Český statistický úřad: Značný meziroční růst cen v zahraničním obchodu pokračoval

15.03.2022 14:21 | Tisková zpráva

V lednu 2022 vývozní a dovozní ceny meziměsíčně poklesly shodně o 0,6 %. Směnné relace dosáhly hodnoty 100,0 %. Meziročně vývozní ceny rostly o 10,0 %, dovozní ceny o 12,8 %. Směnné relace dosáhly hodnoty 97,5 %.

Český statistický úřad: Značný meziroční růst cen v zahraničním obchodu pokračoval
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Vývozní ceny

Meziměsíčně se v lednu snížily o 0,6 % (po kurzovém očištění rostly o 1,7 %), největší vliv měl pokles cen strojů a dopravních prostředků o 1,8 % (zejména silničních vozidel). Rostly ceny chemikálií o 1,7 % a ceny minerálních paliv o 1,6 % (hlavně plynu).

Meziročně se zvýšily o 10,0 % (po očištění o 15,1 %), největší vliv měl růst cen minerálních paliv o 120,7 % (elektřiny, plynu, ropných výrobků a uhlí). Významně rostly také ceny ostatních surovin1 o 41,9 % (zejména dřeva a kovového odpadu), polotovarů2 o 17,6 % (především železa, oceli, kovových a dřevěných výrobků) a ceny chemikálií o 17,4 % (hlavně organických chemikálií a plastů).

tab

Dovozní ceny

Meziměsíčně v lednu poklesly o 0,6 % (po kurzovém očištění rostly o 1,7 %), největší vliv mělo snížení cen strojů a dopravních prostředků o 2,2 % (především silničních vozidel). Shodně o 1,0 % klesly ceny ostatních surovin (zejména rud kovů) a ceny minerálních paliv (elektřiny a plynu). Ceny polotovarů vzrostly o 1,1 % (především železa a oceli).

Meziročně se zvýšily o 12,8 % (po očištění o 17,3 %), největší vliv mělo zvýšení cen minerálních paliv o 104,8 % (plynu, ropy, ropných výrobků, elektřiny a uhlí). Významně rostly ceny polotovarů o 16,6 % (hlavně železa, oceli a neželezných kovů), chemikálií o 14,7 % (zejména plastů a hnojiv) a ceny ostatních surovin o 12,9 % (především kaučuku a dřeva).

„V lednu 2022 byly ceny vývozu a dovozu významně ovlivněny pohybem kurzu koruny vůči euru a dolaru. V meziročním srovnání pokračoval výrazný růst cen minerálních paliv, kdy zejména vývozní ceny plynu rostly o více než 185 % a dovozní ceny o téměř 230 %,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

tab

Směnné relace

Meziměsíčně poklesly na hodnotu 100,0 % (v prosinci 100,1 %). Nejnižší hodnoty dosáhly nápoje a tabák (94,5 %), nejvyšší hodnoty minerální paliva (102,6 %).

Meziročně klesly na hodnotu 97,5 % (v prosinci 97,8 %). Nejnižší hodnoty dosáhly nápoje a tabák (91,8 %), nejvyšší hodnoty ostatní suroviny (125,7 %).

graf

Poznámky:
1) Názvem ostatní suroviny jsou v textu označovány suroviny nepoživatelné, s výjimkou paliv (SITC 2).
2) Názvem polotovary jsou v textu označovány tržní výrobky tříděné hlavně podle materiálu (SITC 6)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…