ČOI: Hračka na baterie „Svítící tank SPECIAL MISSION“ představuje vážné riziko

22.03.2024 22:02 | Tisková zpráva

Pracovníci České obchodní inspekce zjistili, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko kvůli možnému znečištění životního prostředí. Jde o výrobek Hračka na baterie „Svítící tank SPECIAL MISSION“. Výrobek byl nahlášen kontaktnímu bodu na MPO a informace o něm byly zveřejněny v systému Safety Gate.

ČOI: Hračka na baterie „Svítící tank SPECIAL MISSION“ představuje vážné riziko
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Hračka na baterie „Svítící tank SPECIAL MISSION“

Značka: SPECIAL MISSION
Číslo modelu:   NO.038DR-6
EAN:  8591930010570
Výrobce:  neuveden
Dovozce:   neuveden
Distributor: Moonlight H-B s.r.o., Československé armády 1506, 736 01 Frýdek-Místek
Původ výrobku: Čína



Stručný popis výrobku:

Jedná se o plastovou hračku na tužkové baterie AA  3 x 1,5 V ve tvaru vojenského tanku se zvukem a světlem. Hračka je určena pro děti starší 3 let. Hračka byla prodávána v kartonové krabičce, na níž byly uvedeny identifikační údaje výrobku a informace k používání v cizím jazyce a přelepka s informacemi a instrukcemi v českém jazyce, které nebyly kompletní.

Příčiny nebezpečnosti:

Zkoušky provedené Zkušební laboratoří č. 1004, ITC, a.s. potvrdily významnou neshodu s požadavky nařízení vlády č. 481/2012 Sb., o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních (směrnice 2011/65/EU – RoHS). Na pájeném spoji uvnitř hračky bylo zjištěno mnohonásobné překročení obsahu olova až na hodnotu 72,0 % oproti povolené limitní hodnotě 0,1 %. Nedodržení požadavků platné legislativy představuje vážné environmentální riziko kvůli možnému znečištění životního prostředí.

Další závady:

Na výrobku nebyly uvedeny identifikační údaje výrobce a dovozce a nebyly k němu přiloženy kompletní instrukce a bezpečnostní informace v českém jazyce. Kontrolovaný výrobek tak neodpovídá požadavkům nařízení vlády č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky a zároveň nařízení vlády č. 481/2012 Sb., o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních.

Ochranné opatření:

Z důvodu zamezení dalšího výskytu totožných výrobků na trhu, které nesplňují požadavky směrnice 2011/65/EU – RoHS, pokud se týká povoleného limitu obsahu olova v komponentech elektrických hraček, ČOI u distributora uložila ochranné opatření dle ust. § 18a odst. 4 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, v platném znění, kterým je stažení výrobku z trhu. Výrobek byl nahlášen kontaktnímu bodu na MPO a informace o něm byly zveřejněny v systému Safety Gate.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …