Česká centra: Vzdušnou čarou 70 let - sedmdesáté výročí prvního letu polských aerolinií na lince Praha-Varšava

04.08.2016 20:05

Dne 7. 8. 1946 se uskutečnil první let Polských aerolinií na lince Praha – Varšava. Sedmdesáté výročí slaví zástupci letecké společnosti LOT Polish Airlines v Českém centru Praha ojedinělou výstavou nazvanou Varsava z LOTu ptaka Velkoformátové fotografie polského fotografa a kameramana Macieje Margase budou k vidění v galerii Českých center v Rytířské ulici od 5. do 26. srpna 2016. Organizátorem výstavy jsou Česká centra a Polské aerolinie (LOT).

Česká centra: Vzdušnou čarou 70 let - sedmdesáté výročí prvního letu polských aerolinií na lince Praha-Varšava
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dopravní letadlo, ilustrační foto

LOT je nejstarší leteckou společností v Evropě a šestou na světě, která po celou dobu své existence vystupuje pod stejným jménem a logem. Vznikla 1. 1. 1929 na základě fúze soukromých leteckých společností etablovaných před druhou světovou válkou. Ve stejném roce zahájil letecké spojení mezi Polskem a moravskou metropolí. Právě Brno bylo přestupním bodem na trati Varšava-Katovice-Brno-Vídeň. LOT provozoval tuto trasu do dubna 1933. Zavedení pravidelného spojení mezi Varšavou a Prahou plánoval LOT už na přelomu 30. a 40. let, jako součást celkové modifikace jeho sítě spojení. Činnost byla ve válečném období zmrazena a provoz se znovu obnovil až v roce 1945. V lednu 1946  došlo k podpisu mezinárodní letecké smlouvy mezi Československem a Polskem. Podle ní měly lety mezi Prahou a Varšavou provozovat společně LOT Polish Airlines a ČSA. Už za půl roku  - 7. srpna 1946 – odstartovala první letadla polských aerolinek ve směru  Varšava – Praha – Varšava. Češi je následovali 13. srpna.  Během sedemdesáti let se měnily jak typy letadel, tak i nároky  cestujících.  

OČIMA PILOTŮ / OCZAMI PILOTÓW
Výstava Varšava z  LOTu ptaka představuje ojedinělý fotografický projekt, na kterém autor pracoval bezmála rok. Aby bylo možné provést přelety nad přísně kontrolovaným vzdušným prostorem, musel Maciej Margas získat řadu povolení od Úřadu civilního letectví, Kanceláře ochrany vlády nebo varšavského krizového štábu a řady dalších vládních institucí. Podle autora bylo nejsložitější zajistit fotografické vybavení, které by umožnilo pořídit kvalitní noční snímky z leteckého pohledu. Především však musel získat prostředky na pronájem dvoumotorového vrtulníku. Pomohli mu sponzoři i crowdfundingová kampaň.

Maciej Margas jako první fotograf v Polsku pořídil noční snímky Varšavy ve vysokém rozlišení z výšky tři tisíce stop (914 m). Let Macieje Margase, při němž vznikl také film 360, byl živě vysílán. Fotografie současné Varšavy od Macieje Margase a bloggerky Blogusz.pl prezentovaly Polsko na výstavě v rámci Polských dní v australské Canbeře.

MACIEJ MARGAS

Polský fotograf a kameraman na sebe upozornil na začátku roku 2014, kdy jako dvacetiletý debutoval filmem WARSAW 24H timelapse. Časosběrný film natáčený v průběhu dvou let ze střech mrakodrapů vznikal jako nezávislá produkce: Maciej Margas organizoval natáčení, je autorem scénáře, film sám nasnímal a sestříhal. Během necelého týdne po zveřejnění na internetu zhlédlo snímek více než 100 000 diváků. V současné době je snímek považován za nejpopulárnější časosběrné video vyhodnocené jako jeden z osmi nejlepších časosběrných snímků na světě, který zhlédl americký prezident Barrack Obama nebo královna Alžběta II. Maciej Margas patří k vyhledávaným polským autorům, který svou tvorbu české veřejnosti představuje vůbec poprvé.

Informace o výstavě:

5. 8. 2016 –  26. 8. 2016,  České centrum Praha, Rytířská 31, Praha 1

Letní otevírací doba:
ÚT–PÁ 11–18
VSTUP VOLNÝ

www.czechcentres.cz

ČESKÁ CENTRA

Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí ČR pro propagaci České republiky v zahraničí. Na mezinárodním poli prosazují zejména české kulturní a kreativní průmysly a zaměřují se také na oblast vědy, výzkumu a inovací. Síť českých center působí ve 22 velkoměstech na třech kontinentech. V loňském roce uspořádala Česká centra více než 2 300 akcí (výstav, veletrhů, přednášek a prezentací) a oslovila téměř 2,5 mil. návštěvníků. Z toho více než 300 uskutečněných akcí patří do kategorie „výtvarné umění“.  

Od července 2016 je generálním ředitelem Jan Závěšický.

Podle analýzy Economic ImpacT v roce 2015 přinesla 1 Kč vložená do činnosti ČC v zahraničí dalších 2,84 Kč externích zdrojů a partnerství. Každou korunou vloženou do propagace ČC získala ČR celkově 3,84 Kč pro propagaci země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…