ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

18.04.2024 7:02 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko pro životní prostředí. Jde o výrobek Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“.

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Jedná se o plastovou hračku ve tvaru pistole na baterie 2 x AA, určenou pro děti od 3 let. Hračka byla prodávána v průhledném plastovém obalu, na kterém byl přilepen štítek s identifikačními údaji hračky a informací o údržbě. Zkoušky, provedené Zkušební laboratoří č. 1004, ITC, a. s., potvrdily významnou neshodu s požadavky nařízení vlády č. 481/2012 Sb., o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních, vycházející ze směrnice 2011/65/EU-RoHS. Na pájeném spoji uvnitř hračky bylo zjištěno mnohonásobné překročení obsahu olova až na hodnotu 73,7 % oproti povolené limitní hodnotě 0,1 %. Nedodržení požadavků platné legislativy představuje vážné environmentální riziko kvůli možnému znečištění životního prostředí.

Přímo na výrobku nebylo uvedeno stanovené označení CE. Na výrobku ani na obalu nebyly připojeny kompletní identifikační údaje výrobce a dovozce. Kontrolovaný výrobek tak neodpovídá požadavkům nařízení vlády č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky, a zároveň nařízení vlády č. 481/2012 Sb., o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních.  Z důvodu zamezení dalšího výskytu totožných výrobků na trhu, které nesplňují požadavky směrnice 2011/65/EU – RoHS, pokud se týká povoleného limitu obsahu olova v komponentech elektrických hraček, Česká obchodní inspekce u distributora uložila ochranné opatření dle ust. § 18a odst. 3 a 4 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, v platném znění, kterým je zákaz distribuce a stažení výše jmenovaného výrobku z trhu.

Výrobek byl nahlášen kontaktnímu bodu na MPO a informace o něm byly zveřejněny v systému Safety Gate.  

Informace o výrobku:
Značka:   neuvedena
Číslo modelu:  LN 320/305
EAN:   6008154142397
Výrobce:  neuveden
Dovozce:  „L&N“
Distributor:  Thi Thanh Binh Nguyen, Kadaňská 2349/4, 430 03 Chomutov
Původ výrobku:  Čína 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Pražští celníci odhalili další nelegální hernu

22:04 Celní správa: Pražští celníci odhalili další nelegální hernu

Pražští celníci v dozoru nad provozováním hazardních her nepolevují. V pražských Nuslích odhalili ne…