ČZU se připojila ke konsorciu zkoumající evropské lesy

12.02.2015 8:49

Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU) vstoupila na počátku roku 2015 do mezinárodního konsorcia EVOLTREE. Jeho hlavním cílem je vzájemně provázat klíčové vědní disciplíny, a to genetiku, genomiku, ekologii a studium evolučních procesů a tím významně zefektivnit a urychlit pojmenovávání a řešení problémů evropských lesů, které čelí razantním změnám životního prostředí a narušování biodiversity.

ČZU se připojila ke konsorciu zkoumající evropské lesy
Foto: ČZU
Popisek: ČZU

Mezinárodní síť EVOLTREE (EVOLution of TREEs) vznikla za finanční podpory Evropské unie v roce 2006. EVOLTREE pomáhá vytvářet a udržovat výzkumné a monitorovací plochy a také koordinovat a spravovat širokou databázi různých typů dat. Data jsou dostupná členům konsorcia a jedná se o soubory molekulárních dat (SSRs, SNPs) databáze genomových knihoven, kandidátských genů, fenotypových měření apod.

„Zvláštní důraz je kladen na studium rozsáhlých, velmi dobře popsaných ekosystémů o velikosti několika tisíc hektarů zahrnujících různé biotopy a typy krajiny,“ upřesňuje prof. Ing. Milan Lstibůrek, Ph.D., z Fakulty lesnické a dřevařské ČZU, který zastupuje ČZU ve vedení EVOLTREE. Na těchto plochách byla v minulosti provedena rozsáhlá fenotypová měření a generována molekulární data z jednotlivých stromů či celých porostů včetně studia jejich interakce s dalšími rostlinnými a živočišnými druhy. Výzkum s využitím těchto intenzivních studijních ploch je v současnosti konsorciem EVOLTREE finančně podporován. 

Konsorcium EVOLTREE sdružuje 31 výzkumných skupin z více než dvaceti evropských a asijských států. Členové pod patronací EVOLTREE pořádají společná setkání (naposledy během IUFRO Forest Tree Breeding Conference v Praze) a především pro studenty a mladé vědce též workshopy a letní školy (v loňském roce ve Francii, Itálii, na Slovensku a ve Švédsku), přičemž účast členů na těchto akcích je ze strany konsorcia finančně podporována.

Více informací je k dispozici na webových stránkách www.evoltree.eu.

ČZU je třetí největší univerzitou v Praze. Spojuje v sobě stoletou tradici s nejmodernějšími technologiemi, progresivní vědou a výzkumem v oblasti zemědělství, lesnictví, ekologie, technologií a techniky, ale i s ekonomikou a řízením. Moderně vybavené laboratoře se špičkovým zázemím včetně školních podniků umožňují vynikající vzdělávání s možností osobního růstu a zapojení do vědeckých projektů doma i v zahraničí. ČZU zajišťuje kompletní vysokoškolské studium, letní školy, speciální kurzy, univerzitu třetího věku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …