ČSÚ: Daňová podpora výzkumu a vývoje klesla o 0,6 miliard korun

17.03.2022 12:47 | Tisková zpráva

V roce 2020 získaly soukromé podniky z veřejných zdrojů na výzkum a vývoj 7,6 mld. Kč. Zatímco dotace na podnikový výzkum a vývoj ze státního rozpočtu a ze zdrojů EU zůstaly v obdobné výši jako v roce 2019, daňová podpora této činnosti poklesla o 23 % na 2,1 mld. Kč. Jde o nejnižší hodnotu od roku 2012.

ČSÚ: Daňová podpora výzkumu a vývoje klesla o 0,6 miliard korun
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Na výzkum a vývoj v soukromých firmách bylo v roce 2020 vynaloženo 66,8 mld. Kč. Prostřednictvím přímé veřejné podpory získaly soukromé subjekty na tuto činnost celkem 5,5 mld. Kč. Největší část tvořily přímé dotace ze státního rozpočtu. V roce 2020 si takto firmy přišly na 3,8 mld. Kč. Ze zdrojů EU do rozpočtu firem na výzkum a vývoj směřovalo dalších 1,7 mld. Kč. V letech 2018 až 2020 činila přímá domácí a zahraniční veřejná podpora 8,2 % celkových výdajů na výzkum a vývoj v soukromých podnicích.

Díky daňové podpoře výzkumu a vývoje ušetřily firmy v roce 2020 dalších 2,1 mld. Kč. To je o 623 mil. Kč méně než v roce předchozím. V roce 2020 se nepřímá veřejná (daňová) podpora podílela na celkových výdajích za výzkum a vývoj v soukromých podnicích 3,2 % a na státním rozpočtu ČR 0,11%. „Díky možnosti snížit si základ daně o výdaje na výzkum a vývoj odvedly mezi roky 2010 až 2020 podniky v Česku na dani z příjmu o 24,5 miliardy korun méně,“ říká Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.   

Počet soukromých podniků využívajících daňovou podporu pro svoji výzkumnou a vývojovou činnost rostl až do roku 2015. Tehdy podpory využilo 1 306 firem. Od té doby jejich počet klesl až na 829 v roce 2020. „V posledních letech roste počet firem, které převedly část výdajů na výzkum a vývoj k pozdějšímu daňovému uplatnění. V roce 2020 tak učinilo 474 soukromých podniků, což je o 87 více než v roce předchozím,“ dodává Václav Sojka z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Nejvyšší podíl daňové podpory na financování výzkumu a vývoje ze zemí EU najdeme v Portugalsku, kde v roce 2019 dosáhl 27 % (obdobně jako ve Velké Británii). Následovala Francie a Irsko s cca pětinovým podílem. V případě České republiky se tato daňová podpora podílela 4 % na celkových výdajích na výzkum a vývoj provedený v podnikatelském sektoru.

Ve vztahu k HDP byl nejvyšší podíl daňové podpory výzkumu a vývoje zaznamenán ve Francii (0,28 %), ze zemí mimo EU ve Velké Británii (0,34 %). V sousedním Rakousku to bylo 0,20 %, tj. čtyřikrát více než v Maďarsku nebo v Česku. Na rozdíl od Česka v průměru za země EU27 objem této nepřímé podpory výzkumu a vývoje již převyšuje finanční prostředky, které firmy získávají přes přímé dotace z veřejných zdrojů.

Další informace přináší aktuální publikace: Nepřímá veřejná podpora výzkumu a vývoje 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MŠMT: Většina uchazečů o maturitní obory může uspět v 2. kole i v Praze

10:17 MŠMT: Většina uchazečů o maturitní obory může uspět v 2. kole i v Praze

Většina z více než 5000 uchazečů o maturitní obory, hlásících se na střední školy z 9. ročníků, kteř…