ČVUT: Tým výzkumníků a studentů se účastnil cvičení Univerzity obrany ve vojenském výcvikovém prostoru Tisá

09.10.2021 15:06 | Tisková zpráva

Tým výzkumníků a studentů z Fakulty elektrotechnické ČVUT se účastnil na začátku září cvičení Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany ve vojenském výcvikovém prostoru Tisá.

ČVUT: Tým výzkumníků a studentů se účastnil cvičení Univerzity obrany ve vojenském výcvikovém prostoru Tisá
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Součástí cvičení byly terénní testy prototypu systému Digital Triage Assistant, diskuze s experty v oblasti vojenského zdravotnického záchranářství a testy vojenské výstroje související s projektem Digital Triage Assistant. 

Anketa

Je Světlana Witowská dobrá moderátorka?

7%
93%
hlasovalo: 16348 lidí

V případě projektů v oblasti obrany je nezbytná intenzivní spolupráce tvůrců systému a jeho uživatelů. Právě to se daří realizovat v projektu Digital Triage Assistant (DTA), na kterém spolupracují ČVUT, Univerzita Johnse Hopkinse, Univerzita obrany, Armáda ČR, NATO Allied Command Transformation Innovation Hub a Def Sec Innovation Hub. Cílem projektu je vytvoření technologie pro monitorování životních funkcí vojáků, která má pomoci při jejich ošetření v případě zranění a zvýšit tak pravděpodobnost jejich přežití. Více informací najdete zde.

„Jedná se o skvělý příklad systematické spolupráce na ČVUT v oblasti obrany a bezpečnosti, která je velice důležitá. Naši odborníci zajišťují technickou část projektu s využitím průběžných konzultací s bezpečnostními experty. Věřím, že získané poznatky z terénního testování dopomohou další fázi tohoto inovativního systému,“ říká rektor ČVUT doc. Vojtěch Petráček.   

„Okamžitá zpětná vazba jak samotných vojáků, vojenských záchranářů, lékařů i specialistů na organizaci zdravotnického odsunového systému k navrhovaným funkcím systému umožní rychlý vývoj prototypu, který je při praktickém použití co nejužitečnější. Navíc je pro členy týmu velmi důležitá kontextová znalost toho, jak jednotlivé činnosti a procesy ve vojenské praxi fungují,“ říká doc. Miroslav Bureš z laboratoře inteligentního testování systémů na katedře počítačů Fakulty elektrotechnické ČVUT.

V průběhu cvičení se členové týmu zkombinovaného z výzkumníků a studentů z Fakulty elektrotechnické ČVUT seznámili například s postupem výcviku zdravotnických záchranářů a mediků od zranění vojáka až po jeho ošetření na polním obvazišti role 1, nebo diskutovali celý prototyp s expertní skupinou instruktorů CLS (combat lifesaver).

„Další důležitou součástí byly praktické zkoušky první verze senzorů použitých v projektu v kombinaci se standardní vojenskou výstrojí. V terénním testu například tým zkoušel kompatibilitu senzorů s neprůstřelnou vestou při různých situacích, jako průchod terénem nebo běh,“ popisuje další průběh akce plk. Hynek Schvach z katedry organizace vojenského zdravotnictví a managementu Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany.

V aktuálním prototypu systému DTA jsou jako senzory použity systém FlexiGuard. „Tento systém umožňuje měření širokého spektra životních funkcí s velkou přesností a ve velmi ztížených podmínkách. Systém byl například testován při zásazích hasičského sboru, nebo s protichemickou jednotkou. V další fázi projektu tým plánuje vývoj kompaktnějších senzorů, které bude možné umístit například pod neprůstřelnou vestu,“ říká dr. Pavel Smrčka z katedry informačních a komunikačních technologií v lékařství Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT.

„Tento projekt původně začal jako teoretická transatlantická spolupráce, která se ale díky podpoře NATO, AČR a UNOB stala zářným příkladem úspěšné civilně-vojenské spolupráce. Myslím, že jsme tímto nastavili nový precedent pro všechny další výzkumné I jiné projekty,” dodává prezidentka DefSec Innovation Hub Dr. Kristina Soukupová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …