženo celkem 652 pokut v souhrnné výši 6 736 500 Kč.

Závěr

Prvořadým úkolem dozoru nad trhem s hračkami je minimalizace rizik nehod, které by mohly způsobit okamžitou zdravotní újmu dětí při hře s nimi, případně by mohly mít i vážné zdravotní následky.  Důvodem širokého monitorování trhu je skutečnost, že děti nedokážou předvídat ani odhadnout nebezpečí, které jim při hře se závadnými nebo nebezpečnými hračkami hrozí, ani se před ním samy chránit. Vzhledem k dosavadním zjištěním nepovažuje Česká obchodní inspekce situaci na trhu s hračkami ani míru odpovědnosti jednotlivých článků obchodního řetězce při dodržování povinností za zcela uspokojivou. Z tohoto důvodu bude i nadále tomuto sortimentu výrobků věnovaná náležitá pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

Navrácení Ukrajinců

Proč by měli Ukrajinci, kteří už na Ukrajině nežijí třeba 20 let jít nyní za Ukrajinu bojovat? Nebo i ti, co jít bojovat nechtějí z jakýchkoliv důvodů, proč je nutit? Navíc nechápu to, že nejdřív jste vehementně podporovali přijetí uprchlíků z Ukrajiny a teď je zas tlačíte k návratu. Zamýšlel jste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo kultury přijímá nominace na Státní ceny za rok 2024

16:08 Ministerstvo kultury přijímá nominace na Státní ceny za rok 2024

Ministerstvo kultury přijímá návrhy na udělení ceny v oblasti literatury, překladu, divadla, hudby, …