Česká obchodní inspekce: Hračka „Robotická myš“ představuje riziko

03.07.2019 17:56

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu byla v nabídce hračka „Robotická myš“, která obsahuje mnohonásobně větší množství olova a kadmia než jsou povolené limity. ČOI nařídila její okamžité stažení z trhu.

Česká obchodní inspekce: Hračka „Robotická myš“ představuje riziko
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Česká obchodní inspekce nalezla na tuzemském trhu elektrickou hračku – myšku, která je vyrobená z průhledného barevného plastu. Výrobek se po vložení baterií aktivuje a začne se hýbat. Hračka je napájena bateriemi 2 x AG13 (LR 44). Prodávána je v zataveném plastovém blistru s kartonovým podkladem.

Zkoušky provedené laboratoří potvrdily významnou neshodu s požadavky směrnice EU (2011/65/EU – RoHS). Na pájených spojích uvnitř hračky bylo potvrzeno až 45,3 % obsahu olova a až 0,13 % kadmia. Jedná se o mnohonásobné překročení množství oproti povoleným limitním hodnotám. Nedodržení požadavků platné legislativy představuje závažné environmentální riziko.

Česká obchodní inspekce z důvodu zamezení dalšího výskytu totožných výrobků na trhu uložila dovozci ochranné opatření, kterým je zákaz distribuce a stažení výše jmenovaných výrobků z distribuce. Veškeré údaje o nebezpečné hračce byly předány kontaktnímu bodu evropského systému včasného varování před nebezpečnými výrobky „RAPEX“.

Identifikační údaje výrobku:

„ROBOTICKÁ MYŠ“ nebo „ROBOT MOUSE“
Číslo modelu: ITEM NO. 799; 44ST-799
EAN: 8592525043256
Výrobce: Cutesunlight Toys Factory, SHANGDAI VILLAGE CHENGHAI, Shantou City, China
Dovozce: HM Studio a.s., Průmyslová 504, 250 70 Postřižín
Původ výrobku: made in China

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…